ZA LIGO PRVAKOV

Brazilec, ki se je rodil, da bi bil Mariborčan

Objavljeno 28. avgust 2014 15.25 | Posodobljeno 28. avgust 2014 15.25 | Piše: Rok Tamše

Marcos Tavares že dobrih šest let neusmiljeno zabija gole v vijoličnem dresu.

On je Mariborčan, ki se je po spletu neverjetnih naključij pomotoma rodil v Braziliji, a je precej let pozneje le našel svoj pravi dom na Štajerskem. Oblekel je vijolični dres in začela se je pisati mariborska nogometna pravljica. Po številnih lovorikah na domačih tleh in igranju v evropski ligi je končno prišla še težko pričakovana smetana na torti – liga prvakov. »Sanje ekipe, celega Maribora, so bile, da enkrat zaigramo v ligi prvakov. V to sem verjel do konca. Vem, da bo zdaj težko, saj bo vsaka tekma zelo zahtevna, tako da bo treba biti ves čas izvrstno pripravljen. A življenje se mi je spremenilo, ko sem prispel v Maribor, moje srce je v Mariboru. In vsi igralci in klub si zaslužijo to igranje v ligi prvakov,« je dejal 30-letni Brazilec Marcos Tavares s slovenskim potnim listom, ki je na stadionu Celtic Park zabil zgodovinski gol za zmago in uvrstitev v ligo prvakov.

Ta zadetek je zanj še toliko pomembnejši, ker se je v letošnji sezoni znašel v nekakšni golgeterski črni luknji. Do obračuna v Glasgowu je namreč zabil le en gol v slovenskem prvenstvu, vse drugo je bilo veliko mučenje, negotovost, nezanesljivost, že prava frustracija. Toda nepopustljivi ljubljenec mariborskega občinstva se ni predal. Eksplodiral je v trenutku, ko je bilo to najbolj potrebno. Njegov golgeterski instinkt je brezhibno deloval na tekmi sezone, kaj sezone, desetletja! »Bog mi je pomagal. Udaril sem z desnico in žoga je šla v mrežo. Dvakrat sem zgrešil, a v tretje sem zadel. Z Zlatkom sva zgodbo začela pred šestimi leti in zdaj se je vse obrestovalo. Ves čas sem sanjal in verjel, da nastopimo v ligi prvakov, in bog nam je pomagal,« tudi v trenutkih največje evforije simpatični Tava, kakor ga kličejo prijatelji in navijači, ni pozabil na pomoč od zgoraj.

Kapetan za zgled

Januarja leta 2008 ga je takrat novopečeni športni direktor vijoličnih Zlatko Zahovič zvabil iz ciprskega Apoela. Zanimivo je, da si je tudi ta klub v torek priigral nastop v ligi prvakov. Marcos Magno Morales Tavares je pred dobrimi šestimi leti takoj osvojil srca štajerskih navijačev s svojim pristopom, sproščenostjo, garanjem in, seveda, goli. Zabija jih kot po tekočem traku, v 303 tekmah za Maribor jih je dosegel rekordnih 120. Tavares je postal ikona kluba, nezamenljivi kapetan, navijači so ga kar trikrat razglasili za vijol'čnega bojevnika, kar mu daje kultni status za venomer. V srca Mariborčanov pa se ni usedel zgolj zaradi nogometa. Že pred časom je povedal, da si je v mestu ob Dravi ustvaril dom za vselej, da namerava z družino pod Pohorjem ostati tudi po nogometni karieri. Tako je med drugim ustanovil svojo nogometno šolo, dejaven pa je še na področju dobrodelnosti. Pred tremi leti je pod njegovim pokroviteljstvom začelo delovati dobrodelno društvo Kairos, ki ga vodi njegova žena Leticia s pomočjo strokovnih sodelavcev. Namen društva je ljudem omogočiti boljše življenje in jih podpreti, kadar zaidejo v stisko. V okviru društva poteka izobraževanje tujih jezikov z namenom boljše usposobljenosti na trgu dela, pomoč pri izboljšanju kakovosti prehranjevanja zapostavljenih ljudi v mestu, zbiranje oblačil, organiziranje pomoči ženskam, otroške delavnice in še mnogo več.

Ne glede na to, da je aktiven zunaj nogometa, je Tavares velik profesionalec v slačilnici Maribora, vedno znova lačen zadetkov in lovorik. V tej sezoni bo lahko s soigralci, strokovnim vodstvom in navijači užival še v glamurju, ki ga prinaša liga prvakov. Menimo, da Tava še ni uresničil vseh svojih športnih sanj. Če ne drugega, mora kot plemeniti golgeter vrhunskega razreda zabiti še vsaj en gol v nogometnem raju – ligi prvakov.

Deli s prijatelji