TRKAJO NA VRATA

Čudežni bratec šampionke Blanke

Objavljeno 03. avgust 2014 14.27 | Posodobljeno 02. avgust 2014 22.01 | Piše: Marko Uršič

Splitska družina Vlašić je športu dala izjemno atletinjo Blanko, zdaj na nogometno prizorišče prihaja njen brat, 16-letni hajdukovec Nikola. Real, Chelsea, Tottenham in Roma že trkajo.

Sestra Blanka in brat Nikola sta del vrhunske športne družine Vlašić.

O Blanki Vlašić se ve skoraj vse. Hrvaška šampionka v skoku v višino je dvakratna svetovna in enkrat evropska prvakinja, z olimpijskih iger ima srebrno odličje iz Pekinga leta 2008. A januarja 2012. se ji je z operacijo ahilove tetive na levi nogi otežilo športno življenje. Okužba je bila povod za nov, aprilski operativni poseg in zaradi odloženega zdravljenja je morala izpustiti olimpijske igre v Londonu. Lani je pred SP v Moskvi preskočila dva metra, a prvenstvo spet izpustila zaradi bojazni, da še ni povsem nared. Tridesetletna Splitčanka je tudi letos preletela letvico na višini dveh metrov, deli drugo mesto na svetovni lestvici in z velikimi upi pričakuje evropsko atletsko prvenstvo sredi tega meseca v Zürichu. Je pa Vlašićeva za Bolgarko Štefko Kostadinovo druga na večni lestvici skoka v višino; z 208 centimetri zaostaja le za centimeter.

A zgodba v športni družini Vlašić, oče Joško je bil deseterobojec, mama Venera pa košarkarica in tekačica na smučeh – Blanka je ime dobila po maroškem mestu Casablanca, kjer je Joško leta 1983 postal sredozemski prvak – je tudi 16-letni Blankin brat Nikola. Zrasel je med naraščajniki Nogometnega kluba Hajduk in s svojo nadarjenostjo že privablja poglede mnogo nogometnih velikanov. V kvalifikacijah za evropsko ligo proti Dundalku je na Irskem ob članskem debiju enkrat zadel za zmago hajdukovcev z 2:0, je najmlajši Hajdukov članski debitant in strelec. Za čudežnega dečka se zanimajo madridski Real, londonska Chelsea in Tottenham ter italijanska Roma.

A angleški novinarji menijo, da Nikola ni novi Modrić ali Alen Halilović, 18-letnik, ki je letos iz Dinama prestopil v Barcelono. Mladi Vlašić ima nekaj, česar druga dva nista imela pri svojih letih – močan je tehnično in po telesni plati. Zvezni in krilni igralec je bil v začetku sezone morda celo najboljši igralec splitskega kluba.

Skrivnost njegovega uspešnega športnega razvoja je tudi v delu očeta in pomoči legendarnega nogometnega trenerja Tomislava Ivića. Ta je pilil znanje malega Nikole. Ko je ta kot 12-letnik iz manjšega kluba prestopil v Hajduk, je v delo pri mladih kategorijah vstopil tudi oče. Njegov trud se pozna, letos je splitski klub 19-letnega Maria Pašalića za tri milijone funtov prodal Chelseaju, oglasili so se kupci za 18-letnega Josipa Bašića in 16-letnega Andrijo Balića.

Hajduk najstnika Vlašića ceni na šest milijonov funtov, a oče pravi, da je bolje, da v klubu ostane do leta 2016, se razvija in postane pomembni člen moštva. Marca je mladi Nikola dosegel odločilni zadetek za zmago hrvaške reprezentance do 18. leta proti Angliji.

»Vsi smo ponosni na Nikolo, vendar je najpomembneje, da ne bo evforije. Bodo vzponi in padci, mora le še naprej delati in poslušati,« o 16-letnem sinu pravi oče Joško.

Deli s prijatelji