NOGOMET

Cesar: Hočemo enotno dihati z vso Slovenijo

Objavljeno 16. oktober 2015 14.28 | Posodobljeno 16. oktober 2015 14.30 | Piše: Rok Tamše

V pričakovanju nedeljskega žreba parov v dodatnih kvalifikacijah za euro 2016.

Triintridesetletni Cesar je vodja reprezentance na igrišču in zunaj njega. Foto: Tadej Regent/Delo

Joj, kako se bo vleklo do nedeljskega dopoldneva, ko se bo ob 11.20 začel žreb parov dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na euro 2016. Slovenski nogometaši so po ponedeljkovem zadnjem obračunu v San Marinu, ki je bil bolj nujno zlo kot kaj drugega, takoj odpotovali v Ljubljano, od tam pa so se naslednji dan razpršili po svojih klubih v Evropi in Aziji. Ne, sploh niso daleč od domačih razprav o tem, ali so dobri ali ne, ali so zadovoljili ali ne, ali so uresničili cilje ali ne. Saj veste, samo en klik so stran ... Tudi oni bodo v nedeljo na trnih. Verjamemo, da tudi enotni v veri v napredovanje, tako kot so to bili čisto na začetku torka, ko so na letališču v Riminiju skupaj čestitali predsedniku Nogometne zveze Slovenije Aleksandru Čeferinu za 48. rojstni dan s klasičnim napevom in svetim dresom s podpisi. Takoj je padlo športno pivo. Želje? Ne ugibajte, ni bilo treba izreči, v zraku je obvisela le ena sama. Če bo izpolnjena, bomo izvedeli že sredi novembra.

Vsi živeti za uspeh

Skrbi posameznikov, da izjave selektorja Srečka Katanca za medije načenjajo samozavest in pripadnost reprezentantov nacionalnemu moštvu, so pravljice za male otroke. Kdo sploh dejansko ve, kaj se pogovarjajo med seboj? In še, kako naj bojazljivci, polni dvomov o sebi in vsem okrog sebe, sploh zastopajo svojo deželo v najzahtevnejši mednarodni konkurenci? Res pa je, da jih zmotijo namigovanja, ugibanja, sumi navijačev, da ne dajejo vsega od sebe v državnem dresu. Tudi zato si je kapetan Boštjan Cesar v San Marinu vzel nekaj več časa, da pojasni razmere v slačilnici in na igrišču pred dodatnimi kvalifikacijami. »Nekaj se je govorilo o negativni energiji in podobnem. Kot kapetan vam lahko zatrdim, da v slačilnici ni negativnosti. Mogoče kje kaj preberemo, da se nekaj dogaja, ampak vam odkrito povem, da moramo zdaj vsi dihati enotno. Smo profesionalci, delamo na igrišču, javnost pa nas spremlja tudi prek medijev. Mislim, da moramo vsi skupaj živeti za končni uspeh, tako da bi se na koncu vsi, igralci, mediji, navijači, skupaj veselili in da gremo skupaj v Francijo. Mi bodo dali svoj maksimum, to vam zagotavljam kot kapetan. Ne vem, ali se vi s tem strinjate, jaz mislim, da je to to,« je prvi med enakimi in rekorder po številu nastopov za Slovenijo (83) tankočutno pozval sedmo silo k solidarnosti.


Premiera Paculta na klopi Zavrča

Z drevišnjo tekmo med Zavrčem in Gorico ob 19. uri se začenja 14. krog državnega prvenstva nogometašev v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na klopi haloškega prvoligaša bo v vlogi trenerja debitirala 55-letna avstrijska legenda Peter Pacult. Nameril se bo na moštvo, ki ga Zavrč sploh še ni premagal; v devetih tekmah je Gorica sedemkrat zmagala, dvakrat je bil izid neodločen. Preostali pari 14. kroga: Celje – Maribor (jutri ob 17.45), Krško – Rudar, Domžale – Krka (obe jutri ob 20. uri), Luka Koper – Olimpija (v nedeljo ob 17.45). 
 

Biti bolj umazani

Če kdo potrebuje prevod, to namreč pomeni, da izbrana vrsta do konca povratne tekme kvalifikacij uživa v spodbudnem medijskem ozračju in pozitivni animaciji navijačev, ki bi znali biti 12. igralec vsaj na domači tekmi. Je pa Cesarju in soigralcem povsem jasno, kaj morajo storiti. »Na koncu vse povejo rezultati. Niti mi nismo zadovoljni, ko izgubimo ali osvojimo le točko proti Litvi. Nobenemu igralcu ne morem reči, da ni dal svojega maksimuma ali da ni hotel zmagati. Tako se je pač razpletlo. Nekaj nam še manjka. Morda to, da bi bili še nekoliko bolj umazani, da bi kakšnega nasprotnika dvignili na centru in da bi obležal za tri minute...« je bil slikovit brezkompromisni poveljnik slovenske obrambe in dodal: »Ta mesec mora ves narod živeti za ti tekmi. Mi smo na igrišču, mi bomo odgovarjali za rezultat. Tisti, ki bo stopil na igrišče, mora dati od sebe ne 100 odstotkov, ampak 110, če se hočemo pogovarjati o uspehu. Uvrstitev na euro je naš cilj, to so moje sanje od otroštva, to še manjka v moji karieri. Zato bom s soigralci storil vse, da bi se skupaj veselili.«

Cesar meni, da je vsak nasprotnik, tudi v dodatnih kvalifikacijah, premagljiv. »Proti majhnim ekipam imamo težave, z velikimi se lahko kosamo. Proti Angliji smo imeli pet minut do konca tekme v žepu točko, kar ni lahko.« Pa bi se s tekmeci raje pomeril v Ljudskem vrtu ali Stožicah? »Ne razmišljam o tem. To ni pomembno, važno je, da stopimo skupaj. Kjer koli bomo igrali, pričakujem poln stadion in da se bomo skupaj veselili. Navijači so bili zmeraj naš 12. igralec, dihali so z nami, zato njihovo podporo s tribun pričakujem tudi tokrat, ko bo najtežje, ko jih bomo najbolj potrebovali.« Kapetanu srce resnično bije za Slovenijo.

Deli s prijatelji