ZGODOVINSKO

Črnic potopil West Ham, vijolični profesorji za Škote

Objavljeno 30. julij 2016 11.20 | Posodobljeno 30. julij 2016 11.21 | Piše: Rok Tamše

Presenetljiva zmaga Domžal in pričakovan remi Maribora v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Izkušeni Milijove Novaković je unovčil dragocene izkušnje. Foto: Tadej Regent

Nogometaši Domžal so si v četrtek zvečer za svojega vzeli stadion v ljubljanskih Stožicah in uprizorili zgodovinsko predstavo proti angleškemu prvoligašu West Hamu v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Londonsko moštvo, sedmo v zadnji sezoni premier league, ki je prispelo v Ljubljano po pripravah na avstrijskem Štajerskem, sicer ni nastopilo z najmočnejšo zasedbo, a je bila še vedno vredna vsega spoštovanja. Toda Domžalčani so se izvrstno pripravili na slovitega tekmeca ter ga premagali z 2:1, svoj šov pa je imel Matic Črnic, ki je dosegel oba zadetka za rumeno-modre in še večkrat spravil v težave obrambo gostov ter na tribunah poskrbel za navdušenje. V Stožicah je bilo 8450 obiskovalcev, kar je prispevalo k pogumni in spektakularni igri varovancev trenerja Luke Elsnerja. Domžale so si priigrale enajstmetrovko v 11. minuti. Antonio Mance je streljal v kazenskem prostoru in v roko zadel Havarda Nordtveita, glavni sodnik pa je pokazal na belo točko. Črnic je hladnokrvno zadel z enajstih metrov. Le sedem minut pozneje je Turek dosodil kazenski strel na drugi strani, saj je vratar Domžal Axel Maraval storil prekršek nad Winstonom Reidom. Izenačil je kapetan West Hama Mark Noble. Toda rumeno-modri so bili še naprej boljši tekmec, ustvarjali so nove in nove napadalne akcije. Že v četrti minuti nadaljevanja je po številnih hitrih podajah žoga prišla do Črnice na levi strani, ta je prodrl v kazenski prostor in z mojstrskim strelom v spodnji desni kot vrat postavil končni izid.

Odločila je psiha

»Res smo se dobro pripravili na West Ham. Izpolnili smo vse, kar smo se dogovorili v slačilnici. Moja zadetka sta pika na i trdega dela celotne ekipe, ki je pokazala pravi obraz. V London lahko gremo z dvignjenimi glavami,« je dejal junak tekme Črnic in opozoril: »Po neodločenem izidu v prvem polčasu smo se zavedali, da se ne smemo ustaviti in potegniti nazaj, saj bi se nam lahko to maščevalo. Pritisnili smo na njih daleč od svojih vrat in mislim, da nam je to dobro uspelo.« Štiriindvajsetletni napadalni vezist, ki nasprotnikove obrambe prebija po levi strani, je bil bolj zadržan ob vprašanju, da se bo zdaj močno povečalo zanimanje tujih klubov zanj, hkrati pa je narasla njegova cena, ki trenutno po transfermarktu znaša 500.000 evrov. Čeprav ima z Domžalami pogodbo do poletja 2018, je jasno, da ga bodo ob Kamniški Bistrici težko zadržali. Letos je dobesedno eksplodiral in si priigral tudi vpoklic v člansko reprezentanco. »Ne vem, to je v rokah drugih ljudi, naj se s tem ukvarjajo menedžerji in drugi. Jaz lahko pokažem tisto, kar znam na igrišču. Z drugimi stvarmi se ne obremenjujem,« je dejal Štajerec v dresu Domžal, ki so se mu pri Mariboru odpovedali na začetku leta 2015. Izkazalo se je, da je to bila velika napaka. Tokrat je izjemna kolektivna predstava Domžal, ki se ne bojijo napasti uglednejšega tekmeca, na površje vrgla Črnica, odlično pa so igrali tudi vsi drugi. »Seveda smo veseli, da smo zmagali. Vsebinsko smo odigrali tako, kot je bilo treba. Zagotovo je vsak, ki je stopil na igrišče, pokazal svoj maksimum. Ko zložimo dober kolektiv, ki je bil danes prisoten, lahko premagujemo močnejše ekipe, kot je naša. Zagotovo pa moramo danes uživati v tem, nato pa se obrniti v prihodnost. Imamo še povratno tekmo, vmes (v nedeljo, op. p.) pa še dvoboj z Mariborom v državnem prvenstvu. Tako da je izzivov veliko. Malenkosti odločajo na taki ravni in te so bile danes na naši strani. Odločilen dejavnik pa je bil mentalen preklop, ki so ga naredili igralci,« je ocenil trener Luka Elsner, ki pričakuje, da bo West Ham na povratni tekmi prihodnji četrtek igral v močnejši postavi. Londončani so zdaj pod velikim pritiskom, saj bodo odigrali prvo uradno tekmo v novi sezoni, in to na olimpijskem stadionu, ki je od letos njihovo novo domovanje. Okrog 60.000 ljudi na tribunah bo zahtevalo zmago in napredovanje v play-off za evropsko ligo.

Novo upanje s Škoti

Slovenski podprvak Maribor je medtem na Otoku spet unovčil bogate evropske izkušnje iz zadnjih sezon. Vijolični so hkrati še enkrat potrdili, da so pravi profesorji, ko gre za dvoboje s škotskimi ekipami. Potem ko so v preteklosti že izločili Hibernian, Glasgow Rangers in Celtic, so na gostovanju v Aberdeenu iztržili remi 1:1 v prvem obračunu 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Ta rezultat je lahko tudi zelo zahrbten, toda v polnem Ljudskem vrtu so Mariborčani sposobni odigrati tekmo, ki bi jim prinesla uvrstitev v play-off. Četa trenerja Darka Milaniča se je pred 17.105 gledalci na stadionu Pittodrie v glavnem branila, Škoti pa so z visokimi žogami pritiskali proti njenemu kazenskemu prostoru. Mariborska obramba je bila na hudih preizkušnjah, toda potrpežljivost je obrodila sadove v 83. minuti, ko je Aleks Pihler lepo podal Milivoju Novakoviću, prekaljeni golgeter je pobegnil branilcu Ashtonu Taylorju in dosegel pomemben zadetek, ki je sprva celo namigoval na zmago Maribora. Toda gostitelji so pritisnili na vso moč, naposled pa se jim je obrestoval še en visoki predložek pred vrata Jasmina Handanovića. Adam Rooney je v kazenskem prostoru podal Johnathanu Hayesu, ta pa je postavil končni izid 1:1.

West Ham pripravlja revanš

Moštva West Hama v Ljubljani s klopi ni vodil v lanski sezoni kaznovani trener Slaven Bilić, temveč njegov pomočnik Nikola Jurčević. »Čestitam Domžalčanom, saj so bili boljši. Naša predstava ni bila najboljša. Z igro in izidom prvega polčasa smo še bili nekako zadovoljni, toda v drugem polčasu so bile Domžale boljše. Res je, da še nismo v vrhunski formi, z nami niso bili ključni igralci, na klopi smo imeli mlade fante. Toda to ni noben izgovor, prepričan sem, da bomo prihodnji teden precej boljši. Bo zelo težko, a sem optimist, na olimpijskem stadionu bo drugačna tekma. Moramo zmagati, saj imamo velike ambicije tudi v evropskem tekmovanju. Upam, da bo z nami nekaj več igralcev udarne enajsterice. Vsi se zavedamo, da bo to posebna, zgodovinska tekma za moštvo in navijače na našem novem stadionu, zato bomo storili vse za zmago.« 

Uspešna Kek in Pušnik

V 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo sta bila uspešna tudi dva slovenska trenerja, ki delujeta na Hrvaškem. Marijan Pušnik je s splitskim Hajdukom v Ukrajini premagal Oleksandrijo s 3:0, Matjaž Kek na klopi in Roman Bezjak v napadu Rijeke pa sta iztržila remi brez golov na gostovanju pri Basaksehiru v Istanbulu.

 

Deli s prijatelji