NOGOMETAŠ

Čarovnik obožuje Slovenijo

Objavljeno 07. oktober 2014 12.37 | Posodobljeno 07. oktober 2014 12.39 | Piše: Drago Perko

Portugalski reprezentant Ricardinho je z vragolijami navdušil na turnirju v Novi Gorici.

Ricardinho v boju z igralcem Oplasta Rajkom Uršičem. Foto: Drago Perko

NOVA GORICA – »Rad se vračam v Slovenijo, lepe spomine imam na vašo deželo,« je ob odhodu iz Nove Gorice povedal portugalski virtuoz z žogo Ricardinho. V tem hipu velja morda celo za najboljšega igralca dvoranskega nogometa v Evropi (leta 2010 so ga tudi uradno okronali), brani pa barve španskega prvaka Inter Movistarja. Pred tem je bil član Benfice, preizkusil se je na Japonskem (med letoma 2010 in 2013 je bil član Nagoja Oceans), kjer je obnorel ljubitelje okroglega usnja. V zadnjih letih se ga je prijel vzdevek O Magico oz. čarovnik, pred mesecem je dopolnil 29 let.

Oplast brez napredovanja

Po vrnitvi v Evropo je okrepil Madridčane, ki se lahko pohvalijo s tremi naslovi evropskega prvaka (zadnjič leta 2009), poleti pa so postali še devetič prvaki Španije. Zdaj naskakujejo vrh Evrope in glavni adut je prav Ricardinho. Prek prve resne ovire jim je uspelo minuli vikend v Novi Gorici, kjer so postali prvaki ene izmed šestih kvalifikacijskih skupin futsalske lige prvakov. S tem uspehom so se prebili med 16 najboljših zasedb stare celine, prihodnji teden pa bodo dobili tekmece za boj za finalni turnir (april 2015). Na Goriškem so Španci za konec ugnali (6 : 2) tudi domači Oplast iz Kobarida, ki je vzorno organiziral turnir v športni dvorani v središču mesta, a ostal brez napredovanja. »Lahko ste ponosni na ekipo, ki jo imate. Fantje so igrali srčno in hrabro, a jim je zmanjkalo nekaj malega,« je nadaljeval Ricardinho, ki mu je bolj kot slovenski klubski futsal bližje reprezentančni.

Zorč navdušil in odšel

»Vaše prve lige ne poznam, dobro, razen Oplasta. A sem igral proti vaši reprezentanci. Pred evropskim prvenstvom so nas celo premagali na Portugalskem. Imate dobre igralce, še posebno tiste, ki igrajo v Italiji in na Hrvaškem,« nas je z odgovorom presenetil Ricardinho, ki ga je Slovenija navdušila tudi zavoljo prijaznih in nasmejanih ljudi. »Rad bi se vrnil k vam,« je dejal, ko smo se poslovili. Slovenski državni prvak je še tretjič igral proti ekipi, kjer nastopa Ricardinho. Prvič je bilo v sezoni 2008/09, ko je Benfica z 2 : 1 ugnala Gorico. Leto pozneje je bila Benfica na gostovanju v Tolminu s 4 : 2 boljša od Puntarja, zdaj jo je skupil še Oplast. Špance je še posebno navdušil 36-letni Primož Zorč, poln hvale na njegov račun je bil vratar Luis Amado. »Prepričan sem, da bi lahko tale vaša osmica igrala v prvi španski ligi,« je bil jasen Amado. Vse zbrane je nekaj minut zatem šokiral kar sam Zorč – sklenil je svojo bogato športno pot. Po novem se bo povsem posvetil delu smučarskega učitelja, poučeval bo tudi v Švici. Oplast bo moral po nov naslov brez njega. Pot do tja in vnovičnega nastopa v ligi prvakov, torej tudi boja z Ricardinhem, pa bo nedvomno težja.

Deli s prijatelji