ZLATA GENERACIJA

Črna gora in BiH
 po poti Slovenije

Objavljeno 27. marec 2013 23.00 | Posodobljeno 27. marec 2013 23.00 | Piše: R. T.

Črna gora ter Bosna in Hercegovina sta dobili svoji zlati generaciji nogometašev na poti proti SP 2014.

Črnogorski napadalec Dejan Damjanović je zabil gol Angležem in postal narodni junak.

PODGORICA – Slovenska nogometna reprezentanca je presenetila in očarala svet z uvrstitvami na evropsko prvenstvo 2000 in svetovni prvenstvi 2002 in 2010. Po njeni poti sta krenili izbrani vrsti iz malih držav Bosne in Hercegovine ter Črne gore, obe sta na vrhu svojih kvalifikacijskih skupin za nastop na mondialu v Braziliji leta 2014. Črna gora je v sredo zvečer v Podgorici gostila Anglijo in iztržila remi 1 : 1: Wayne Rooney je sicer že v 6. minuti nakazal, da bi to lahko bil večer Otočanov, toda po »briljantni in epski igri« gostiteljev, kakor so predstavo Črnogorcev ocenili domači poročevalci, je v 75. minuti izenačil Dejan Damjanović. Po šestih krogih imajo 'sokoli' v skupini H dve točki prednosti pred moštvom 'treh levov' (14 : 12). »Osvojili smo zelo pomembno točko, saj smo v prvem polčasu igrali slabo. Ob tem smo zelo občutili odsotnost petih igralcev, ker smo pač majhni,« je ponosno razlagal črnogorski selektor Branko Brnović. Mediji iz državice s 640.000 prebivalci tekmujejo v bombastičnih naslovih, nogometaše so razglasili za »zlate fante z ogromnim srcem«. Zanimivo, Anglija v treh dozdajšnjih medsebojnih tekmah še ni premagala Črne gore.

Velesile meljejo

Med nogometnimi velesilami gre na poti proti Braziliji 2014 kot po maslu tudi Nemčiji, Italiji in Nizozemski, ki prepričljivo vodijo v svojih skupinah. V skupini I je Španija v Parizu premagala Francijo z 1 : 0 (Pedro Rodriguez) in jo zamenjala na prvem mestu s točko prednosti (11 : 10).

Tudi Hrvaška do pomembnih točk

Bosna in Hercegovina (3,9 milijona prebivalcev), ki je vodilna v skupini G, ta teden ni igrala, je pa zato Hrvaška (4,3 milijona prebivalcev) prišla do zelo pomembnih treh točk na gostovanju v Walesu (Vels). Kockasti so v prvem polčasu igrali zelo slabo, Wales je povedel z enajstih metrov po strelu Garetha Bala, ki je imel pred odmorom še eno zrelo priložnost za drugi zadetek. V nadaljevanju so se naši južni sosedi pobrali ter poskrbeli za popoln preobrat v režiji Dejana Lovrena in hrvaškega Brazilca Eduarda v pičlih 10 minutah. Hrvati imajo v skupini A enako število točk (16) kot vodilna Belgija.

Srbska javnost neprizanesljiva do selektorja Siniše Mihajlovića

Srbija (7,2 milijona prebivalcev) je v Novem Sadu premagala Škotsko z 2 : 0, potem ko je domačim delavcem pomagalo čistiti sneg z igrišča tudi okoli 20 navijačev Škotske. Simpatični člani kultne navijaške skupine Tartan Army, ki smo jo pred leti v pozitivni in pivski luči spoznali tudi v Sloveniji, so prostovoljno v kiltih poprijeli za lopate. Ne glede na zmago gostiteljev srbska javnost ostaja neprizanesljiva do selektorja Siniše Mihajlovića, ki pa bo na svojem položaju ostal do konca kvalifikacij, saj je zaščiten z donosno pogodbo. Predsednik Nogometne zveze Srbije Tomislav Karadžić je že zapravljeno možnost uvrstitve na SP opisal takole: »Trpimo bolečine in skrivamo žalost.« Srbija je v skupini A zbrala 7 točk in je na tretjem mestu.
 

 

Deli s prijatelji