KRALJ

Čarovnik Messi je bil spet neviden

Objavljeno 14. marec 2013 08.19 | Posodobljeno 13. marec 2013 23.17 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Barcelone so v ligi prvakov nadoknadili zaostanek dveh golov in s 4 : 0 povozili Milan.

Lionel Messi – nerešljiva nogometna uganka 
(foto: Reuters).

BARCELONA – Kralj sodobnega nogometa Lionel Messi je bil neviden za vse, ko je Barcelona 20. februarja izgubila prvo tekmo osmine finala proti Milanu na stadionu San Siro z 0 : 2. V povratnem dvoboju je 25-letni Argentinec v svojem svetišču Camp Nou pred 94.944 gledalci še enkrat več potrdil, da je pravi nogometni genij. In, glej ga, zlomka, res je bil spet neviden, a tokrat za Milanove branilce in vratarja Christiana Abbiatija, ki so v 5. in 40. minuti nemočno opazovali, kako mojstrsko je načel njihovo mrežo. Po izenačenju skupnega izida na 2 : 2 je bilo vse drugo stvar izvedbe, Barcelona je na krilih navijačev nadaljevala briljantno lekcijo, David Villa in Jordi Alba sta v drugem polčasu dokončala popoln polom italijanskega nogometnega velikana. Barcelona se je gladko uvrstila v četrtfinale lige prvakov s skupno zmago 4 : 2.

»To je bila ena izmed predstav, ki smo jih kazali zadnja leta. Na zadnjih tekmah smo morda nekoliko izgubili svojo formo. Vedeli smo, da moramo za napredovanje zgolj ponovno vzpostaviti svojo igro. Predvidevali smo, kakšno predstavo potrebujemo in kako priti do nje. To je Barcelona, ki jo želimo na vsaki tekmi spremljati skupaj z našimi navijači,« je bil jasen Messi, ki je s 57 zadetki v ligi prvakov na drugem mestu za Raulom Gonzalesom (71). »To je res lep dosežek, toda zares pomembno je, da je Barcelona v četrtfinalu. To je vse, kar smo si želeli ta večer,« je po običaju ostal skromen nizkorasli nogometaš, ki mu na svetu ni para že vrsto let. Hvalospevi in čestitke za igro blaugrane ne bodo pojenjale vsaj do prvega četrtfinalnega dvoboja, svoje pa je vzhičeno dodal pomočnik trenerja Jordi Roura (mimogrede: Tito Vilanova se bo z zdravljenja v ZDA vrnil 25. marca): »Za vse, ki so dvomili o njem, je Messi pokazal lekcijo, kako se igra nogomet. On je poseben, ker pa ima okrog sebe izjemne igralce, je sposoben vsega tega, kar kaže na igrišču.«

Pred tekmo so pri Milanu gojili svoje upe, čeprav so se zavedali realnosti. »Barcelona je še vedno najboljše moštvo na svetu. Naš prvi dvoboj ni spremenil ničesar bistvenega. Kdor koli je pomislil na to, se je motil. Mi smo igrali slabše kot na prvi tekmi, toda v to nas je prisilila Barcelona,« je bil iskren strateg rossonerov Massmiliano Allegri, čeprav je tudi ob takšnem razmerju moči v 38. minuti tekme pričakoval, da bo 18-letni M'Baye Niang zadel za 1 : 1 po samostojnem prodoru, ne pa stresel vratnice. Morda bi bil potem končni razplet drugačen. Toda takšna razmišljanja bolj spadajo v debate gorečih navijačev Milana. »Nismo bili kos nalogi. Nismo hoteli prejeti zgodnjega gola, pa se je zgodilo prav to. Upamo, da je bila to za nas poučna lekcija,« je bil jedrnat kapetan Massimo Ambrosini.

Barcelona se je tako skupaj s turškim Galatasarayem (ta je premagal Schalke s skupnim izidom 4 : 3) znašla v družbi Real Madrida, Juventusa, PSG in Borussie Dortmund, zadnja četrtfinalista pa sta dala sinočnja zadnja povratna dvoboja Bayern – Arsenal (3 : 1) in Malaga – Porto (0 : 1). Z jutrišnjim žrebom četrtfinalnih parov bo sledilo novo dokazovanje najboljšega moštva na svetu in njegovega virtuoza Lionela Messija.

Deli s prijatelji