LIGA PRVAKOV

Če bi bilo še malo svežine, 
bi Maribor ostal v Evropi

Objavljeno 12. december 2014 08.13 | Posodobljeno 11. december 2014 18.57 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak se je ponosno poslovil od elitne lige prvakov.

Trener vijoličnih Ante Šimundža je upravičeno ponosen na svoje fante. Foto: Reuters

Vijolični bojevniki so v razprodanem Ljudskem vrtu (13.000 gledalcev) tudi za slovo od glamurozne lige prvakov pokazali ambicioznost in močan karakter, toda slovenskemu prvaku je proti nemškemu velikanu Schalkeju, ki ga je spodbujalo okrog 1000 bučnih navijačev, preprosto zmanjkalo moči. »V prvem polčasu smo bili fizično na odlični ravni. Toda 35. tekma v tej sezoni je začela kazati zobe v drugem delu. Zmagala je dosti bolj sveža ekipa. Dokler smo bili fizično močni, je bila naša igra kakovostnejša od nasprotnika. Toda odločala je svežina, v drugem polčasu nismo več dohajali igralcev Schalkeja, tako da so izkoristili svojo priložnost,« je ocenil trener Maribora Ante Šimundža.

Fantastična sezona

V primerjavi z njegovim kolegom na klopi gostov Robertom Di Matteom sam ni imel aduta s klopi, ki bi zatresel mrežo modrih, prav tako ni imel posebno razpoloženega igralca v udarni enajsterici. Kapetan Marcos Tavares bi sicer lahko zabil gol v 23. minuti, a je žogo malce pred golovo črto izbil trdoživi Japonec Acuto Učida. V drugem polčasu je Schalke pokazal svojo moč. Še pred zadetkom rezervista Maxa Meyerja v 62. minuti je moral žogo z golove črte izbijati Aleksander Rajčević, po golu pa so kompaktni rudarji suvereno obdržali napredovanje v osmino finala LP iz skupine G skupaj z vodilnim Chelseajem. Lizbonski Sporting bo sezono nadaljeval v evropski ligi.

Mariborčani so lahko ponosni na svoje igre in izkupiček; osvojili so tri točke z remiji proti Sportingu in Chelseaju doma ter Schalkeju v gosteh. »Mislim, da je bila sezona fantastična, da smo naredili nekaj, kar si je potihoma želela vsa Slovenija. Uspešno smo predstavljali Maribor in Slovenijo v ligi prvakov, za napredovanje smo bili do konca v igri. Te težke evropske tekme nam bodo koristile pri našem razvoju v prihodnosti,« meni Šimundža, ki bo januarja verjetno priča spremembam v svoji igralski zasedbi: »Pri nas so ogledniki na obisku na vsaki tekmi, na evropskih dvobojih v večjem številu. Imamo določene načrte, kaj pa se bo zgodilo, je treba vprašati športnega direktorja. Vsekakor imamo jasne smernice, kako in kaj bomo delovali naprej.«

Se vidimo prihodnje leto...

V poslovilni tekmi za leto 2014 se je na sredini igrišča s čvrstimi igralci Schalkeja boril tudi Željko Filipović, ki tokrat ni bil pri strelu. »Odigrali smo korektno tekmo proti tekmecu, ki ima več izkušenj v ligi prvakov, zato vsako napako nasprotnika izkoristi. Mi smo imeli nekaj priložnosti, a jih nismo izkoristili, Schalke pač. Mislim, da se lahko z dvignjenimi glavami poslovimo od lige prvakov. Poskušali smo iz sebe iztisniti še zadnje atome moči, mislim, da smo pošteno zastopali Maribor in Slovenijo. Zaradi naše ravni igre in fantastičnih navijačev je bilo vsakemu nasprotniku v Ljudskem vrtu težko. Skupaj dobro delujemo, škoda, da jih nismo mogli nagraditi z zmago in napredovanjem v evropsko ligo,« je dejal Filipović in napovedal, da bo Maribor znova v ligi prvakov že v naslednjem letu.

Najobetavnejši igralec pri Mariboru, 19-letni bočni branilec Petar Stojanović, se je moral v zadnjih dneh boriti tudi proti virozi in zdraviti zlomljen nos, zato je nosil zaščitno masko. »Mislim, da ne smemo biti razočarani. Lahko smo ponosni na opravljeno, res smo storili veliko. Schalke je dokazal svojo kakovost in izkoristil priložnost za zmagoviti zadetek. Meni sta poškodba in viroza pobrali kar nekaj moči, to se na tako visoki ravni opazi še prej,« je dejal najstnik, ki je predčasno zapustil igrišče zaradi bolečine v stegenski mišici, a menda ne gre za nič hujšega. Stojanović je prvi kandidat, da pozimi za velik denar zapusti Ljudski vrt. »Po tej tekmi sem z mislimi že na počitnicah. S tem se sploh ne obremenjujem,« je hladnokrvno odvrnil mladenič.

Izidi zadnjih tekem 6. kroga skupinskega dela lige prvakov – skupina E: Bayern : CSKA Moskva 3:0; Roma : Manchester City 0:2, vrstni red: Bayern 15 točk, Manchester City 8, Roma 5, CSKA Moskva 5; skupina F:

Ajax : Apoel Nikozija 4:0, Barcelona : Paris St. Germain 3:1, vrstni red: Barcelona 15, PSG 13, Ajax 5, Apoel 1; skupina G: Chelsea : Sporting 3:1, Maribor : Schalke 0:1, vrstni red: Chelsea 14, Schalke 8, Sportnig 7, Maribor 3; skupina H: Athletic Bilbao : Bate Borisov 2:0, Porto : Šahtar Donjeck 1:1, vrstni red: Porto 14, Šahtar 9, Athletic Bilbao 7, Bate Borisov 3 (napredujeta prvouvrščeni ekipi iz vsake skupine). Preostali udeleženci osmine finala – prve tekme bodo februarja – lige prvakov so še Juventus, Basel, Monaco, Paris St. Germain, Porto in Šahtar Donjeck.

Mladi vijolični brez točk

V 6. krogu mladinske nogometne lige prvakov je Maribor v Lendavi izgubil proti nemškemu Schalkeju; bilo je 1:5 (0:2). Častni gol za vijolične je zabil Sven Karić. Mlada mariborska ekipa je doživela šesti poraz v tem tekmovanju in je na zadnjem mestu v skupini G, razlika med doseženimi in prejetimi zadetki znaša 4:25.

Deli s prijatelji