KVALIFIKACIJE ZA EP

Dado je hudo zamočil, Slovenci brez napada

Objavljeno 10. september 2014 12.56 | Posodobljeno 10. september 2014 12.56 | Piše: Rok Tamše

Veliko razočaranje nogometašev po porazu z Estonijo na startu kvalifikacij za EP.

TALIN – Najboljši slovenski nogometaši si še niso opomogli od šoka, ki so ga doživeli v Talinu, kjer jih je reprezentanca Estonije premagala z 1 : 0 (strelec Ats Purje v 87. minuti po štirih poskusih Estoncev pred slovenskimi vrati). Osem minut prej je Slovenija ostala brez vezista Daliborja Stevanovića. Izkušeni Dado je namreč storil nepotreben prekršek za drugi rumeni karton in si prislužil pot v slačilnico. Še dobro, da je na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 bila na programu le ena tekma, kajti Slovenci bi se v treh dneh težko pobrali v psihološkem smislu in ustrezno nabrušeni pričakali naslednjega tekmeca. Tako izbrance selektorja Srečka Katanca nova obračuna čakata šele čez mesec dni. Devetega oktobra bo v mariborskem Ljudskem vrtu gostovala Švica, tri dni pozneje pa sledi novo gostovanje ob Baltiku, v Rigi bo nasprotnik izbrana vrsta Litve.

Zmagali tudi Anglija in Litva

V skupini E sta bila poleg tekme med Estonijo in Slovenijo na sporedu še dva obračuna 1. kroga. Anglija je Švico v gosteh premagala z 2 : 0, oba gola je dosegel Danny Wellbeck, Litva pa je prav tako v gosteh premagala San Marino z enakim izidom, strelca sta bila Deividas Matulevičius in Arvidas Novikovas.

Na štirih tekmah brez gola

Na severu Evrope se glede na izkušnje iz preteklosti ni zgodilo pravzaprav nič novega. Slovenci niti na četrti tekmi zapored (vse letos) niso zabili gola, Katanec pa je v vlogi selektorja tako kot v zgodovini kvalifikacije začel neuspešno. »Lahko samo rečem, da smo razočarani, in to zelo. Videli ste, da fantje igrajo, sam jim nimam česa očitati. Nogomet je pač takšen, da lahko zmaga tudi ekipa, ki enkrat strelja na vrata. V trenutku, ko smo hoteli zamenjati igralca (Dejana Lazarevića namesto Rajka Rotmana, op. p.), smo dobili rdeč karton. Mislim, da je tako celo moralo biti, da je bilo to že vnaprej napisano. Samo v nogometu je mogoče izgubiti takšno tekmo. Dejstvo je tudi, da smo v danem trenutku bili premalo konkretni v napadu, da ne moremo doseči gola. Kar pa se tiče organizacije igre in pristopa, nimam pripomb,« je po presenetljivem porazu ugotavljal Srečko Nacionale.

Nad Estonce se je spravil s postavitvijo 4-1-4-1. Milivoje Novaković je bil osamljen v konici napada med zelo agresivnimi gostitelji, ki so se branili z desetimi igralci. Slovenija je imela pobudo v igri, pravih priložnosti za zadetek pa ne. Igra v napadu je zatajila, saj dodane vrednosti niso prispevali niti sicer najustvarjalnejši Josip Iličić, Valter Birsa in Kevin Kampl. »Tukaj so vsi najboljši igralci. Nimam koga dodati. Ekipa mora biti uravnotežena. Težko igramo z dvema klasičnima napadalcema. Določeni igralci nam namreč ne zagotavljajo, da bi imeli z dvema napadalcema prevlado na sredini igrišča. Tako je vse odvisno od dnevne forme igralcev. Dejstvo pa je, da nismo dosegli gola že na štirih tekmah. Že ko sem na začetku videl prvo obrambo njihovega vratarja, sem pomislil, da nam tokrat ni usojeno doseči zadetka,« je pojasnjeval Katanec.

Lazarević ima jajca

Najizkušenejši mož v slovenski vrsti in prvi strelec reprezentance Novaković pa je že namignil, kako naj bi igrali v prihodnje: »Če nismo mogli premagati manjše reprezentance, bomo pa poskusili velike. V igri moramo več poskušati v napadu, trije, štirje moramo priti v kazenski prostor in do priložnosti za zadetek. Tokrat je bilo zelo težko, saj so Estonci igrali kompaktno in trdo. Toda če ne poskušaš, niti ne zadeneš vrat. Bolj aktivni moramo biti pred nasprotnikovimi vrati. Smo razočarani, toda po vrnitvi v svoje klube moramo nadaljevati delo in karseda dobro in redno igrati. Na naslednji reprezentančni akciji moramo biti na še višji ravni.« Drži. Ko je naposled v 89. minuti v igro vstopil Lazarević, je v zadnjih minutah tekme povzročil veliko zmede v estonski obrambi. »Vstop Lazarevića je bil tisto, kar smo potrebovali. Nismo namreč dovolj prebijali estonske obrambe po bokih. Po tekmi sem ga pohvalil. Pokazal je, da ima jajca,« je bil slikovit Novagol.

Kapetan Cesar računa na navijače

Kapetan nacionalnega moštva Boštjan Cesar, ki je tik pred zadetkom še blokiral prvi strel Estoncev, je v mešani coni poklapano razlagal: »Že nekaj časa nas muči, ker ne dosegamo golov. Ti niso zgolj delo napadalcev, ampak celotne ekipe. Pričakovali smo, da bo Estonija igrala tako obrambno, a je potem izkoristila svojo edino priložnost na tekmi. Imeli so pač več sreče od nas. Kvalifikacije so še dolge, tekme se bodo zmagovale in izgubljale. Zdaj se moramo usmeriti proti tekmi s Švico doma. Upam, da bo stadion poln, da nas naši navijači dvignejo. Želim si, da se čim prej poberemo, še dosti točk je v igri. Moramo biti le še bolj konkretni v vseh linijah in doseči kakšen gol. Dobro je, da je Anglija zmagala v Švici, toda v prvi vrsti moramo gledati nase in začeti nabirati točke.« 

 

Deli s prijatelji