PRVENSTVO

Čilencem zgodovinski prvenec, gavči potrdili sloves luzerjev

Objavljeno 06. julij 2015 16.06 | Posodobljeno 06. julij 2015 16.06 | Piše: M. U.

Čile je v finalu južnoameriškega nogometnega prvenstva po enajstmetrovkah ugnal Argentino in prvič postal prvak svoje celine.

Čilenci so naposled najboljša nogometna reprezentanca v Južni Ameriki. Foto: Reuters

Čile se je v soboto tresel, ulice so bile polne ljudi, a ni šlo za proteste ob novem državnem udaru. Čilenski nogometaši so namreč prvič v zgodovini osvojili južnoameriško prvenstvo, potem ko so v finalni tekmi v Santiagu po streljanju enajstmetrovk s 4:1 ugnali Argentino. Gavči tako niso osvojili svojega petnajstega naslova na Copi Americi in so le, potem ko so lani proti Nemčiji izgubili finale svetovnega prvenstva, potrdili sloves luzerjev. Lionel Messi in druščina namreč še vedno čakajo na eno od velikih mednarodnih lovorik. Gonzalo Higuain je iz najstrožje kazni udaril čez vrata, strel Everja Banege je ubranil vratar gostiteljev Claudio Bravo, Alexis Sanchez pa je z varanjem ukanil argentinskega čuvaja mreže Sergia Romera in udaril odločilno piko na i iz najstrožjih kazni. Petdeset tisoč ljudi na santiaškem nacionalnem stadionu je ponorelo, kapetan Bravo pa je pred očmi čilenske predsednice Michelle Bachelet dvignil pokal. Desetletja frustracij so mimo, izjemen rod čilenskih žogobrcarjev je s trofejo kronal svoj trud na zelenici.

Finalna tekma je sicer minila v zavidljivem ritmu in naporih, da se zatrese nasprotna mreža, a obrambni del obeh južnoameriških reprezentanc je bil na finalni ravni. Messiju ni bilo dopuščeno, da bi niti igre krojil povsem po svoje, a čisto za konec rednega dela igre je Higuain s strani iz neposredne bližine zadel le zunanji del čilenske mreže. Za gostitelje je bil najbližje zadetku Sanchez. Po rednem delu in podaljških se je za enajstmetrovke na koncu tako ali tako vedelo, da so loterija. »To so sanje, moštvo si je zaslužilo zmago, kot je tokratna. Ta rod si je zaslužil lovoriko,« je od veselja pokal čilenski član Juventusa Arturo Vidal. Čilenski nogometaši so bili do zdaj v 99-letni zgodovini prvenstev Južne Amerike štirikrat podprvaki, tudi doma daljnega leta 1955. Na domačih tleh pa so bili denimo tudi tretji na svetovnem prvenstvu, ki so ga odigrali 1962. »Negativno zgodovino lahko zdaj pustimo za seboj. To je privilegiran rod, treba ga je izrabiti,« je dodal Claudio Bravo.

Čilenski Katanec

»Fantom kapa dol, igrali so sila kakovostno in prisebno. Za nalogo smo si zadali izničiti vpliv vidnih argentinskih igralcev. Če bi Argentina prevladovala, bi zasijal tudi Messi. Naredili smo velik korak naprej, a še vedno se bomo v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo lahko mučili. Na tem ameriškem pokalu je kakovostno zraslo kar nekaj reprezentanc. Ne bomo vedno imeli prednosti domačega igrišča, igrali pa bomo tudi na visoki nadmorski višini,« je bil stvaren čilenski selektor, sicer Argentinec Jorge Sampaoli.

»Nismo si zaslužili, da bi izgubili finale, menim, da bi morala zmagati Argentina. Še naprej bomo poskušali v lovu na lovorike, in to z igralci, ki zdaj jočejo v slačilnici. Ne vidim potrebe po večjih spremembah v igralskem kadru. V kratkem času smo razvili svoj način igre in bili zelo dobri. A vedno je prostor za izboljšave,« je trmast argentinski selektor Claudio Martino, ki je v finalu ameriškega pokala izgubil že pred štirimi leti, takrat je vodil Paragvaj. Gavči pa južnoameriški prvaki niso vse od leta 1993. »Zelo boli, odslej bo za nas še težje,« se zaveda Javier Mascherano. Res je tako, Lionel Messi in tovariši so spet ostali brez trofeje, na Barceloninega mojstra pa bodo znova leteli očitki, da v dresu gavčev ne briljira kot v majici katalonskega velikana. 

Deli s prijatelji