SLOVO

Črni panter odšel, a je ostal v srcih

Objavljeno 06. januar 2014 10.16 | Posodobljeno 06. januar 2014 10.18 | Piše: M. U.

Nogometni svet žaluje, portugalska legenda Eusebio je zaradi srčnega zastoja umrl v 72. letu starosti.

LIZBONA – Bil je Cristiano Ronaldo svojega časa tako po nogometnem znanju kot po dejstvu, da je bil prav tako Portugalec. Včeraj je namreč pri 71 letih prenehalo biti srce Eusebia da Silve Ferreire, v mozambiškem Lourençu Marquesu, danes Maputu, rojenega žonglerja, ki je zaznamoval nogometna šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Umrl je na svojem domu v Lizboni, v zadnjih letih je bil zaradi težav s srcem in pljuči nekajkrat sprejet na zdravljenje v bolnišnico. Junija leta 2012 je doživel tudi srčni zastoj.

O njem še danes krožijo legende, ki pa so zaradi njegovih predstav na igrišču povsem resnične. Tako je v finalu evropskega pokala, današnje lige prvakov, leta 1962 po vodstvu madridskega Reala svoji Benfici z zadnjima dvema zadetkoma za končni izid 5 : 3 pomagal do drugega zaporednega in svojega edinega naslova najboljšega kluba na stari celini. Izid 5 : 3 je bil še na eni tekmi, četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1966 v Angliji. Severna Koreja je proti portugalski reprezentanci v 25. minuti vodila že s 3 : 0, potem pa je črni panter s štirimi zaporednimi zadetki v dobrih 30 minutah igre prinesel preobrat in Portugalce popeljal v polfinale. Ti so na koncu, po polfinalnem porazu s kasnejšim prvakom Anglijo, osvojili tretje mesto. Eusebio, bil je prvi strelec SP z devetimi zadetki, se je ljudem v svoji drugi domovini Portugalski še posebno priljubil s solzami, ki jih je prelil po izgubljeni polfinalni tekmi. Za Portugalsko je sicer v 64 tekmah dosegel 41 zadetkov.

Črni panter je bil tako imenovan ravno zaradi svojih izjemnih telesnih sposobnosti in neusmiljenosti pri polnjenju nasprotnikovih mrež, in to tako z desno kot levo nogo. Nič čudnega, da ga je posebna žirija Mednarodne nogometne zveze leta 1998 izbrala za enega od desetih najboljših nogometašev vseh časov.

Eusebio je Portugalska

Za Portugalce je bil narodni junak, današnji luzitanski zvezdnik Ronaldo je ob njegovi smrti na facebook zapisal: »Vedno večni Eusebio, počivaj v miru.« Nekdanji kapetan portugalske reprezentance Luis Figo pa je na twitterju dodal: »Kralj! Velika izguba za vse nas! Največji!« Trener Chelseaja Jose Mourinho seveda tudi ni mogel ostati ravnodušen: »Na ta žalostni dan nanj gledam kot na nesmrtneža. Ni le ena največjih osebnosti v nogometu, temveč tudi Portugalske. Eusebio je Portugalska.« Domača vlada je ob smrti razglasila tri dni žalovanja, zastave bodo spuščene na pol droga. Predsednik Anibal Cavaco Silva je v nagovoru ljudstvu posebej poudaril dejstvo, da zvezdništvo nikoli ni ugonobilo tega nogometnega bisera. »Bil je genij in vzor skromnosti in velikodušnosti,« je dodal ministrski predsednik Pedro Passos Coelho.

Eusebio je leta 1965 kot najboljši evropski igralec leta osvojil zlato žogo, dvakrat (1968, 1973) pa zlati čevelj, ker je na stari celini največkrat zatresel mreže. Fifa v svoji statistiki navaja, da je črni panter v 678 službenih tekmah zabil 679 golov. Izhajal je sicer iz revne družine v portugalski koloniji Mozambiku, zaradi nadarjenosti pa se je pri 18 letih preselil v Evropo k svoji novi in dolgoletni klubski družini Benfici. Leta 1964 ga je za astronomski denar hotel kupiti neki italijanski klub, a ga je portugalski diktator Antonio Salazar razglasil za nacionalni zaklad, ki se ne prodaja v tujino. Eusebio je Benficina legenda, z njo je osvojil 11 naslovov domačega prvaka in še pet (5) pokalnih lovorik. Pred Stadionom luči je njegov kip iz brona, prikazuje ga pri značilnem udarcu žoge. Vse od oznanitve Eusebieve smrti pa Portugalci pred kip polagajo šopke rož. Na stadion so prenesli tudi krsto z njegovim truplom, da bi mu navijači Benfice in tudi drugi izkazali čast.

Deli s prijatelji