NOGOMETNA

Cesar je že rekorder, Rooney si še prizadeva

Objavljeno 13. november 2014 13.06 | Posodobljeno 13. november 2014 13.06 | Piše: Rok Tamše

Obračun Slovencev in Angležev v kvalifikacijah za euro 2016 s slavnostnim pridihom.

Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je na igrišču podaljšana roka selektorja Srečka Katanca. Foto: Marko Feist/Novice

V soboto bo vsaj 80.000 gledalcev na slovitem stadionu Wembley posebno gromko zaploskalo dvema izjemnima nogometašema, ki bosta tudi zgodovinsko-statistično prispevala svoje na kvalifikacijski tekmi za euro 2016 med Anglijo in Slovenijo. Resda bo to v prvi vrsti tekma za pomembne tri točke na poti do nogometnega rendez-vousa v Franciji, a svečanega pridiha ne bi smelo manjkati.

Šef z rekordom

Kapetan Slovenije Boštjan Cesar bo še 81. oblekel dres slovenske nogometne reprezentance in s tem postal rekorder med vsemi slovenskimi asi, ki so oblekli sveti dres. Prehitel bo tudi izjemnega in neponovljivega Zlatka Zahoviča, ki je med letoma 1992 in 2004 odigral 80 tekem in zabil rekordnih 35 golov za izbrano vrsto. »Zmeraj sem s spoštovanjem in ponosom nosil reprezentančni dres. Prišel je tudi trenutek, da lahko postavim ta rekord, kar je še en plus v moji karieri. Pomembno je le, da sem zdrav, pa lahko pridem do takšnega dosežka. Rekordi so pač zato, da se podirajo. Seveda sem zelo vesel,« je dejal 32-letni kapetan Cesar, ki nacionalni dres nosi od leta 2003, kot komandant obrambe pa je zabil tudi šest zadetkov.


Kampl nizal kroge

Slovenski reprezentanti so včeraj opravili dva treninga. Dopoldne so vadili v športnem parku Ljubljana v Spodnji Šiški, kjer jih je obiskal legendarni nogometaš Danilo Popivoda, ki je bil pomočnik Srečka Katanca v njegovem prvem selektorskem mandatu. Vsi člani izbrane vrste so se ga zelo razveselili, ni manjkalo objemov in simpatičnih zbadljivk. Medtem so glavno tribuno zasedli nadobudneži iz ljubljanskih otroških vrtcev, ki so glasno spremljali nogometne idole. Zvečer so Katančevi fantje trenirali v Stožicah. Pridružil se jim je tudi Kevin Kampl, ki je bil od ponedeljka v oskrbi fizioterapevtov zaradi načete stegenske mišice. Tokrat je zgolj v teku nizal kroge okoli igrišča. Za sobotni nastop naj bi bil nared. 
 

Prvega že leta 2004 Italiji v Celju v kvalifikacijah za SP 2006, potem pa še Belorusiji (kvalifikacije za euro 2008), Katarju, Gruziji, Romuniji (vse prijateljske) in lani še Islandiji v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo. Cesi se je uveljavil kot brezkompromisni štoper, ki vztrajno ohranja visoko raven iger. Pri njem ni popuščanja, predaje, vseskozi spodbuja soigralce, s trakom na roki je resnično prvi med enakimi. Že peto leto je član italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone, njegova koncentracija in taktična zrelost sta vrhunski, navsezadnje je to s kolegi dokazal tudi na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki. Soigralci, sploh tisti iz Italije, ga kličejo Boss. Vse jasno?

Uči se biti kapetan

Na drugi strani bo na čelu angleške reprezentance neuničljivi napadalec Wayne Rooney. Pri komaj 29 letih bo že stotič nastopil za Anglijo, ponaša pa se s kar 43 zadetki v dresu, ki ga krasi grb s tremi levi. Rooney je ena od ikon celotnega britanskega športa, ne samo nogometa. Njegova kakovost vznemirja že več kot desetletje, reprezentančni dres je prvič oblekel leta 2003, tako kot Cesar. V klubu s 100 nastopi v angleški izbrani vrsti so že Peter Shilton, David Beckham, Steven Gerrard, Bobby Moore, Ashley Cole, Bobby Charlton, Frank Lampard in Billy Wright. Pred sobotno tekmo ob 18. uri po slovenskem času bo napadalec Manchester Uniteda prejel priznanje iz rok sira Bobbyja Charltona, ki je na 106 tekmah dosegel rekordnih 49 zadetkov. Za njim sta Gary Lineker (48) in Jimmy Greaves (44), potem je tu že Rooney, ki z 19 leti stopil na veliko sceno kot rešitelj angleške reprezentance. Ta je namreč edino veliko lovoriko, naslov svetovnega prvaka, osvojila daljnega leta 1966. Rodovi, s katerimi je igral in igra Rooney, niso bili še niti blizu takšnemu podvigu.


Za Kolumbijce pošlo 7000 vstopnic

Po obračunu v Londonu slovenske nogometaša čaka še prijateljska tekma s Kolumbijo v torek, 18. novembra, ob 18. uri v Ljubljani. Do včeraj so prodali več kot 7000 vstopnic. Nedvomno so ob slovenskih asih tudi James Rodriguez, Fredy Guarin, Juan Cuadrado, Jackson Martinez in drugi kofetarji velik magnet za ljubitelje nogometa. Vstopnice so na prodaj na spletni strani nzs.si, v poslovalnicah Eventima in M Holidaysa ter Mercatorjevih Hipermarketih; najdražja stane zgolj 15 evrov.
 

»Lahko bi sedel tukaj in dejal, da imam 200 nastopov in 100 golov, toda edino, kar šteje, in kar si vsi želimo, je, da osvojimo lovoriko. Igramo zato, da zmagamo. To je cilj in upam, da bomo kmalu lahko to dosegli. Sem še relativno mlad, zato verjamem, da lahko postanem prvi strelec Anglije. Očitno pa je, da ne bom tako velika legenda, kot je sir Bobby Charlton. Osvojil je naslov svetovnega prvaka, torej moram to ponoviti, da bi ga zasenčil,« je dejal kapetan Anglije, ki je trak letos nasledil od Liverpoolovega asa Stevena Gerrarda. »Splošno znano je, da sva si z Gerrardom blizu in da mi je ogromno pomagal. Verjel sem, da bom nekoč kapetan, zato sem ga opazoval, kako vadi, kako se pripravlja na tekme, kakšen je v hotelu in v medijih. Veliko stvari sem pobral od njega,« je za spletno stran angleške zveze povedal Rooney. Marsikaj kapetanskega bi se lahko naučil tudi od našega Cesarja. Že v soboto ga bo imel čisto ob sebi, ko bosta bila zgodovinsko bitko – za nastop na EP v Franciji.

Deli s prijatelji