NAPOVEDNIK

Danes, 11. junija, na EP

Objavljeno 11. junij 2012 13.00 | Posodobljeno 11. junij 2012 13.00 | Piše: Rok Tamše

Na nogometnem EP ob 18. uri Francija – Anglija, ob 20.45 pa Ukrajina – Švedska.

SKUPINA D

Francija Anglija ob 18. uri, sodnik Rizzoli (Italija)

Nogometna velikana sta dobro načeta, kar se tiče uvrstitev na zadnjem velikem tekmovanju, SP 2010 v Južni Afriki. Francoski selektor Laurent Blanc, ki je prevzel vajeti po blamaži pred dvema letoma, ko so galski petelini izpadli že po predtekmovanju, mimogrede pa še bojkotirali trening, je opravil velik posel. Stabiliziral je moštvo, ki zdaj deluje homogeno in disciplinirano. Francija pod njegovim vodstvom ni izgubila na 21 tekmah, lani je v prijateljski tekmi v Londonu padla tudi Anglija. Udarno trojko v napadu tvorijo Franck Ribery, Karim Benzema in Samir Nasri. Moštvo je spet samozavestno, čvrsto, igra ima rep in glavo. »Blanc je ekipi vbrizgal značaj in moštveni duh, kakor je to običaj v klubih. Vse to se vidi tudi na zelenici,« je povedal vezist Yohan Cabaye.

Angleški selektor Roy Hodgson, ki je položaj zasedel 1. maja, odtlej ni mogel opraviti veliko s svojo skupino izbrancev. Ko je moštvo prispelo na Poljsko, se je priletni strokovnjak zavil v molk, kar se tiče medijev. Ob časovni stiski so Angleže napadle še poškodbe, nazadnje sta odpadla Frank Lampard in Gareth Barry, Wayne Rooney pa zaradi kazni nima pravice igrati na prvih dveh tekmah. »Ne bojimo se Francozov. Vemo, da imajo dobro moštvo, toda tudi mi smo dobri. Poznamo njihove prednosti in pomanjkljivosti,« je dejal Stewart Downing, ki bo na boku poskušal zaustavljati hitre francoske tekmece.

Ukrajina Švedska ob 20.45, sodnik Cakir (Turčija)

Ukrajinci so si kot gostitelji zagotovili premierno sodelovanje na evropskem prvenstvu. Četa selektorja Olega Blohina je v zadnjem obdobju v hudih težavah. Pred šestimi leti so rumeno-modri igrali v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Nemčiji, potem pa je sledil hud padec na lestvici Fife, s 13. na 54. mesto. Nazadnje so Ukrajinci izgubili tudi prijateljski tekmi z Avstrijo in Turčijo. Še bolj kot to skrbi, da nikakor ne morejo najti naslednika odličnega napadalca Andrija Ševčenka, ki se bo pri skoraj 36 letih po tem turnirju poslovil od reprezentance. Velik problem je tudi, da so vsi trije vratarji odpadli s seznama, dva zaradi poškodb, tretji zaradi pozitivnega dopinškega testa in dveletne prepovedi igranja. Blohin ima zdaj na voljo tri rezerviste, prvi čuvaj mreže je Andrij Pjatov, ki je zbral 26 nastopov za izbrano vrsto. »Zagotavljam vam, da bo naša igra proti Švedski nekaj povsem drugega kot doslej. Če sem iskren, me prav malo briga, koliko minut bom na igrišču. Pomembno je, da po svoje čim bolj pomagam moštvu,« je dejal Ševčenko.

Švedski selektor Erik Hamren zagovarja napadalni nogomet. Prvi as Zlatan Ibrahimović ima v igri povsem proste roke, v napadu bo malce pred njim stal Ola Toivonen. Hamren številne napadalne akcije zahteva tudi od obeh bočnih branilcev. Dobro kaže tudi glede nastopa ozdravljenega Johana Elmanderja, ki bo deloval po desnem boku.

 

Deli s prijatelji