IZPOVED

»Če si hočeš zezniti kariero, postani selektor Slovenije«

Objavljeno 17. september 2012 11.11 | Posodobljeno 17. september 2012 11.11 | Piše: Rok Tamše

Selektor nogometne izbrane vrste Slaviša Stojanović je razkril grenka spoznanja.

Slaviša Stojanović pred velikim izzivom

Tretje jutro po nesrečni nogometni bitki slovenske reprezentance v norveškem Oslu je bil selektor Slaviša Stojanović še vedno v filmu dogajanja na stadionih Stožice in Ullevaal. Nasmeha razumljivo ni bilo na njegovem obrazu.

Ste prespali razočaranje in se lotili analize porazov proti Švici in Norveški?

Moram priznati, da se pogovarjava po treh neprespanih nočeh.

Si kaj očitate, bi kaj storili drugače?

Bistvenih stvari ne. Skozi glavo gre sicer mali milijon nekih situacij, pri katerih se vprašaš, ali bi morda bilo bolje, če bi se odločil za tega ali onega igralca ali da bi jih nekoliko drugače postavil. Pri nekaterih fantih sem pred tekmo s Švico res tehtal, ker niso bili v dobrem fizičnem stanju zaradi neigranja v klubih. Na drugi tekmi je igralo več tistih, ki imajo za sabo klubske nastope. Taktiko smo postavili dobro, vendar se ni izrazila, saj so na koncu odločale posamične napake igralcev.

Odziv javnosti je od popolne katastrofe prek pozivov po vaši zamenjavi do smernic, ki da so postavljene za naprej. Kako to doživljate?

Trudim se, da ostajam osredotočen na svoje delo. Nimamo še niti točke, zato bo treba marsikaj spremeniti.

Kaj konkretno?

V prvi vrsti odnos do dresa z državnim grbom in pristop na igrišču. Tudi moje odločitve bodo drugačne. Hitro sem dojel, kaj moram storiti v prihodnje, če se hočemo nadejati dobrih rezultatov. Dejstvo je, da se je zgodilo nekaj menjav v generaciji in na posameznih igralnih položajih. Te stvari ne moremo izpeljati čez noč. Nočem iskati alibijev ali izgovorov, bi pa rad realen pogled na stvari. Upoštevajmo, da nam poškodbe posameznih igralcev niso šle na roko, vzporedno z našimi aktivnostmi se je mlada reprezentanca borila za preboj na evropsko prvenstvo.

Kapetan Boštjan Cesar je priznal, da so se ponavljale napake iz prijateljskih tekem. Je morda glavni razlog v tem, da mnogi niso v tekmovalnem ritmu?

Osnovno izhodišče je, da stalno igrajo in da igrajo dobro. Če ne bo tako, se bom odločil za druge, tu ne bo več pardona. Dal sem določeno dozo kredita v veri, da bo boljše. V to me je prisilila zmaga proti Romuniji, kjer je igra razen nekaj individualnih napak nakazala, da bi lahko šli v pravo smer. Računal sem, da se bodo vsi po dodatnih treh tednih dela v klubih vrnili še bolje pripravljeni, a ni bilo tako. Zdaj bodo v ospredju tisti, ki redno in dobro igrajo.

Torej ste v dveh kvalifikacijskih tekmah spoznali več kot prej na štirih prijateljskih?

Ja, se popolnoma strinjam. Določene stvari v moštvu so me res zavedle. Za vsako zadevo je potreben čas, dozorevanje. Do kvalifikacij sem imel sicer veliko časa, a z moštvom sem imel 16 pravih treningov in štiri pripravljalne tekme. Kvalifikacijski tekmi sta pokazali, da bo potrebno še veliko krvavega dela.

Eni pričakujejo korenite spremembe, malo revolucijo že na prihodnjih dveh tekmah. Ste koga že prečrtali?

O tem je prezgodaj govoriti. Pred zadnjim zborom sem že napovedal, da bo v prihodnje odločilno, kdo bo redno in dobro igral. Za moj načrt na zvezi dobro vejo, poznajo moj pogled na reprezentanco in smernice. Spremembe bodo, v kolikšni meri, pa zdaj ne morem povedati.

Ste se po tekmah pogovarjali s kapetanom Samirjem Handanovićem?

Na kratko. Po telefonu je težko govoriti o podrobnostih, toda kmalu se bova srečala. Samir si tako kot jaz želi zmagati na vsaki tekmi, zato je razočaran nad razpletom. Dobili se bomo skupaj z drugim kapetanom Cesarjem in se temeljito pogovorili.

Najbolj škriplje v zvezni vrsti. Kaj storiti?

Zagotovo moramo tu najprej poiskati ustrezne rešitve. Kogar koli sem dal v igro, je storil napako ali napake. Odgovornost je seveda moja, ker sem se odločil za njih. Alternative obstajajo, morda bo priložnost dobil kdo od tistih, ki je doslej še ni. Oziram se proti mladi reprezentanci in tudi domači ligi.

Čakamo na eksplozijo Josipa Iličića, ki ni več novinec v reprezentanci, za sabo ima izkušnje iz italijanske lige, ponaša se z ustvarjalnostjo v igri, potezo več. Je on ta, ki bi moral prispevati dodano vrednost?

Iličić je zdaj na prelomnici. Če mu bo letos steklo v italijanski ligi, bi lahko prevzel glavno vlogo tudi v igri reprezentance. Ta jesen je zanj ključna.

Po eni strani imate kot selektor sanjsko službo, hkrati pa tudi eno najbolj delikatnih v državi. Ste to že povsem ponotranjili, se znate nositi s pritiski?

Poskušam se sprijazniti. Oteževalna okoliščina so seveda slabi rezultati, zaradi katerih imajo vsi upravičene razloge za kritiko. Moram pa ostati trden in odločen pri svojih idejah. Za nazaj nočem komentirati, čeprav mislim, da noben selektor doslej še ni naletel na tako močan udar z vseh strani kot jaz, in to takrat, ko še sploh nisem začel delati. Dobro sem si zapomnil besede enega od nekdanjih slovenskih selektorjev, ki je rekel: 'Če si hočeš zezniti kariero, postani selektor slovenske reprezentance.' Bom videl, ali so te besede resnične.

Prve točke v kvalifikacijah boste z moštvom napadli 12. oktobra v Ljudskem vrtu proti Cipru. Znana so trenja na relaciji Maribor-vodstvo NZS. Kaj pričakujete na Štajerskem?

Pričakujem samo zmago. V nogometnem ali manj nogometnem ozračju, pred petimi ali pet tisoč gledalci. Tekmo moramo dobiti. Položaj je takšen, da ne smem razmišljati o drugih zadevah. Drugotnega pomena je, kako bom jaz osebno sprejet v Mariboru. Pomembni sta naša igra in zmaga.

Toda dobra navijaška kulisa bi izdatno pomagala.

Nedvomno. Štajerci jo znajo ustvariti, vprašanje je le, v kolikšni meri bodo z nami. Ne morem niti ne želim posegati v to. Moja naloga je, da pripravim moštvo in uresničim načrt za naslednje tekme. Zanima me samo zmaga.

Če poenostavim; vaš plan A se ni izšel, torej je zdaj na vrsti plan B?

Recimo, da je tako.

Deli s prijatelji