EVROPSKI IZPIT

Bonifiko in Ljudski vrt trese evropska vročica

Objavljeno 22. julij 2014 11.26 | Posodobljeno 22. julij 2014 11.26 | Piše: Rok Tamše

Vodilna slovenska nogometna kluba po domači premieri pričakujeta evropska izpita.

Prvi napadalec Luke Koper Jaka Štromajer je domačo sezono odprl z zadetkom. Foto: Tadej Regent

Nogometaši so dvignili zastor na slovenskem klubskem odru, po pričakovanjih je bil obisk tekem prvega kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije v času počitnic in dopustov še skromnejši kot sicer. Tudi prvak Maribor je v derbiju kroga z velenjskim Rudarjem, tretjeuvrščenim moštvom zadnjega državnega prvenstva, na tribune Ljudskega vrta privabil zgolj tisoč gledalcev. Vijolični so proti trdoživim in kakovostnim rudarjem rutinirano zabeležili trojček točk, hkrati pa so imeli odlično generalko pred povratnim evropskim dvobojem z Zrinjskim v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Obračun s prvakom BiH bo že jutri, v sredo, ob 20. uri, četa trenerja Anteja Šimundže pa mora po izidu 0:0 v Mostarju tokrat zmagati. »V takšni tekmi, kot je bila sobotna, odloča en gol. Uspelo nam je, ta zmaga ima za nas dvojni pomen, saj prinaša tudi dodatno samozavest ekipi pred tekmo v sredo. Smo v dobrem stanju, mesto se bo zanimiralo. In storili bomo vse, kar zmoremo, da izločimo Zrinjski,« je dejal strelec zmagovitega zadetka proti Rudarju, branilec Mitja Viler. Privrženci vijoličnih kajpada pričakujejo, da se bo odprlo tudi napadalcem, ki v prvih dveh tekmah nove sezone še niso zatresli mreže nasprotnika. »Vsaka tekma je zgodba zase, nedvomno bo naboj večji, večja bo tudi podpora s tribun. Vsaka evropska tekma je negotova. Nasprotnika smo zdaj že dobro spoznali, po naslednjih dneh za zaključne priprave bomo v sredo spet v tisti pravi podobi in verjamem, da bo zmaga ostala doma,« je prepričan drugi prekaljeni branilec Aleš Mejač. Ob jutrišnjem uspehu bi bila najverjetnejša nova ovira štajerskega ponosa Maccabi iz Tel Aviva.

Zmaga z rezervisti

Podprvak in doslej v tej sezoni na evropski sceni uspešno moštvo Luke Koper je na gostovanju v Domžalah, kjer domače tekme igra novinec Kalcer Radomlje, unovčilo svojo kakovost in izkušnje. Trener kanarčkov Rodolfo Vanoli ima za prioriteto tega tedna jutrišnji evropski obračun z azerbajdžanskim Nefčijem, kjer bodo Koprčani branili prednost 2:1 iz Bakuja in naskakovali napredovanje v tretji krog kvalifikacij za evropsko ligo. Italijanski strateg je namenil počitek kar petim standardnim članom udarne enajsterice (Goranu Galešiću, Miroslavu Ćovilu, Mihi Blažiču, Domnu Črnigoju in Mateju Palčiču), tekma pa je pokazala, da ima prvoligaš z Bonifike vsega spoštovanja vreden seznam igralcev tudi na rezervni klopi. Tudi zato lahko Primorci na glas razmišljajo o tem, da bodo poskusili na domačem prestolu zamenjati Maribor. Seveda pa bo treba najprej skočiti in šele nato reči hop. Kot rečeno je ta čas v ospredju Nefči z južnoameriškim pridihom, ki še ni obupal nad napredovanjem v tretji krog. Tam bo zmagovalca slovensko-azerbajdžanskega obračuna čakal zmagovalec dvoboja med turškim Bursasporom in gruzinsko Čikuro (prva tekma v Turčiji se je končala z izidom 0:0).

Olimpija na vrhu


V 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije so bili doseženi naslednji izidi – Celje : Zavrč 0:1 (800 gledalcev; Nikola Šafarić 76.), Olimpija : Krka 3:1 (400 gledalcev; Andraž Šporar 10., Nik Omladič 45., Aleksandar Rodić 69.; Martin Šaban 39.), Maribor : Rudar 1:0 (1000 gledalcev; Mitja Viler 71.), Kalcer Radomlje : Luka Koper 1:2 (700 gledalcev; Miha Gregorič 84./avtogol; Perica Ivetić 43., Jaka Štromajer 49.), Gorica : Domžale 0:1 (400 gledalcev; Alen Ožbolt 10.). Na čelu lestvice je ljubljanska Olimpija, saj so bili njeni napadalci najučinkovitejši na startu sezone. Pari 2. kroga: Maribor – Kalcer Radomlje (sobota ob 17. uri), Rudar – Zavrč (sobota ob 20. uri), Krka – Gorica (nedelja ob 18. uri), Domžale – Celje (nedelja ob 20.05). Tekma med Luko Koper in Olimpijo je preložena, saj bodo Ljubljančani v nedeljo ob 17.15 v Stožicah odigrali prijateljsko tekmo z angleškim Chelseajem.

Deli s prijatelji