NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ

Cristiano Ronaldo ostal na nogometnem prestolu

Objavljeno 13. januar 2015 08.45 | Posodobljeno 13. januar 2015 08.45 | Piše: R. T.

Na gala prireditvi v Zürichu so razglasili najboljše v nogometnem letu 2014.

Cristiano ronaldo je še tretjič postal najboljši nogometaš sveta.

Po velikem pričakovanju in vznemirjenju v Kongresni hiši v Zürichu so okronali najboljšega nogometaša in nogometašico na svetu v letu 2014. Še drugič zapored in skupno tretjič je zmagal 29-letni Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je z Real Madridom lani med drugim osvojil ligo prvakov, a pogorel z reprezentanco Portugalske na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Drugi finalist Lionel Messi je z Barcelono ostal brez lovorike, a je z Argentino igral v finalu svetovnega prvenstva. Na mundialu je bil – po mnenju mnogih poznavalcev – nepravično razglašen za najboljšega igralca, v klubskem dresu pa je postavil nekaj novih golgeterskih mejnikov. Tretji finalist Manuel Neuer je s svojimi fantastičnimi obrambami Nemčiji pomagal na svetovni prestol, prav tako je bil dominanten na domačih tleh v dresu münchenskega Bayerna. V ženski konkurenci naslov najboljše pripada Nemki Nadine Kessler.

Poklon genija geniju

»Kar je storil Cristiano Ronaldo, je res zelo impresivno. Imel je posebno leto,« je priznal Messi, ki je lani marca postal prvi strelec Barcelone vseh časov (371 golov), le teden zatem je postal prvi golgeter klasika med Barcelono in Real Madridom (21 golov), konec septembra je dosegel že svoj 400. zadetek v karieri, konec novembra je postal še najboljši strelec v zgodovini španske la lige (253 golov), malce zatem pa je na lestvici strelcev v ligi prvakov prehitel še dotlej vodilnega Raula (75:74). In res je, če ne bi bilo Messija, bi lahko v argentinski reprezentanci zgolj sanjali o finalu mundiala.

Cristiano Ronaldo je osvojil ligo prvakov z galaktiki iz Madrida, čeprav v lizbonskem finalu ni blestel. Toda Portugalec je lani za Real zabil neverjetnih 52 golov v 43 tekmah. Messi je denimo mreže zatresel 49-krat v 53 tekmah. CR7 je v povprečju za gol porabil 62 minut, Messi pa 97. Po številu asistenc za zadetek v la ligi sta izenačena na številki 17. Medtem čuvaj mreže Manuel Neuer izstopa s povsem drugačno statistiko, v tem trenutku je nesporni golman št. 1 na svetu. Seveda ima tudi srečo, da je kolešček v dveh tako dobro podmazanih strojih, kot sta Bayern in elf, toda v ospredje stopa s svojstvenim slogom igre. Ni samo vratar, je tudi pomemben obrambni igralec.

V najboljši enajsterici sindikata profesionalnih nogometašev (FIFPro) so: Manuel Neuer; Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva, David Luiz; Andres Iniesta, Toni Kroos, Angel Di Maria; Arjen Robben, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo. Za najboljšega trenerja leta so selektorji in kapetani reprezentanc ter izbrani novinarji izbrali selektorja Nemčije Joachima Löwa. Najboljši trener v ženskem nogometu je Ralf Kellermann, trener Wolfsburga. Posebno predsedniško priznanje je prejel nekdanji japonski nogometaš in novinarski veteran Hiroši Kagava, ki je lani pokrival že svoje deseto svetovno prvenstvo. Za najlepši zadetek so razglasili gol Kolumbijca Jamesa Rodrigueza proti Urugvaju na SP v Braziliji. Priznanje za ferplej so prejeli prostovoljci, ki so v minulem letu pomagali pri organizaciji turnirjev Fife.

 

Messi odhaja ali ne?

V zadnjih dneh se je v Španiji razplamtela razprava o tem, da naj bi bil Lionel Messi v sporu s trenerjem Barcelone Luisom Enriquejem. Po nedeljski zmagi proti Atletico Madridu je Messi kategorično zanikal, da bi s čimer koli pogojeval svoje igranje za katalonskega velikana. Prav tako je zatrdil, da ni v sporu s trenerjem. Toda včeraj je na gala prireditvi v Zürichu na vprašanje, kje bo končal kariero (v Barceloni ali rojstnem kraju Rosario pri klubu Newell's Old Boys), odgovoril, da ne ve, kjer bo igral prihodnje leto. Tako je le še dolil olja na veliki ogenj ugibanj.

 

Deli s prijatelji