MUNDIAL

Brazilija je pred vrati, nekateri še na bolniški

Objavljeno 01. junij 2014 09.57 | Posodobljeno 01. junij 2014 09.57 | Piše: Marko Uršič

Svetovno nogometno prvenstvo je iz dneva v dan bliže in v nekaterih reprezentancah so pošteno na trnih. Številni igralci, tudi Luis Suarez, Radamel Falcao in Diego Costa, se namreč zdravijo.

Luis Suarez je po operaciji bolnišnico zapustil na vozičku. Foto: Reuters

Mundial se nezadržno bliža, nogometni ljubitelji nestrpno pričakujejo svetovno prvenstvo v Braziliji, ki se začne 12. junija s tekmo med gostitelji in Hrvaško. Zvezdnikov bo v izložbi več kot preveč, dokončni seznam 23 žogobrcarjev je treba sporočiti jutri, a nekateri, ki so staknili poškodbe, še vedno dvomijo, ali bodo na SP lahko zaigrali.

Grozili so mu s smrtjo

Urugvajec Luis Suarez je najbolj na trnih; 22. maja so mu v Montevideu operirali levo koleno, saj je na zadnji tekmi ligaške sezone v Angliji svojo sled na članu Liverpoola pustil branilec Newcastla, Valižan Paul Dummett. Suarez je prvi strelec letošnjega angleškega prvenstva, zabil je 31 zadetkov, po glasovanju kolegov pa je bil tudi izbran za najboljšega nogometaša. Postal je prvi Neevropejec s to nagrado. Dummettu so neznanci celo zagrozili s smrtjo, a Suarez bo menda vendarle nared za SP, pravijo, da za drugo tekmo Urugvajcev v skupini D z Anglijo.

Kolumbijska izbrana vrsta se pripravlja v Argentini, po novem trenira tudi Radamel Falcao. Izvrstni Monacov strelec si je strgal kolenske križne vezi 22. januarja na tekmi francoskega pokala in od takrat ni igral. »Čakal bom vse do zadnje minute, preden bom sporočil svoj seznam,« pravi kolumbijski selektor, Argentinec José Pékerman. Tudi Diego Costa, nedavni finalist lige prvakov in sveži španski prvak z Atleticom, ima že nekaj časa težave z nogo. Zaradi strgane mišice so mu predpisali 15-dnevno terapijo, po kateri bodo znova ocenili možnosti za nastop. Brazilec bi po naturalizaciji na mundialu zaigral za špansko reprezentanco, v finalu lige prvakov proti Realu pa je igrišče zaradi poškodbe zapustil že v deveti minuti. Zanesljivo pa na SP za Španijo ne bo igral Bayernov Thiago Alcantara, poškodba je bila močnejša.

Oslabljeni tudi Hrvati

Tudi hrvaška izbrana vrsta bo v Braziliji oslabljena. Nika Kranjčarja ne bo; poškodba mišice v finalnem dvoboju končnice druge angleške lige, njegov Queens Park Rangers je premagal Derby County in se vrnil med elito, mu je preprečila novi izziv. Hrvaška je morala zaradi poškodb že prej odpisati Ivana Strinića in Iva Iličevića.

Tudi Nizozemec Rafael van der Vaart ne bo užival na brazilskih zelenicah. Hamburgerjevega kapetana je izločila poškodba desnega stegna, staknil jo je v pripravljalnem taboru tulipanov na Portugalskem. Tako se je pridružil Rominemu Kevinu Strootmanu (koleno) in branilcu Paris Saint-Germaina Gregoryju van der Wielu (tetiva), ki bosta prav tako odsotna.

Mučijo se tudi v nemškem taboru. Rahlo zdravstveno načeti Bastian Schweinsteiger, težave z vnetim kolenom, Sami Khedira, raztrgana kolenska križna vez ga je ustavila za pol leta, in kapetan Philipp Lahm so se vrnili v vadbeni proces v italijanskih Alpah, vratar Manuel Neuer pa mora zaradi ramena še počivati. A tudi Lahm je opravil le lažji trening, samostojno pa je vadil branilec Marcel Schmelzer.

Čilenec Arturo Vidal, sveži prvak z Juventusom, je imel v začetku maja v Barceloni operacijo desnega kolena, a naj bi bil vseeno na poti, da svojim po najboljših močeh pomaga na mundialu. 

Deli s prijatelji