DOLGOVI

Bomba v Luki Koper: Guberac odstopil

Objavljeno 08. junij 2013 09.20 | Posodobljeno 08. junij 2013 12.00 | Piše: Rok Tamše

Podpredsednik nogometnega prvoligaša iz Kopra in glavni gradbinec na Obali odstopil zaradi razkritja dolgov.

Ante Guberac ne zmore več boja z dolgovi iz preteklosti. Foto: Marko Pigac

Ni še jasno, ali je nogometni klub Luka Koper tik pred propadom, toda včerajšnji odstop podpredsednika kluba Anteja Guberca je odjeknil kot bomba vsaj glede prvoligaškega življenja rumeno-modrih. Spiritus movens moštva z Bonifike je namreč včeraj predsedniku Andreju Poljšaku poslal odstopno izjavo. »Ne morem več. Preprosto ne gre več. Ko sem pred mesecem dni ob pomoči odvetnika prišel do notarsko overjenega dokumenta, ki priča, da je leta 2007 Milan Mandarić našemu klubu posodil 1,3 milijona evrov, podpisnik pa je bil takratni predsednik kluba Mladen Rudonja, se mi je stemnilo pred očmi. Za ta dokument in ta dolg prej ni vedel nihče v klubu. Niti Tomaž Bele, ki je bil v času predsednikovanja Rudonje direktor kluba. Zakaj je Rudonja prikrival ta dokument, mi ni jasno. To je preprosto prevelik okostnjak, da bi ga še zmogli rešiti. Sploh ne vem, kaj vse se še lahko zgodi, kateri neznani dolgovi se še lahko razkrijejo. Ne morem se več boriti,« je kar bruhalo iz Guberca.

Potem je podrobneje pojasnil dogajanje v zadnjem obdobju: »V zadnjih treh letih sem si skupaj z drugimi resnično prizadeval za bolje organiziran klub na vseh ravneh. Toda vselej smo imeli pred sabo številne ovire v dolgovih iz preteklosti. Najprej smo morali poskrbeti za zaostala plačila igralcem, nekaterim so ostali dolžni za več kot leto dni. Nekdanjemu podpredsedniku kluba Petru Lovrečiču smo morali plačati 150.000 evrov, ker se je tako zavezala uprava Mladena Rudonje, ki ga je nasledil, pa tega ni poravnal. Zagrebškemu Dinamu smo morali plačati 170.000 evrov za hrvaška igralca Mihaela Kovačevića in Damirja Vidovića, ki sploh nista pustila posebne sledi v dresu Kopra. Zdaj pa je prišla prek Evropske nogometne zveze (Uefa) še zahteva dveh švicarskih klubov, eden je Old Boys, da naš klub plača odškodnino za omenjena igralca tudi njim, saj sta bila svojčas tudi njihova člana. Švicarji zahtevajo 130.000 evrov. Kar 300.000 evrov za igralca, ki sta malo kaj pomenila v našem klubu? Nazadnje smo morali poravnati še 75.000 evrov dolga do nekdanjega trenerja Iva Marjona. Ko pa je prišel na dan še zadnji dokument, nisem videl več rešitve. Ta milijon in 300.000 evrov se preprosto mora plačati, ne vem pa, kdo bo to storil in kako. Jaz ne vidim več rešitve. Razumite me, ne morem več. Srce me boli za igralce in klub, ampak tako ne gre naprej. Stalno rešujem stare dolgove, hkrati smo gradili konkurenčno prvo moštvo, imamo pa še odlični pogon mladih nogometašev.«

Lastnik in direktor gradbenega podjetja Grafist je še dejal, da bo do skupščine kluba pomagal kolegom okrog tekočih zadev. Tako bodo po njegovih besedah igralci in trenerji prihodnji teden še dobili plače, prihodnost nogometne družine Luke Koper pa je milo rečeno negotova. Tudi zato, ker poleti poteče petletna pogodba z glavnim pokroviteljem Luko Koper, ki je klubu zagotavljala 400.000 evrov na leto. Po naših podatkih je bil v zadnjem letu proračun kluba okrog 1,3 milijona evrov. Torej toliko, kolikor znaša dolg poslovnežu Mandariću, ki je bil v preteklosti prisoten v klubu v navezi z Rudonjo. »Očitno je Rudonja zabil še zadnji žebelj v krsto našega kluba,« je pikro dodal Guberac.

Deli s prijatelji