PRIPRAVE

Brazilski mundial daleč od veselja v ritmu sambe

Objavljeno 10. januar 2014 11.58 | Posodobljeno 10. januar 2014 12.00 | Piše: R. T.

Gostitelji 20. svetovnega prvenstva v nogometu so se za zdaj izkazali z debelimi zamudami.

Oblasti Ria de Janeira te dni rušijo favelo Metro v bližini stadiona Maracana.

Dobrih pet mesecev pred začetkom 20. svetovnega prvenstva nogometašev v Braziliji vlada nestrpno pričakovanje na vseh petih celinah. Pa ne samo zaradi vznemirljivega dogajanja na igriščih, ki ga pripravljajo najboljše reprezentance sveta. Že ptički na vejah čivkajo, da prireditelji mundiala zamujajo z deli na stadionih, cestah, letališčih in še kje. Do 31. decembra je bil rok za dokončanje vseh 12 stadionov, a so jih Brazilci zares dokončali le polovico. V São Paulu, Curitibi, Porto Alegreju, Cuiabi, Natalu in Manausu se po svojih močeh in ritmu trudijo naprej, medtem ko nadzorniki Mednarodne nogometne zveze (Fifa) živčno, a pravzaprav nemočno opazujejo prepočasen napredek.

»Brazilci so preprosto prepozno začeli dela. Še nobena država gostiteljica ni tako zamujala s pripravami, odkar sem pri Fifi, pa čeprav je Brazilija imela več časa kot vsi drugi, kar sedem let,« je predsednik Fife Sepp Blatter zaskrbljeno razlagal novinarju švicarskega časopisa 24 ur. Ko je ta kritika prišla na ušesa brazilske predsednice Dilme Rouseff, sta se po twitterju začela cediti med in mleko. Prva dama iz dežele sambe in nogometa je čivknila: »Povpraševanje po vstopnicah za največje svetovno prvenstvo kaže, da ljudje z vsega sveta zaupajo Braziliji. Ljubimo nogomet, to prvenstvo sprejemamo s ponosom, naredili ga bomo za prvenstvo vseh prvenstev. Mundial bo doma v Braziliji, saj je to država nogometa.« Blatter je ekspresno odgovoril Rouseffovi in natrosil bombončke v slogu, da bo turnir v Braziliji čista uspešnica, da vsi vključno z njim nestrpno pričakujejo prvo tekmo čez 152 dni v São Paulu ter da bodo Brazilci odlični gostitelji. A dejstvo je, da skrbi vsaj do uvodne tekme 12. junija med Brazilijo in Hrvaško ni nič manj.


Pri NZS potrdili pisanje SN

Iz pisarne Nogometne zveze Slovenije so potrdili včerajšnje pisanje Slovenskih novic, da bo slovenska reprezentanca prijateljski tekmi v Južni Ameriki odigrala 4. junija z Urugvajem v Montevideu in 7. junija z Argentino v Buenos Airesu. Na tekmi v argentinskem glavnem mestu naj bi bilo po nekaterih informacijah več tisoč slovenskih navijačev, sicer izseljencev oziroma njihovih potomcev. 

K nelagodju so svoje prispevale tudi množične demonstracije na lanskem pokalu konfederacij, generalki za SP, ko je milijon Brazilcev na ulicah izrazilo nezadovoljstvo z državno upravo ter brezmejnim trošenjem javnega denarja za nogometno prvenstvo in olimpijske igre leta 2016. Gostitelji hitijo vso revščino in umazanijo realnega vsakdana v največji južnoameriški državi skriti pod bleščečo športno preprogo, a jim to ne uspeva najbolje. Še zdaj, ko to berete, s silo preganjajo revne prebivalce iz favele Metro v neposredni bližini kultnega stadiona Maracana, ki so ga obnovili za 450 milijonov dolarjev, na njem pa bo 13. julija tudi finalna tekma. V deželi z 200 milijoni prebivalcev je zelo skromna tudi letališka infrastruktura. Domači letalski prevozniki od oblasti zahtevajo odobritev dodatnih 1500 letov na 25 letališčih med SP, odgovorni pa morajo pri tem upoštevati prometnice, ki povezujejo mesta z letališči, in število parkirnih mest v zračnih lukah. V petih mesecih bodo stežka nadoknadili zamujeno, sploh ker pričakujejo okrog 600.000 gostov iz tujine, na stadione in v navijaške cone v središčih mest pa naj bi se zgrnilo prek tri milijone Brazilcev.

Deli s prijatelji