POKAL KONFEDERACIJ 2013

Braziliji tretji zaporedni naslov prvaka

Objavljeno 01. julij 2013 11.09 | Posodobljeno 01. julij 2013 11.09 | Piše: STA, S. U.

Karioke so na domači Maracani razbile svetovne prvake s 3 : 0.

RIO DE JANIERO – Brazilska nogometna reprezentanca je zmagovalka letošnjega pokala konfederacij. Brazilci so v finalu v Rio de Janieru s 3 : 0 (2 : 0) premagali izbrano vrsto Španije. Z dvema zadetkoma se je izkazal Fred, ki je bil natančen v 2. in 47. minuti, ob koncu prvega polčasa pa je za 2 : 0 zadel Neymar. Kar 73.581 navijačev na razprodanem stadionu Maracana je imelo v današnji noči kaj videti, zmagovalci Brazilci pa so si zdaj pripravili tudi lepo popotnico pred svetovnim prvenstvom, ki ga bodo gostili prihodnje leto. Tokrat so v pokalu konfederacij zmagali že tretjič zapored, Španci pa so izgubili prvič po 29 tekmah.

Evropa še brez osvojenega turnirja

Fifa zadovoljna s tehnološkim nadzorom v golu

Pravkar končani pokal konfederacij je za krovno svetovno nogometno zvezo (Fifa) pomenil tudi testno obdobje za uvedbo tehnologije v golih. Fifa je bila s preizkušeno tehnologijo v Braziliji zelo zadovoljna in bo skušala pospešiti njeno uporabo tudi na naslednjih velikih tekmovanjih.

Brazilci so nasprotnike osupnili že takoj na začetku, ko je večji del preigravanja opravil Neymar, nato pa je v 95. sekundi srečanja za drugi najhitrejši zadetek pokala konfederacij poskrbel Fred. Po številnih priložnostih v prvem delu tekme, ko je Špance reševal tudi vratar Iker Casillas, so Brazilci na stadionu že noreli, ko je minuto pred koncem prvega dela na 2 : 0 povišal Neymar.

Špancem ni in ni šlo, za nameček je po dolgi polfinalni tekmi proti Italijanom, ki so jo Španci dobili šele po 11-metrovkah, evropske navijače razočaral Sergio Ramos, ki je 54. minuti zgrešil z bele točke. Gerard Pique si je v 68. minuti zaradi prekrška nad Neymarjem prislužil rdeči karton. Brazilci so imeli precej več od igre, navijači na stadionu pa so zmago proslavljali že veliko pred koncem. Črna serija evropskih ekip se je tako nadaljevala, saj še nobeni ekipi s stare celine ni uspelo osvojiti katerega od turnirjev v Južni Ameriki.

»Poraz je zaslužen. Natančno ga bomo analizirali in videli, kaj je šlo narobe,« je bil po tekmi kratek španski selektor Vicente del Bosque.

Italijanom tretje mesto

Italijanska nogometna reprezentanca je zasedla končno tretje mesto, potem ko je v malem finalu v Salvadorju po kazenskih strelih premagala Urugvaj s 5 : 4 (2 : 2, 1 : 0).

Neymar igralec turnirja

Fred se je z dvema zadetkoma izenačil na vrhu najboljših strelcev pokala konfederacij s Špancem Fernandom Torresom, oba sta jih dosegla po pet, a je zlati čevelj za najboljšega strelca pripadel Torresu, ki je na igrišču preigral več časa (?), čeprav je dosegel štiri zadetke proti tahitijskim ribičem. O tej logiki raje ne bi razpravljali, upamo le, da nam bodo s takšnimi razlagami prizanesli na svetovnem prvenstvu drugo leto ...

Za najboljšega igralca turnirja je bil po pričakovanjih izbran Neymar, ki je po tekmi na novinarski konferenci še razkril, da bo v kratkem moral na operacijo žrelnice.

Deli s prijatelji