NOGOMETNI SPEKTAKEL

Chelsea ne pride v Stožice vsak dan

Objavljeno 27. julij 2014 13.54 | Posodobljeno 27. julij 2014 13.54 | Piše: Marko Uršič

Stožiški nogometni objekt bo danes v svoje nedrje sprejel londonski klub, ki je vreden več kot 530 milijonov evrov, medtem ko je vrednost Olimpije ocenjena na dobrih sedem milijonov.

José Mourinho na pripravah očitno razmišlja tudi o Tour de Franceu. Foto: Chelsea FC

Danes bo v Stožicah spektakel. Tokrat ne košarkarski, ampak nogometni, saj bo na nogometnem objektu gostoval sloviti londonski Chelsea in se v pripravljalni tekmi pred novo sezono angleškega prvenstva pomeril z Olimpijo. Gostovanje nekdanjega evropskega klubskega prvaka, ligo prvakov je osvojil v sezoni 2011/12, in zmagovalca evropske lige je v prestolnici in v Sloveniji seveda vzbudilo veliko zanimanje, ob 17.15 je pričakovati skoraj napolnjen stadion; v predprodaji je bilo kupljenih več kot 10.000 vstopnic.

Zvezdniki bodo igrali

Sloviti londonski upokojenci, štirikratni angleški prvaki, so na pripravah v sosednji Avstriji, trener José Mourinho pa za stožiško gostovanje načrtuje tudi nastop zvezdnikov Petra Čecha, Branislava Ivanovića, Johna Terryja, Filipeja Luisa, Cesca Fabregasa, Fernanda Torresa in Diega Coste. Ne bo belgijskih, brazilskih igralcev in nemškega reprezentanta Andréja Schürrleja, ki še počivajo po naporih na brazilskem mundialu.

Zanimiv je tudi pogled na vrednost klubskih sestav po spletni strani transfermarkt. Zanimivo, da je Chelsea po tržni vrednosti nogometašev celo najdražji klub premierne lige, vreden je 534,7 milijona evrov. Manchester City na drugem mestu je vreden 493 milijonov, njegov mestni tekmec United na tretjem pa 409,8 milijona. Najvrednejši Chelseajev igralec na tržnici je Fabregas (50 milijonov evrov), sledi pa mu Belgijec Eden Hazard (45). Nato so sami Brazilci: naturalizirani Španec Costa (35 milijonov evrov), Oscar s 34 milijoni ter Ramires in Willian s po tridesetimi. Vratar Thibaut Courtois, ki se je vrnil s posoje v madridskem Atleticu – španski prvak je kot zamenjavo za 16 milijonov evrov, to je najvrednejši prestop vratarja v španski ligi, kupil Slovenca Jana Oblaka –, pa je denimo tržno vreden 25 milijonov evrske valute. Tudi denimo 33-letni veteran John Terry je vreden sedem milijonov evrov in pol, novinec iz Atletica, levi branilec Filipe Luis Kasmirski, pa 15 milijonov.

Tržno neprimerljivi

Seveda je tržna primerjava z Olimpijo neumestna, saj je denimo vsa prva slovenska liga vredna 54,25 milijona evrov; torej desetkrat manj kot le sam Chelsea. Igralsko najvrednejši klub v Sloveniji je seveda Maribor z 12,3 milijona evri, Olimpija na drugem mestu je vredna 7,03 milijona. Na tržnici izstopajoča nogometaša po spletni strani transfermarkt sta Andraž Šporar in Matija Škarabot (oba po 750.000 evrov), sledita Nik Omladič in Boban Jović s po 600.000 evri. Če je Chelseajev Thibaut Courtois kot 22-letnik vreden 25 milijonov evrov, pa 34-letnega Olimpijinega vratarja Aleksandra Šeligo cenijo na 250.000 evrskih enot.

Skratka, denarna in tržna vrednost Chelseaja in Olimpije je razumljivo v razmerju Davida in Goljata, a slovensko občinstvo in nogometne zagrizence zanima le, da bo vrhunsko moštvo gostovalo v Sloveniji. To bo stožiška žogobrcarska paša za oči, o kateri se bo govorilo še dolgo.

Deli s prijatelji