NOGOMET

Brečko je garancija s pečatom bundeslige

Objavljeno 30. maj 2014 11.00 | Posodobljeno 30. maj 2014 11.00 | Piše: Rok Tamše

Eden ključnih nogometašev slovenske reprezentance spet v nemški prvi ligi.

Mišo Brečko je zbral že 66 nastopov v dresu slovenske reprezentance, na zadetek še čaka. Foto: Reuters

Najboljši slovenski nogometaši zaradi poškodb in klubskih prepovedi, o čemer smo pisali v prejšnjih dneh, v Buenos Airesu zdesetkani vadijo za prijateljska obračuna z Urugvajem 4. junija v Montevideu in Argentino 7. junija v La Plati. Obraz selektorja Srečka Katanca se je vsaj malo razvedril, potem ko je izvedel, da bo prvi napadalec izbrane vrste Milivoje Novaković le ulovil tudi prvo tekmo z Urugvajci, saj mu zaradi kartonov v nedeljo ne bo treba igrati za japonski klub S-Pulse Shimizu. Tako kot vselej v zadnjih letih pa je od prvega dne priprav povsem pripravljen za nove izzive nekdanji Novakovićev klubski tovariš, kapetan novega nemškega prvoligaša Kölna Mišo Brečko. Za njim je fantastična klubska sezona, v drugi bundesligi je od 34 tekem odigral 32 dvobojev, na dveh je manjkal zaradi kartonov. Pozor, zamenjan je bi le enkrat, sicer je hitronogi Trboveljčan vsakič oddelal vseh 90 minut. Brezkompromisni desni bočni branilec je pri kölnskih kozličkih, ki so prepričljivo postali prvaki druge lige, oddelal že šesto sezono, v nogometno evforičnem mestu je izjemno spoštovan, sicer mu pred dvema letoma tudi ne bi namenili kapetanskega traku. »Zadovoljen sem s klubsko sezono, cilj smo izpolnili, zato je tudi lažje podaljšati sezono s prijateljskima tekmama reprezentance. Obetata se dve dobri tekmi, zato moramo kljub naporni sezoni odigrati maksimalno. Potem pa bomo razmišljali o počitnicah,« je na zboru dobro razpoložen pojasnil Brečko.


Köln se krepi

Mišo Brečko ima pogodbo s Kölnom do poletja 2016, vodstvo kluba pa je v dogovoru z avstrijskim trenerjem Petrom Stögerjem pred kratkim podpisalo pogodbo z 29-letnim poljskim vezistom Slawomirjem Peszkom, ki je bil na posoji kot igralec italijanske Parme, ter podaljšalo sodelovanje z vzhajajočo japonsko zvezdo, 22-letnim Kazukijem Nagasavo, ki je v klub prišel pozimi in se takoj izkazal v novem okolju. Novinci so za zdaj 28-letni slovaški levi bočni vezist Dušan Švento (prišel iz Red Bull Salzburga), 27-letni albanski štoper Mergim Mavraj (Greuther Fürth) in 22-letni defenzivni vezist Kevin Vogt (Augsburg). Ni kaj, kapetan Brečko bo imel veliko dela na začetku novih priprav.
 

Če se ustaviš, te prehitijo

Njegov Köln je eden izmed tradicionalnih nemških nogometnih kolektivov z armado navijačev. V drugoligaški konkurenci so v dveh sezonah postavili nove temelje za dolgoročno zgodbo med elito, kjer je Köln v svoji zgodovini prebil večino časa. »Tako je. Vsi v Nemčiji poudarjajo, da Köln spada med prvoligaše. Seveda je to treba potrditi na igrišču. Klub se je že okrepil z nekaj novimi igralci, mislim, da bodo pripeljali še dva, tri igralce. Upam, da se bomo zasidrali v prvi ligi, kar bi bilo zelo dobro tako za klub kot tudi mesto,« pravi prekaljeni kozliček in dodaja: »Odkar sem v Kölnu, smo prva tri, štiri leta suvereno obstali med elito. Potem smo izpadli, čeprav se glede na kakovost igralcev to ne bi smelo zgoditi. Res pa je, da smo imeli nekaj težav, moštvo ni bilo homogeno. Zdaj je naša podoba precej drugačna, imamo trdno ekipo, ozračje v slačilnici je super. Če se bodo dobro vklopili še novinci, nas čaka lepa prihodnost,« je prepričan slovenski as, ki mu 50.000 gledalcev na krasnem stadionu ReinEnergie vedno znova izraža naklonjenost in občudovanje za pristop in igro. Z že kultnim statusom in polnim zaupanjem se dobro počuti v milijonskem mestu. »Počutim se zelo dobro, toda vsako leto se tudi zame v športnem pogledu začne znova. Morda imam nekoliko več kredita, toda vemo, da se ga lahko hitro porabi, če ne treniraš in igraš, kot je treba. Vsak trening, tekma in sezona pomeni novo dokazovanje. Če se samo malce ustaviš, te drugi hitro prehitijo. Počivati ne more nihče,« pravi trdoživi mož iz revirjev, ki bo zlahka opravil tudi z napori v Južni Ameriki.

»Za igralce reprezentanc, ki ne igrajo na svetovnem prvenstvu, je ta termin zagotovo nehvaležen in psihično zahteven. Super pa je, da imamo tako močna nasprotnika, da bomo z njima igrali pri njih doma. To bo nekaj posebnega. Vemo, da tam živijo za nogomet, sploh pa bo lepo igrati proti eni izmed reprezentanc, ki je morda tudi med favoriti za naslov svetovnega prvaka. Sam bom dal vse od sebe, tako zagotovo tudi drugi, da bomo videti dobro na igrišču. Imamo pa zaradi ugleda Urugvaja in Argentine vsi še dodatni motiv, da se izkažemo,« se latino nogometa veseli 30-letni Brečko, ki še ni igral na tistem koncu sveta.

Deli s prijatelji