LIGA PRVAKOV

Casillas rešil Real, Ronaldo rekorder, v četrtfinalu tudi Porto

Objavljeno 10. marec 2015 23.57 | Posodobljeno 11. marec 2015 01.04 | Piše: STA, A. L., S. U.

Real se je komajda uvrstil v četrfinale.

LIZBONA, MADRID – Nogometaši Porta in Madrida so prvi četrtfinalisti lige prvakov. V povratnih tekmah osmine finala so obdržali prednost s prvih, Porto je s 4 : 0 (1 : 0) premagal Basel, prva tekma se je končala z 1 : 1, Real pa je doma sicer izgubil proti Schalkeju iz Gelsenkirchna, izid je bil 3 : 4 (2 : 2), a so v prvi tekmi Španci v gosteh zmagali z 2 : 0.

Portugalec Cristiano Ronaldo se je ob nocojšnjem porazu Reala dvakrat vpisal med strelce, s tem pa tudi v zgodovino. V evropskih tekmovanjih je zdaj pri številki 78, kar je rekord, v ligi prvakov ima tri gole manj, kar je tudi nov mejnik.

Z drugim golom je presegel rekordno znamko legende Reala Raula, ki je v evropskih tekmovanjih dosegel 77 golov. Zdaj je Ronaldo sam na večni lestvici, tudi v ligi prvakov pa je po novem na vrhu, a ne sam. Prvo mesto na lestvici strelcev si deli z velikim tekmecem, Argentincem Lionelom Messijem iz Barcelone, oba sta zadela po 75-krat.

V zgodovino se je vpisal še en član Reala. Vratar Iker Casillas se je izenačil z Barceloninim Xavijem po številu nastopov v ligi prvakov, zaigral je že 146.

Nepopustljivi Nemci

Real je v povratni obračun s Schalkejem, ki ga je sodil slovenski sodnik Damir Skomina, vstopil z veliko prednostjo. Prvo tekmo v Gelsenkirchnu je dobil z 2 : 0 in ne glede na krizo, v kateri je v zadnjem času, so bili redki, ki so menili, da bi lahko imel težave. Med tistimi, ki so verjeli nasprotno, so bili prav nepopustljivi predstavniki nemškega nogometa, ki so že v 10. minuti dali vedeti, da se niso prišli predat.

Kar takrat ni uspelo Ericu Choupo-Motingu, ki je slabo ustrelil, je uspelo Christian Fuchsu 10 minut pozneje. Po podaji z leve strani je v kazenskem prostoru neoviran sprejel žogo in z močnim strelom premagal vratarja Ikerja Casillasa. Toda že pet minut pozneje so domači izenačili, po kotu je bil v kazenskem prostoru najspretnejši Cristiano Ronaldo.

V 40. minuti je Jan-Klaas Huntelaar zadel stičišče vratnice in prečke, nekaj trenutkov pozneje pa je bil natančnejši, potem ko je Casillas po strelu Maxa Meyerja žogo odbil, jo je potisnil v mrežo. Toda tudi to vodstvo ni dolgo zdržalo, še pred odhodom na odmor je Fabio Coentrao z leve strani poslal predložek pred nemški gol, kjer je bil neoviran Ronaldo, ki je z glavo dosegel še drugi gol na tekmi in 78. v evropskih tekmovanjih, z njim pa je na lestvici najboljših strelcev na prvem mestu prehitel Raula Gonzalesa.

Zahvalijo se lahko Casillasu

Na začetku drugega dela so domači povedli. Po samostojnem prodoru je v polno zadel Karim Benzema, a je imel pri tem najbrž tudi pomoč slovenskih sodnikov, ki pred sprejemom žoge niso videli nedovoljenega položaja Francoza. Toda tudi po tem se Nemci niso predajali, že kmalu je z izvrstnim strelom z roba kazenskega prostora izenačil Leroy Sane.

Nemci do konca niso prenehali napadati, v 85. minuti pa je zadel Huntelaar in poskrbel za pravo dramo. Madridčanom so se začeli tresti hlače in le Casillasu se lahko zahvalijo, da niso prejeli še petega gola. Španski reprezentančni vratar se je namreč izkazal po strelih Saneja in Benedikta Höwedesa.

Porto brez večjih težav

V Portu domači niso imeli večjih težav. Že v 14. minuti je Alžirec Yacine Brahimi natančno izvedel prosti strel, na začetku drugega pa se je izkazal še kot asistent Hectorju Herreri, ki je vodstvo povišal. S tem je bilo dvomov, kdo bo napredoval, konec, domači pa so dosegli še dva zadetka, strelca sta bila Brazilec Casemiro v 56. in Kamerunec Vincent Aboubakar v 76. minuti.

Izidi povratnih tekem osmine finala nogometne lige prvakov:

torek, 10. marec:
                                                  prve tekme
Porto – Basel 4 : 0                       1 :  1 (0 : 1)

Porto: Fabiano Freitas, Danilo (22., Martins Indi), Maicon, Marcano, Alex Sandro, Casemiro, Herrera, Evandro (78., Quaresma), Tello, Brahimi (74., Neves), Aboubakar

Basel: Vaclik, T. Xhaka, Schär (59., Embolo), Samuel, Safari, F. Frei (63., Kakitani), Elneny, Zuffi, Gonzalez, Gashi (77., Kalla), Streller

Real Madrid Schalke 3 : 4        2 : 0 (1 : 0)

Real Madrid: Casillas, Arbeloa (83., Nacho), Varane, Pepe, Fabio Coentrao (58., Marcelo), Kroos, Khedira (58., Modrić), Isco, Bale, Ronaldo, Benzema

Schalke: Wellenreuther, Höwedes, Matip, Nastasić, Höger (57., Goretzka), Fuchs, Neustädter, Barnetta (81., Učida), Meyer, Choupo-Moting (29., Sane), Huntelaar

Deli s prijatelji