OCENA

Čeferin: Naredili niso nič

Objavljeno 30. maj 2013 14.27 | Posodobljeno 30. maj 2013 14.27 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Nogometne zveze Slovenije pravi, da pri Muri 05 niso izpolnili nalog, ki bi jih morali.

Vsi po vrsti obsojajo grožnjo Jureta Jankovića.

Reka Mura ne bo tekla nič drugače, ker pomurski ljubitelji nogometa ne bodo več mogli stiskati pesti za prvoligaško moštvo iz Murske Sobote. Toda utrip športnega življa na obeh straneh te reke, ki v dolžini 98 kilometrov teče po slovenskih tleh, bo vsekakor drugačen. Kolektiv iz Fazanerije se je utopil v denarnih dolgovih, samo izvršb na klubskem računu se je nabralo za četrt milijona evrov, od tega je največji upnik Komunala Murska Sobota (terja približno 200.000 evrov). Ker tega in še marsičesa drugega upravi kluba ni uspelo rešiti, licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS) Muri 05 ni izdala tekmovalne licence za tekmovanje v prvi ligi. Kaj bo s črno-belimi v prihodnji sezoni, je ta čas še neznanka. Murino vodstvo je brezupno poskušalo dobiti še eno majčkeno priložnost, da bi se morda s čudežnim preobratom tik pred zdajci vendarle rešilo najhujšega. Toda kot kaže danes, je zadnji vlak rešitve že zdavnaj zapustil murskosoboški peron.

»Pri Muri 05 niso izpolnili nalog, ki bi jih morali«

Predsednik NZS Aleksander Čeferin nam je v obširnem intervjuju, ki ga boste lahko prebrali v naši ponedeljkovi prilogi Finale, med drugim z zornega kota krovne organizacije pojasnil dogajanje v zvezi z Muro 05: »Z vsemi vodilnimi ljudmi Mure, ki jih je bilo kar nekaj v zadnjem času, smo komunicirali, jih spodbujali, da jim bomo dali možnost, če bodo le izpolnili minimalne, še dopustne kriterije. Vsakih nekaj mesecev so nam predstavljali ideje o pokroviteljih oziroma kupcih kluba iz tujine. V igri so bile praktično vse države sveta, še posebno tiste eksotične. Toda kolegi, ki vodijo licenčno komisijo, so mi povedali, da k pritožbi na zavrnitev tekmovalne licence na prvi stopnji niso predložili niti enega samega dokumenta. Potem pač ne morejo biti začudeni nad odločitvijo NZS, sploh če dolgujejo denar tudi igralcem. Če bi v tem trenutku in ob tem položaju Muri dovolili, da igra v prvi ligi, potem licenciranja ne potrebujemo več. Še zmeraj mislim, da je bila odločitev izpred dveh let, ko smo Muro povabili v prvo ligo zaradi popolnitve mest, logična. Takrat so dobili rok, do kdaj morajo določene zadeve postoriti, pa se ni naredilo nič. Žal mi je zaradi okolja, kjer imajo radi nogomet in kjer se je igral dober nogomet. Imajo odlično občinstvo, ampak na takšen način ne morejo nadaljevati.«

Zdaj sta na vrsti prvo- in drugoovrščeno moštvo druge lige, Zavrč in Roltek Dob, da izpolnita zahteve licenčne komisije NZS za izdajo licence za prvo ligo. Če bi kateri od teh dveh klubov odpadel, kar se tiče prvoligaškega tekmovanja, bo domnevno prvo vabilo za vstop v elitni razred dobila novomeška Krka, ki je bila tretja v drugoligaški konkurenci. V dolenjskem klubu kažejo ambicije po prvi ligi, saj imajo menda zagotovljen proračun, ob tem pa tudi ustrezno urejajo stadion Portoval. Drugi v čakalnici je Aluminij iz Kidričevega, ki je sicer izpadel iz prve lige, a je ob povabilu NZS pripravljen nadaljevati v najvišjem razredu, saj izpolnjuje vse druge kriterije. Vse bo znano po zasedanju izvršnega odbora NZS 17. junija.

Deli s prijatelji