KAZENSKO

Brez milosti za Barcelono

Objavljeno 20. avgust 2014 18.00 | Posodobljeno 20. avgust 2014 18.00 | Piše: STA, D. P.

Podobno kazen je leta 2010 Fifa izrekla londonskemu Chelseaju zaradi sklepanja pogodbe z mladoletnim francoskim igralcem Gaelom Kakuto.

Lionel Messi se vrača na zelenico.

ZÜRICH — Mednarodna nogometna zveza Fifa je zavrnila pritožbo katalonskega nogometnega velikana Barcelone in potrdila prvotno odločitev za kaznovanje moštva s prepovedjo sodelovanja v dveh prihodnjih prestopnih rokih, zimskem in poletnem leta 2015, zaradi kršitev pri prestopih mladoletnikov. Barcelona je že napovedala pritožbo na športno razsodišče Cas.

Tri so le pripeljali

Do končne rešitve primera so klubu sicer začasno dovolili sodelovanje pri prestopih, zato je Barcelona v pritožbenem postopku še lahko podpisala pogodbi z urugvajskim napadalcem Luisom Suarezom in nemškim vratarjem Marc-Andrejem ter Stegnom.

Mednarodna zveza je za nameček potrdila tudi denarno kazen. Katalonci bodo morali plačati 450.000 švicarskih frankov (371.717 evrov) globe, španska nogometna zveza RFEF pa 500.000 švicarskih frankov (412.998 evrov). Fifa je obenem tako od katalonskega kluba kot španske zveze zahtevala čimprejšnjo ureditev sistema, povezanega s prestopi mladoletnih igralcev.

Med letoma 2009 in 2013

Obe vpleteni strani sta po Fifinem mnenju kršili več predpisov, ki se navezujejo na mednarodne prestope in prve registracije igralcev, ki niso iz Španije in so mladoletni. Preiskava je obsegala obdobje od leta 2009 do 2013.

Podobno kazen je leta 2010 Fifa izrekla londonskemu Chelseaju zaradi sklenitve pogodbe z mladoletnim francoskim igralcem Gaelom Kakuto, a je prepoved pozneje umaknila, ker je londonski klub dosegel dogovor z nogometaševim prejšnjim klubom Lensom.

Po uradnih podatkih je sicer Barcelona v letošnjem poletnem prestopnem roku porabila več od madridskega Reala, pri katerem so bili v zadnjih letih med največjimi zapravljivci v Španiji in Evropi.

Barcelona je tako zgolj za šest igralcev zapravila 153 milijonov evrov, s čimer se je povzpela na vrh največjih evropskih razmetovalcev denarja.

Deli s prijatelji