IZBOR

Brazgotinec Ribery je dragulj številka 1

Objavljeno 10. julij 2013 19.00 | Posodobljeno 10. julij 2013 18.58 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Franck Ribery

Na seznamu 10 nominirancev so kar štirje igralci Bayerna, ki je letos osvojil zgodovinski trojček.

Prišel je čas nagrad in priznanj ter poklon vsem dosežkom iz minule sezone. Najboljše nogometno moštvo na svetu v sezoni 2012/2013 Bayern iz Münchna se te dni mudi na pripravah za nove izzive v slikovitem kraju Arco v neposredni bližini Gardskega jezera v Italiji. Evforijo med privrženci nemškega in evropskega prvaka je povzročil že prihod španskega super trenerja Pepa Guardiole, ki je pred časom z Barcelono osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Zdaj je Španec, ki se je ekspresno naučil nemškega jezika, na podobni misiji z bavarskim nogometnim velikanom, čeprav je ta že letos osvojil ligo prvakov, bundesligo in nemški pokal.

Na seznamu desetih nominirancev so kar štirje igralci Bayerna, ki je letos osvojil zgodovinski trojček

Toda še pred začetkom sezone 2013/2014 in lovom na nove lovorike Bayernov tabor vznemirja včerajšnja vest s sedeža Evropske nogometne zveze (Uefa). Ta je namreč objavila seznam 10 nominirancev za nagrado najboljšega nogometaša, ki igra v Evropi. Med deseterico so kar štirje nogometaši Bayerna: Thomas Müller, Franck Ribery, Arjen Robben in Bastian Schweinsteiger. Spisek dopolnjujejo štirikratni nogometaš sveta Lionel Messi (Barcelona) ter Gareth Bale (Tottenham), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (PSG), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) in Robin van Persie (Manchester United). Uefa bo seznam po glasovanju novinarjev iz držav članic Uefe 6. avgusta skrajšala na tri kandidate, nagrado pa bo podelila 29. avgusta na slovesnosti v Monaku. Prvi, leta 2011, je v tem glasovanju zmagal Messi, lani pa njegov soigralec iz Barcelone in španski reprezentant Andres Iniesta.

In kdo si najbolj zasluži letošnje priznanje?

Ne glede na genialnost Messija se bomo ozrli po Bayernovih zvezdnikih. Nizozemec Robben izstopa po izjemni predstavi v londonskem finalu lige prvakov, ko je Bayern z 2 : 1 premagal dortmundsko Borussio. Robben je podal za prvi zadetek Hrvata Maria Mandžukića, drugi gol pa je po izjemnem prodoru v kazenskem prostoru tekmecev zabil kar sam. Na Wembleyju je 29-letni nizozemski reprezentant dobil popolno nogometno zadoščenje po številnih kritikah zaradi sebične igre, pogostih preigravanj in muhavosti.

Druga zgodba je francoski zvezdnik Franck Ribery, ki je ne glede na vse golgeterje v klubu dejansko gonilna sila rdečih z juga Nemčije. Tridesetletni bočni igralec – na desni strani obraza ima brazgotine zaradi prometne nesreče, ki jo je doživel, ko je bil star komaj dve leti – s svojo hitrostjo, prodornostjo, nepredvidljivostjo in nepopustljivostjo ustvarja pravo zmešnjavo v obrambnih vrstah nasprotnikov, s svojim značajem pa je tudi izjemen motivator v slačilnici najuspešnejšega nemškega kluba. Ribery je že šest sezon zaščitni znak Bayerna, njegovega slovesa ni uničil niti seks z mladoletno prostitutko v Franciji, zaradi česar je še danes predmet obravnave na sodišču v domovini. Do živega mu niso mogle priti niti pogoste poškodbe v obdobju med letoma 2008 in 2010. Za Riberyja je legendarni Zinedine Zidane, ki ga je leta 2006 z veseljem sprejel v francoski reprezentanci, dejal, da »je dragulj francoskega nogometa«. S svojimi igrami je v minuli sezoni to potrdil, zato si zasluži glasove sedme sile.

Deli s prijatelji