KOMENTAR

Čistka

Objavljeno 24. julij 2015 09.53 | Posodobljeno 24. julij 2015 09.53 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Maribor ima dober sistem, a nima več dovolj dobrih igralcev, ki spadajo vanj.

Foto: FC Astana

Maribor je bil v seštevku dveh tekem slabši od Astane. To je vsa preprosta resnica o dvoboju med slovenskim in kazahstanskim prvakom. Trener Ante Šimundža je razloge za izpad iskal v pomanjkanju sreče in dveh avtogolih vijoličnih, kakor je označil dva zadetka Kazahstancev s pomočjo nesrečnega bloka njegovega moštva. Bolj kot to drži, da je Maribor svojo srečo izkoristil že v prvi tekmi, ko je bila Astana v Ljudskem vrtu boljša tako po igri v polju kot po ustvarjenih priložnostih za zadetek, a izgubila. In naj bo jasno, tudi v prestolnici Kazahstana je bila Fortuna na strani Štajercev, ki so od 67. minute imeli igralca več na igrišču, a tega niso znali oziroma zmogli unovčiti.

Kaj je torej bistvena težava Maribora? Večina igralcev je očitno že dosegla vrhunce svoje kariere in zdaj niso več sposobni storiti še enega koraka naprej in se toliko motivirati, da bi ostali na ravni iz prejšnjih sezon, ko so lačni uspehov delali zelo zagnano in predano. To lahko imenujete tudi kot zasičenje, kar bi moral najprej prepoznati in ukrepati športni direktor Zlatko Zahovič. Očitno se je glavni ideolog izpod Kalvarije tako močno čustveno navezal na svoje fante, ki so mu prinesli ligo prvakov, da je verjel vanje tudi v tej sezoni. Toda na Slovenskem je težko ohranjati ustvarjalne in idilične odnose na dolgi rok. Dokaz za to sta Dalibor Volaš in Aleš Mejač, ki so ju na predvečer tekme z Astano pregnali iz moštva A v B. Z razlagami, zavitimi v celofan, niso razkrili srži problema niti niso bili iskreni do množice navijačev. Podobni zapleti so bili tudi v preteklosti, a je moštvo vse skupaj rešilo z rezultati. S pometanjem težav v slačilnici pod preprogo je zdaj konec.

Slediti bo morala prefinjena čistka predragega moštva, sicer se bodo odnosi v vijoličnem taboru občutno poslabšali. Ker imajo igralci dobre pogodbe, kupci pa se ravno ne tepejo zanje, bo velik izziv iskanje novih delodajalcev, ki bi vsaj malce zadovoljili finančne zahteve kluba. Bolj realna je njihova prodaja pod ceno. Zdaj dobiva neuresničeni zimski prestop Petra Stojanovića v Hannover za dva milijona evrov povsem nove, pekoče dimenzije. Danes je to sanjska številka za igralca Maribora, ki ga čaka mukotrpno tekmovanje v Prvi ligi Telekom Slovenije in pokalnem tekmovanju. Zahovič je malce zaspal in pri tem računal na splet srečnih okoliščin. Vse to lahko popravi že do prihodnjega leta z nakupom pravih okrepitev, ne pa lažnih princev, ki zablestijo na vsaki deseti tekmi. Maribor namreč še vedno ima dober sistem, a nima več dovolj dobrih igralcev, ki spadajo vanj. Res pa je tudi, da je najlažje zamenjati trenerja. 

Deli s prijatelji