LIGA PRVAKOV

Chelsea in PSG v bitki milijonarjev brez meja

Objavljeno 08. april 2014 20.20 | Posodobljeno 08. april 2014 20.21 | Piše: R. T.

Danes ob 20.45 v nogometni ligi prvakov Chelsea – PSG in Borussia D. – Real Madrid.

Londončane je silno zapekel poraz z 1:3 na prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov proti PSG v Parizu. Toda za takšen izid so si v prvi vrsti krivi sami, saj so denimo v sodnikovem podaljšku dopustili Javierju Pastoreju nonšalantni slalom v svojem kazenskem prostoru, po katerem je zabil tretji gol za francoskega prvaka in mu tako omogočil upanja polno gostovanje na Otoku. Angleži opozarjajo, da je Chelsea doma nepremagljiv. Že res, toda PSG bo moral premagati vsaj z 2:0, 4:1 itn. Potrebni bodo torej zadetki, trener Jose Mourinho pa že od začetka sezone tarna, da mu primanjkuje pravih golgeterjev, čeprav ima v slačilnici tako slovita napadalca, kot sta Samuel Eto'o in Fernando Torres. Toda skromna sta v premier league (Eto'o 8, Torres 4 goli), v tej sezoni lige prvakov pa je vsak dosegel po tri gole.

Je PSG že dozorel?

Chelsea je s stotinami milijonov ruskega tajkuna Romana Abramoviča osvojil ligo prvakov leta 2012 (brez Mourinha), a je na poti do vrha resno visel, ko je v osmini finala izgubil v Neaplju proti Napoliju z 1:3. Toda na svojem stadionu je poskrbel za preobrat, zmagal s 4:1 in napredoval s skupnim izidom 5:4. Zanimivo, to slovo od LP sta kot igralca Napolija občutila današnja člana PSG Edinson Cavani in Ezequiel Lavezzi. Kako se bosta tokrat spopadla s trdoživim londonskim moštvom, ki pred svojim temperamentnim občinstvom igra kot navito? Parižani nimajo na voljo prvega strelca Zlatana Ibrahimovića, ki bo s svojim fajterskim in predrznim značajem še kako manjkal v obračunu na vse ali nič. Ibra si je poškodoval stegensko mišico na prvi tekmi. Bo zato PSG, ki ga poganjajo petrodolarji katarskih šejkov, igral kako drugače? »Naša filozofija in taktika se ne bosta spremenili,« je zatrdil trener Laurent Blanc pred napadom na zgodovinsko uvrstitev za PSG, ki je daljnega leta 1996 osvojil bivši pokal pokalnih zmagovalcev.

Karizmatični Mourinho še ni izgubil četrtfinalnega dvoboja v LP, ko je vodil Porto, Chelsea, Inter in Real Madrid, res pa je tudi, da na evropski sceni njegovo moštvo ni nikoli nadoknadilo zaostanka dveh zadetkov. »Vemo, da ne bo lahko, toda lahko poskrbimo za zasuk. Že prej smo dokazali, da smo tega sposobni, zdaj bomo to ponovili,« je dejal prvi igralec modrih Eden Hazard, njegov soigralec Andre Schürrle pa je dodal: »V najhujšem možnem obdobju sezone smo doživeli takšen poraz. Toda na Stamford Bridgeu, kjer imamo za sabo navijače, smo povsem drugačno moštvo. Težko bo, a preobrat ni nemogoč.«

Skomina sodi Ronaldu

Vsaj na papirju bo imel drevi precej lažjo nalogo Real Madrid, ki s prve četrtfinalne tekme proti Borussii Dortmund brani prednost 3:0. Galaktiki nikakor niso lahkomiselni, saj se zavedajo, da bodo rumeno-črni na krilih zvestega in bučnega občinstva dali vse za senzacionalni preobrat. »Nikakor ne bomo poceni prodali svoje kože. Potrebujemo dva dobra polčasa in videli bomo, kaj bo to prineslo,« je dejal šef Borussie Jürgen Klopp, ki bo v primerjavi s prvim obračunom tokrat imel na voljo tudi prvega strelca Roberta Lewandowskega. Kloppov kolega in tekmec Carlo Ancelotti je minuli vikend prvemu zvezdniku Reala Cristianu Ronaldu namenil počitek, tudi zaradi manjših težav z levim kolenom. A CR7 je nabrušen, da si prilasti rekord po številu doseženih zadetkov v eni sezoni LP, saj je zabil že 14 golov, kolikor jih je v sezoni 2011/12 zbral Lionel Messi. Na BVB stadionu v Dortmundu bo glavni varuh nogometnih pravil slovenski sodnik Damir Skomina, v tej sezoni bo sodil že peto tekmo v elitnem klubskem tekmovanju.

Deli s prijatelji