NAPOVEDNIK

Danes, 12. junija, na EP

Objavljeno 12. junij 2012 14.00 | Posodobljeno 12. junij 2012 14.00 | Piše: Rok Tamše

V 2. krogu predtekmovanja ob 18. uri Grčija–Češka in ob 20.45 Poljska–Rusija.

SKUPINA A , 2. krog 

GrčijaČeška ob 18. uri, sodnik Stephane Lannoy (Francija)

Grška reprezentanca se je znašla v velikih težavah, ko gre za obrambno vrsto. Iz moštva sta izpadla Avraam Papadoppoulos zaradi poškodbe kolena in Sokratis Papastathopoulos zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel na tekmi s Poljsko v 1. krogu (1 : 1). Selektor Fernando Santos bo tako v obrambno vrsto verjetno premestil vezista, veterana Costasa Katsouranisa in 20-letnega rezervista Kyriakosa Papadopoulosa.

Še v slabšem stanju so Čehi, ki so doživeli hud poraz z Rusijo (1 : 4). Tudi njihov selektor Michal Bilek si beli glavo predvsem z igro v obrambi, kjer bo nekaj sprememb. »Če izgubimo, bomo brez vseh možnosti za napredovanje. Zdaj smo pod večjim pritiskom, kakor bo to kasneje, ko bomo igrali še proti Rusom,« meni branilec Roman Hubnik. Čehi so proti Grkom izgubili v četrtfinalu EP 2004 na Portugalskem, kjer je bil najboljši strelec turnirja Milan Baros. Baros zdaj ni niti približno v taki strelski formi, morda pa bo skupaj s kapetanom Tomasom Rosickym zdaj vendarle našel recept, da zatrese grško mrežo. Čehi Grčije niso premagali že 30 let, nazadnje so jih ugnali na prijateljski tekmi (2 : 1) daljnega marca 1982.

PoljskaRusija ob 20.45, sodnik Wolfgang Stark (Nemčija)

Na varšavskem nacionalnem stadionu se bo danes iskrilo na vse strani. Ob izidih 1. kroga bodo k temu dodatno prispevali tudi zgodovinski konflikti med državama. Prav zato so iz obeh nogometnih zvez pozvali navijače, naj spoštujejo sebe, domovino in nasprotnika ter pripomorejo k pravemu športnemu spektaklu brez incidentov.

Poljski vratar Wojciech Szczesny nima pravice do nastopa, saj je v 1. krogu prejel rdeči karton na tekmi z Grčijo. Zamenjal ga bo Przemyslaw Tyton, ki je takoj po zamenjavi na prvi tekmi ubranil enajstmetrovko. »V prihodnjih tekmah bomo igrali tako kot v prvem polčasu proti Grčiji,« je obljubil napadalec Robert Lewandowski. Po visoki uvodni zmagi so nadvse samozavestni tudi Rusi. »Mi smo storili šele prvi korak od šestih, ki so potrebni za lovoriko,« je po zmagi povedal dvakratni strelec Alan Dzagojev

 

 

Deli s prijatelji