NOGOMET

Čeferina vidijo v boju za predsednika Uefe

Objavljeno 18. maj 2016 10.30 | Posodobljeno 18. maj 2016 10.30 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Nogometne zveze Slovenije bo morda kandidiral za vrh evropskega nogometa.

Pred desetimi dnevi je predsednik NZS Aleksander Čeferin na Brdu gostil tudi predsednika Fife Giannija Infantina, v sredini, in v. d. generalnega sekretarja Uefe Theodorja Theodoridisa, desno. Foto: Blaž Samec

Sodeč po nedavnem obisku številnih šefov evropskih nacionalnih nogometnih zvez ob odprtju Nacionalnega noogmetnega centra na Brdu pri Kranju ter številnih hvalospevih, ki jih je požel predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin s svojimi sodelavci, niti ni povsem presenetljivo, da se je prvi mož slovenskega nogometa že pojavil v špekulacijah pred izborom novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Ta organizacija je namreč ostala brez dosedanjega voditelja, Francoza Michela Platinija, ki je za štiri leta suspendiran iz vseh nogometnih aktivnosti zaradi spornega denarnega nakazila v višini 1,8 milijona evrov, ki ga je izvedel prav tako suspendirani, že bivši predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter. Ko je Mednarodno športno razsodišče (CAS) prejšnji teden dokončno odločilo, da Platini ne more biti več predsednik Uefe (kazen so mu zgolj znižali s šestih let prepovedi delovanja na štiri), so se začeli postopki za izredni volilni kongres v tej organizaciji. S tem pa tudi ugibanja in špekulacije o njegovem nasledniku.

Na kongresu Fife konec tedna v Ciudadu de Mexicu, kjer sta bila tudi Čeferin in generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, so se tako že začela lobiranja za podporo posameznim kandidatom, ki bi lahko prevzeli vodenje Uefe. Glede na to, da je bila na slavnostnem odprtju centra na Brdu skoraj polovica šefov nogometnih zvez iz Evrope (Uefa šteje 55 članic), je očitno dober glas o sposobnem vodji Čeferinu segel še širše in odmevnejše. Domnevamo lahko, da ga želijo kot kandidata na volitvah za predsednika Uefe videti nogometne zveze iz manjših držav, skoraj zagotovo so med njimi vse z Balkana. V regiji je namreč 48-letni odvetnik, ki je na čelu NZS od leta 2011, odigral izjemno povezovalno vlogo ter po svoje pripomogel k temu, da se je Švicar Gianni Infantino februarja usedel na predsedniški stolček Fife. Tudi iz ust šefa svetovnega nogometa smo na Brdu slišali same superlative o Čeferinu in NZS. Obe organizaciji, Fifa in Uefa, po največjih korupcijskih škandalih v zgodovini svetovnega nogometa, iščeta nove smeri delovanja in sveže obraze na vodstvenih položajih.

Tovrstna naklonjenost posameznih nacionalnih zvez pa seveda še ne zagotavlja, da bo Čeferin zares postal prvi človek Uefe. Danes se bo namreč v Baslu, prizorišču finala evropske lige, sestal izvršni odbor Uefe, na katerem bodo določili format volitev za predsednika Uefe, ki bodo 18. septembra. Nobene potrebe ni, da bi jih izpeljali pred evropskim prvenstvom v Franciji, ki se bo začelo 10. junija in bo trajalo mesec dni. Nemški član izvršnega odbora Uefe Wolfgang Niersbach je že na rednem kongresu Uefe na začetku maja v Budimpešti, ko še ni bila znana omenjena odločitev CAS o dokončni izključitvi Platinija, dejal: »Euro bomo izvedli z izvoljenim predsednikom ali brez njega. Turnir sta odlično pripravili Uefina administracija in francoska nogometna zveza.«

Aleksander Čeferin včeraj ni hotel komentirati medijskih ugibanj, ki jih je sprožil angleški Daily Mail. Najbrž ni napačno predvidevanje, da bo počakal na več informacij z današnjega sestanka, ko bo znan format volilnega postopka. Pomemben podatek bo tudi, kdo vse se še bo podal v predsedniški volilni boj. Za favorite naj bi sicer veljali vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe, 50-letni Grk Theodore Theodoridis, 68-letni predsednik nizozemske zveze in podpredsednik Uefe Michael van Praag ter 66-letni šef španskega nogometa in trenutno v. d. predsednika Uefe Angel Maria Villar. Vsekakor Čeferin v tej bitki ne more ničesar izgubiti. Ravno nasprotno, verjamemo, da je začel tlakovati pot do uglednega položaja v Uefi, za začetek lahko postane član izvršnega odbora, kar bi bila nova prelomnica za slovenski nogomet.

 

Deli s prijatelji