KVALIFIKACIJSKA TEKMA

Brez idile med Brečkom in Kölnom

Objavljeno 08. junij 2015 18.48 | Posodobljeno 08. junij 2015 18.48 | Piše: Rok Tamše

Standardni slovenski nogometni reprezentant Mišo Brečko dopušča možnost, da po sedmih letih zapusti bundesligaša.

Mišo Brečko ima že 75 reprezentančnih nastopov. Foto: Leon Vidic/Delo

Slovenski nogometni reprezentanti bodo danes nadaljevali priprave za obračun z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016, ki bo v nedeljo ob 18. uri v Ljubljani. Potem ko so se v sredo zbrali na Brdu pri Kranju in do petka vadili na Gorenjskem, jim je selektor Srečko Katanec namenil prost vikend. Načrt z dvodnevnim počitkom je med drugim pospremil z besedami: »Naj naredijo, kar hočejo, samo da odigramo dobro in zmagamo. Če bo pomagalo, naj gredo ven žurat, da poskrbijo za dobro ozračje.« Po današnjem snidenju na kosilu jih čakajo novi treningi v Kranju in Lescah, na programu jih je do sobote sicer predvidenih kar devet, a bo šef zagotovo kakšnega preskočil za večjo svežino igralcev.

Dokaj svež je že svojo sedmo sezono v dresu nemškega Kölna končal Mišo Brečko. Ta sezona je bila zanj precej turbulentna, potem ko je bil vsa prejšnja leta standardni igralec prve enajsterice, kakšno tekmo je praviloma izpustil le zaradi kartonov. Tudi zato nosi kapetanski trak v tem tradicionalnem bundesligašu, za katerega je doslej odigral že 205 tekem. Po nekaj neuspešnih tekmah na začetku te sezone ga je trener Peter Stöger posedel na klop za rezervne igralce, kjer je 31-letni desni bočni branilec praviloma spremljal tekme vse do srede aprila. Stöger je dal prednost šest let mlajšemu Poljaku Pawlu Olkowskemu, ki pa se je poškodoval, zato je Trboveljčan preostalih sedem prvenstvenih tekem spet začel v prvi postavi s kapetanskim trakom na roki. »To je nogomet, v vsakem klubu, sploh v tistih dobrih, je velika konkurenca za mesta v ekipi. Na nekaterih tekmah se je trener odločil za drugega igralca, kar je nekaj povsem normalnega. Seveda nisem bil vesel, ker nisem igral, toda vseeno sem odigral nekaj tekem. Iz tega ne bi delal velikih stvari. Seveda bi si želel igrati ves čas, zame bi lahko bilo bolje, a tudi slabše,« je realen Brečko, ki pa v nasprotju s prejšnjo sezono tokrat vsaj ni trepetal za obstanek, Köln je na koncu zasedel 12. mesto med 18 bundesligaši. »Za nami je dobra sezona. Lahko bi morda bili kakšno mesto višje, ampak je pomembno to, da smo bili celo sezono na varnih mestih. Ni bilo nobenih pretresov, tako da smo lahko zadovoljni,« je dejal hitronogi branilec, ki smo ga povprašali tudi o občutkih glede nadaljnje kariere v klubu, s katerim ima pogodbo do poletja 2016. »Bomo videli, ko bo za nami ta zadnja tekma. Treba je razmisliti tudi o tem. Vse je še možno, lahko da ostanem, lahko pa da tudi ne,« pušča odprta vrata v obe smeri.

Za angleške napadalce bodo ta v nedeljo na njegovem položaju – predvidoma mu bo Katanec dal prednost pred Martinom Milcom, medtem ko Petar Stojanović manjka zaradi operacije nosu – tesno zaprta. » Spet so v igri tri točke. Morda je Anglija favorit, ampak tudi mi imamo svojo računico. Seveda si želimo osvojiti točke. Tudi z ne najboljšo igro smo bili v Angliji blizu, da osvojimo vsaj točko. Upam, da bomo doma zmagali. Vse je mogoče, bomo pa morali odigrati dobro tekmo, saj nam ne bodo ničesar podarili,« pravi Mišo Brečko, ki je v reprezentančnem dresu odigral že 75 tekem. To ga uvršča na četrto mesto (Boštjan Cesar 83 nastopov, Zlatko Zahovič 80, Samir Handanović 76) v izbrani vrsti.


Miroljubno v Dublinu

Angleži so včeraj v Dublinu odigrali prijateljsko tekmo z Irsko. V zelo povprečni predstavi ni bilo golov. V prvem polčasu je imel resnejšo priložnost pri gostih le Adam Lallana, prvi zvezdnik Wayne Rooney pa je po neopaznem prvem delu v drugem zamudil po podaji Jordana Hendersona v edini pravi akciji, ko bi bil lahko nevaren za gol. A tudi vratar Anglije Joe Hart ni imel veliko dela, resneje je posredoval le ob prostem strelu Robbieja Bradyja in poskusu Jona Waltersa ob koncu. Začetna enajsterica Anglije: Hart, Phil Jones, Ryan Bertrand, Jordan Henderson, Gary Cahill; Chris Smalling, Jack Wilshere, James Milner, Raheem Sterling; Wayne Rooney, Adam Lallana. V drugem polčasu so priložnost dobili še Ross Barkley, Andros Townsend, Phil Jagielka, Theo Walcott in debitant Jamie Vardy. Anglija in Irska sta se na irskem terenu pomerili prvič po letu 1995, ko so tekmo teh ekip zaradi izgredov navijačev prekinili. Tokrat je bilo na tribunah bolj mirno, tudi zaradi prošnje oziroma svarila angleške zveze FA svojim navijačem, naj ne izzivajo domačinov z občutljivimi temami Severne Irske in Ire.

 

Deli s prijatelji