LIGA PRVAKOV

Brych zaščitil Barcelono

Objavljeno 07. april 2016 14.00 | Posodobljeno 07. april 2016 14.00 | Piše: R. T.

Na stadionu Camp Nou je razplet tekme skrojil nemški sodnik Felix Brych.

Sodnik Felix Brych je takole zagrenil življenje Fernandu Torresu in Atletico Madridu. Foto: Reuters

Za evropskega in španskega prvaka Barcelono se je prva četrtfinalna tekma v ligi prvakov na domačem stadionu Camp Nou začela peklensko. Atletico iz Madrida je povedel z golom Fernanda Torresa v 25. minuti, kar je napovedalo hude težave za blaugrano. Toda samo deset minut pozneje je na sceno stopil nemški sodnik Felix Brych, ki je Torresu pokazal še drugi rumeni karton za nedolžni dvoboj na sredini igrišča. Štiridesetletni odvetnik ga je ocenil kot prekršek za kazen ter Torresa na začudenje nogometnega sveta (razen navijačev Barçe, seveda) poslal z igrišča. Povsem pričakovano se je razmerje moči na igrišču odločno spremenilo v korist Barcelone, ki je prevzela pobudo (posest žoge 68 odstotkov časa) in nizala akcije pred vrati slovenskega reprezentanta Jana Oblaka (Barcelona 19 poskusov, Atletico 7). Ta je ustavil poskuse Lionela Messija in Neymarja ter številne druge, ni pa mogel tistih dveh Luisa Suareza, ki je zatresel njegovo mrežo v 63. in 74. minuti. »Ponosen sem na fante, v veselje mi je delati z igralci, ki dajo v igro svoje življenje. Izvlečejo se lahko iz vseh težav. Kakršna koli ovira je že na poti, jo premagajo, ne iščejo izgovorov. Vedno se počutimo močne. Še vedno smo živi v tem dvoboju. Barcelona je z igralcem več imela priložnost, da doseže še tretji zadetek, a ga ni. To nam vliva upanje in vero pred povratno tekmo, ki bo pravi spektakel,« meni trener Atletica Diego Simeone, ki se ni hotel posebno ukvarjati s kontroverzno odločitvijo Brycha.

Je pa zato plaz kritik na Nemca vsul njegov branilec Filipe Luis, ki ni mogel mimo nekaznovanega nešportnega vedenja dvakratnega strelca Suareza. Ta je sicer dobil rumeni karton zaradi nešportne poteze do Luisa, Brych pa je spregledal njegov udarec proti Juanfranu v prvem polčasu, ko Atleticov branilec sploh ni imel žoge. »To je bil napad, to je rdeči karton,« je prepričan Luis, ki je pokomentiral še Torresovo izključitev: »Izključitev je popolna krivica in je spremenila potek tekme. Barcelona je zaščitena. Ko igraš proti njim, spoznaš, da so zelo vpliven klub. Ko bi lahko Barcelona izpadla, lahko občutiš strah. To bi zelo prizadelo Uefo. Ne vem, kaj morajo njeni igralci storiti, da bi bili izključeni.« V Kataloniji se medtem delajo Francoze in slavijo osem Suarezovih zadetkov v ligi prvakov in 45 njegovih golov v vseh tekmovanjih te sezone. »Suarezu je bilo tokrat zelo težko, saj je ves čas igral proti dvema štoperjema. Zato je toliko bolj pomembno, da naši igralci ostanejo tudi na bočnih položajih. Suarez v moštvo prinaša delovno vnemo in karakter, ne prispeva zgolj zadetkov. Na poseben način se je vključil v ekipo. Lahko bi rekli, da je napol Katalonec,« je poln hvale na račun Urugvajca trener Luis Enrique, ki pa je priznal: »Izključitev je spremenila tekmo. Ob odmoru smo se dogovorili, da Atletico napademo kot moštvo, ne z individualnimi akcijami. Mislim, da so naši navijači lahko uživali v nadaljevanju tekme. Edina pomanjkljivost je, da nismo dosegli še enega zadetka, kar nam bi bilo v veliko pomoč. Imamo pa pozitiven rezultat, znova smo premagali Atletico, ki ti vedno ekstremno zagreni življenje.«

Bayern po
gole v Lizbono

V Münchnu ni bilo tako razburljivo kot v Barceloni, čeprav je gol Artura Vidala v drugi minuti nakazal, da bi znal Bayern zmleti Benfico. Toda pozneje Bavarci kljub očitni premoči niso več zatresli mreže orlov iz Lizbone, ki so še enkrat potrdili, zakaj so se uvrstili med osem najboljših moštev na stari celini. »Bilo je težko, a sem zadovoljen z našo predstavo. Zelo dobro poznam kakovost Benfice, zato iskreno čestitam svoji ekipi. Ribery je igral fantastično, naš zelo pomemben mož je tudi Vidal, ki ves mesec kaže trden značaj. Zdaj je vse odvisno od tekme v Lizboni. Seveda si tam želimo doseči gol ali dva in zmagati. Favorita ni, čeprav imamo mi boljšo statistiko kot Benfica. Vse bo odvisno od druge tekme,« je dejal trener Bayerna Pep Guardiola. Razumljivo je, da Nemci pred povratnim dvobojem niso najbolj sproščeni, zato pa so toliko bolj veseli in optimistični navijači Benfice, ki so moštvo pozdravili kot zmagovalce. »Pet ali šest tisoč naših navijačev je bilo tu. Hvala jim za izjemno podporo. Prihodnji teden jih bo z nami 60.000, zato se že veselim povratne tekme,« je napovedal trener Benfice Rui Vitoria. »Mislim, da s svojo igro nismo presenetili Bayerna, njegove navijače pač. Verjetno so pričakovali popolno prevlado in več golov njihove ekipe. Povzročili smo jim veliko problemov. Vse je še odprto, tudi na drugi tekmi bomo dali svoj maksimum,« obljublja Vitoria, ki zaradi kartonov ne bo mogel računati na prvega napadalca Jonasa. Obe povratni tekmi bosta v sredo, 13. aprila. 

Deli s prijatelji