NOGOMET

Cesar: Z agresivno igro in navijači do zmage

Objavljeno 09. oktober 2015 12.41 | Posodobljeno 09. oktober 2015 12.42 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši ob 20.45 v Stožicah proti Litvi na poti do eura 2016.

Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je nabrušen za dvoboj z Litvo. (Foto: Ljubo Vukelič)

»Lahko rečem, da smo delali res dobro. Čakata nas še dve tekmi. Najprej Litva. Pričakujem, da bomo odigrali na najboljši možen način, da bomo napake s prejšnjih tekem zmanjšali na minimum. Z agresivno igro in navijači si želimo do skupne zmage. Nato se bomo osredotočili na San Marino,« je pred drevišnjim dvobojem v Stožicah (ob 20.45) sporočil kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar. Oktobra lani so Slovenci premeteno opravili z Litovci na njihovem terenu v Vilni (2:0; oba gola je zabil Milivoje Novaković), tudi zato so danes znova v vlogi favoritov. »Igrali smo že proti Litvi, ki ima dobro ekipo. Nevarna je iz protinapadov, imajo nevarne polšpice, krilne igralce. Paziti bomo morali na vsakega. Toda prvotno se moramo osredotočiti na svojo igro, jih čim prej stisniti in dati zadetek. Potem se oni odprejo in je lažje igrati naprej,« je recept za novo zmago na poti do eura 2016 razkril Cesi. Jasno je, da Slovenci v kvalifikacijski skupini hočejo z dvema zmagama (še v ponedeljek proti San Marinu v gosteh) osvojiti tretje mesto v skupini E in si s tem zagotoviti nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Ne glede na to, da bosta tokrat manjkala Novaković, ki še okreva po poškodbi ključnice, in Kevin Kampl, ki mora odslužiti kazen rumenih kartonov, je selektor Srečko Katanec miren pri sestavljanju udarne enajsterice, prav tako je potrdil kapetanove besede. »Fantje so delali res dobro, zelo sem zadovoljen s tem. Tekma pa je tekma. Vemo, kaj je nogomet. Fantje morajo vzeti tekmo zelo resno. Upam, da bo tako. Če bo tako, potem ne bo panike,« meni Srečko Nacionale, ki nekoliko taktizira pri zamenjavi za Kampla, saj je na treningih na levem boku preizkušal Andraža Kirma in Dejana Lazarevića. Namesto Novakovića bo položaj v konici napada zasedel vroči Robert Berić. »Mi imamo dobre levonoge nogometaše, oni pa tudi. Imajo dobre podaje v kazenski prostor, lahko dobro izvedejo proste strele... Naši fantje so pripravljeni, toda če ne bomo stoodstotno osredotočeni, potem jih bo težko prebiti. Oni bodo verjetno v začetku malo bolj agresivni, potem se bodo pomaknili nazaj. Niso pa tako agresivni kot Estonija, tako da bomo mogoče imeli nekaj več prostora,« je šef slovenske vrste razgrnil scenarij tekme. Gostje se že od ponedeljka pripravljajo v našem glavnem mestu, vadili so na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški. »Če bodo tako slabo načeli zelenico v Stožicah, kot so jo v Šiški, potem ne bo hudega za Slovenijo,« se je pridušal mojster za pripravo igralne površine. No, izbranci selektorja Igorisa Pankratjevasa bodo drevi zagotovo bolj željni igre, kot bi bilo to moč sklepati po ležerni vadbi v minulih dneh. Previdnost tako ni odveč.

Toda v prvi vrsti bosta v Stožicah, kjer bo sodil Nizozemec Björn Kuipers, pomembna pristop in izvedba Katančevih fantov, ki bodo lahko računali na podporo vsaj 10.000 gledalcev s tribun največjega slovenskega stadiona. Verjetna postava Slovenije (4-2-3-1): Handanović; Struna, Ilić, Cesar, Jokić; Krhin, Kurtić; Birsa, Iličić, Kirm (Lazarević); Berić. Verjetna postava Litve (4-1-4-1): Černiauskas; Freidgeimas, Černych, Andriuškevičius, Vaitkunas; Žulpa; Panka, Slivka, Novikovas, Česnauskis; Matulevičius.


Rooney ne bo igral

Prvi zvezdnik angleške reprezentance Wayne Rooney drevi ne bo nastopil na kvalifikacijski tekmi za euro 2016 proti Estoniji na londonskem Wembleyju. Napadalec Manchester Uniteda si je namreč konec tedna poškodoval gleženj. Za končni razplet v skupini E to sicer ni pomembno, saj so si Angleži že zagotovili prvo mesto in uvrstitev na EP v Franciji. Rooney pa bo danes pred tekmo prejel zlato kopačko iz rok Bobbyja Charltona. Na večni lestvici reprezentančnih strelcev je po 50. golu na vrhu zamenjal prav Charltona, ki je dosegel gol manj. Tretja drevišnja tekma 9. kroga v skupini E je Švica – San Marino v St. Gallenu.

 

Deli s prijatelji