NOGOMET

Brečko že pozabil zmago

Objavljeno 29. maj 2013 12.50 | Posodobljeno 28. maj 2013 21.50 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši se na Gorenjskem pripravljajo na nov rezultatski vzpon.

Mišo Brečko si po dolgem času želi nove zmage v slovenskem dresu (foto: Tadej Regent).

KRANJ – Slovenski nogometaši se pred novim poglavjem v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji prihodnje leto pripravljajo na Brdu in v Kranju. Vsi upi glede poti na mundial v Južno Ameriko so se praktično razblinili, ko jim je poraz v Ljubljani prizadejala tudi Islandija, s katero se bodo v gosteh ponovno udarili v petek, 7. junija. Toda še prej izbrance Srečka Katanca ta petek čaka prijateljski preizkus proti Turčiji v nemškem Bielefeldu, kjer proti sebi ne bodo imeli samo kakovostnega moštva, ampak tudi kakšnih 20.000 navijačev, ki fanatično spodbujajo svoje ljubljence iz dežele Atatürka. Turških priseljencev v Nemčiji pač ne manjka.

»Če je tekma s Turčijo zares dobrodošla, ne bi vedel. To je bolj vprašanje za selektorja. Vsekakor bo to za nas dober test pred dvobojem z Islandijo. Tam bomo vsekakor poskusili zmagati. Doma bi to morali storiti, pa nismo. V igri smo bili boljši, Islandci so pa zadevali. Zadnje tekme se nam preprosto niso izšle po načrtih,« je na začetku priprav povedal Mišo Brečko, eden ključnih igralcev izbrane vrste, ki se mu niti s svojim Kölnom letos ni uspelo prebiti iz druge v elitno bundesligo.

Toda to razočaranje je moral ekspresno potisniti v ozadje že zaradi reprezentančnih obveznosti. Tako kot vsi soigralci se zaveda, da so zgolj tri osvojene točke v dosedanjih kvalifikacijah odločno preskromen izplen tega moštva. Razočaranje po marčevskem porazu prav proti Islandiji še peče. »Islandci so na lestvici v boljšem položaju, ampak mi moramo prekiniti niz porazov. Zadnje tekme se nam preprosto niso izšle po načrtih. Toda zdaj moramo najti nov motiv in pokazati drugačen obraz kot v dosedanjem delu kvalifikacij. Sploh ne vem več, kdaj smo nazadnje zmagali. Zato si toliko bolj želim treh točk. Poznamo se dobro, povrniti moramo tisto kompaktnost, ki smo jo že imeli. V takšni izvedbi lahko premagamo tako Turčijo kot Islandijo. S tem bi si povrnili tudi nekaj zapravljenega ugleda in naklonjenost navijačev. Novo priložnost moramo izkoristiti,« je odločen 29-letni Trboveljčan, ki je v reprezentančnem dresu zbral že 58 nastopov. Hitrega in borbenega bočnega branilca lahko spomnimo, da je Slovenija nazadnje zmagala 12. oktobra lani proti Islandiji v Mariboru (2 : 1), ko je osvojila edine točke v kvalifikacijski skupini E. Potem je sledil niz štirih zaporednih porazov (Albanija, Makedonija, BiH in Islandija).

Deli s prijatelji