NOGOMET

Brez zadržkov nad nemško mašino

Objavljeno 27. julij 2017 10.20 | Posodobljeno 27. julij 2017 10.21 | Piše: Rok Tamše
Domžalčani bodo drevi poskušali presenetiti Freiburg na njegovem stadionu. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Nogometaši Domžal so včeraj prispeli na jugozahod Nemčije in preizkusili zelenico stadiona Schwarzwald, kjer se bodo danes ob 21.05 v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Evropa pomerili s Freiburgom. Gre za sedmouvrščeno moštvo zadnje sezone bundeslige, ki sicer nima ekstra zvezdnika, a jo odlikujejo izjemno konstantne igre. Kako tudi ne, saj je 52-letni trener Christian Streich prvi mož strokovnega vodstva že od leta 2011, s tem pa je rekorder med aktualnimi strategi bundesligašev. Njegov kolega na domžalski klopi Simon Rožman šteje 34 let, na voljo ima cenovno precej skromnejšo zasedbo v klubu, ki se zunaj igrišča sploh ne more primerjati z nemškim prvoligašem. Toda na zelenici se rumeni ne nameravajo predati vnaprej. »Smo tam, kjer smo si želeli biti. Skrite želje so takšne, da se tu evropska pot ne bi končala. V fantih vidim lakoto, a to je lahko dvorezen meč. Zato bomo kar se da mirni. Vemo, kaj nas čaka. Freiburg ima zelo razpoznavno igro v sistemu 4-4-2, ima igralce, vredne od dva do pet milijonov evrov. To je nemška mašina. Čaka nas tudi poln stadion. Za nas so še malce neznanka, ampak vemo približno, kako bodo videti. Predvsem pa bo pomembno, kakšni bomo mi. Mislim, da so fantje željni, to bo zanje velik izziv, in verjamem, da smo lahko še naprej uspešni,« je odločen Rožman, ki zatrjuje: »Nič ne kalkuliramo. Smo profesionalci in si želimo zmago. Vsaka bi bila fenomenalna. Potrebujemo pa popolno tekmo.«

V Domžalah so ponosni, da so v enem letu, odkar so v evropskem tekmovanju v Stožicah z 2:1 premagali angleškega prvoligaša West Ham, vzgojili vrsto igralcev, ki so postali člani udarne enajsterice. Lani 29. julija sta bila od zdajšnjih igralcev člana prve enajsterice le Gaber Dobrovoljc in Jure Balkovec, s klopi sta vstopila Jan Repas in Amedej Vetrih. Promet z igralci je bil torej v enem letu precejšen, septembra je Rožman zamenjal trenerja Luko Elsnerja. In zdaj Domžalčani živijo za novo presenečenje na evropski sceni. »Zagotovo je Freiburg večji klub kot naš. Ga spoštujemo, a se zavedamo naše kakovosti. Šli bomo odigrat naš nogomet. Kot pa je dejal trener, se zavedamo, kaj smo vse dali skozi, da smo prišli do te točke. Zagotovo bomo dali vse od sebe, da bomo uspešni,« pravi branilec Miha Blažič. Tekmo bodo sodili Ukrajinci z Anatolijem Žabčenkom na čelu. 


Dober posel rumenih

Domžalčani so z nagradami od Evropske nogometne zveze za uvrstitev v 3. krog že zaslužili 675.000 evrov, napredovanje v play-off pa bi bilo nagrajeno z 245.000 evri. Potencialni zaslužek se obeta tudi od morebitne prodaje katerega od najvidnejših igralcev do konca avgusta, ko traja prestopni rok. Najbolj vroči so Jure Balkovec, Gaber Dobrovoljc in Jan Repas. Žan Majer je že odšel v ruski Rostov za 250.000 evrov odškodnine.


 

Deli s prijatelji