NOGOMETNA TRŽNICA

Boj za Neymarja vreden kar 222 milijonov evrov

Objavljeno 24. julij 2017 10.09 | Posodobljeno 24. julij 2017 10.09 | Piše: R. T.

Na nogometni tržnici spremljamo sago o prestopu Neymarja iz Barcelone v PSG.

Petindvajsetletni Brazilec je žejen selitve v mesto luči. Foto: AP

BARCELONA, PARIZ  – Največji nogometni klubi na svetu so odšli v Azijo in Severno Ameriko na dobro plačane turneje, kjer z medsebojnimi prijateljskimi tekmami na razprodanih stadionih navdušujejo ljubitelje najpopularnejše igre na svetu. Tudi ko ni tekmovanj, je nogomet ogromen biznis. V pripravljalnem obdobju pa poteka še en pomembni proces, da le ne bi bilo trenažno monotono. Do konca avgusta namreč traja prestopni rok za igralce, plesu milijonov evrov nikakor ni videti konca.

30 milijonov evrov naj bi bila letna plača Neymarja v Parizu.

Rekordni prestop

Ob že številnih realiziranih donosnih prestopih v tem poletju je zdaj v središču pozornosti svetovne nogometne javnosti morebitna selitev brazilskega asa Neymarja iz Barcelone v vrste francoskega PSG. Še pred odhodom blaugrane na turnejo v ZDA so vodilni možje navijačem sporočili, da 25-letni napadalec 200-odstotno ostaja v Kataloniji. Toda očitno se je v zadnjih dneh zgodil velik zasuk. Iz dobro obveščenih krogov blizu predsedniku Barcelone Josepu Marii Bartomeuju so prišle informacije, da se po pičlih 15 minutah pogovora ni dobro končal sestanek z brazilskim superzvezdnikom. Ko so to povzeli vsi vodilni mediji, se je sprožil val ugibanja o dokončnem odhodu Neymarja iz Barcelone, kjer je od leta 2013. Tudi na družabnih omrežjih so se pojavile fotomontaže Neymarja v dresu PSG. Za njegovo selitev v Pariz naj bi katalonski klub prejel kar 222 milijonov evrov odškodnine. To bi bil seveda absolutni svetovni rekord, saj je doslej najvrednejši prestop Paula Pogbaja iz Juventusa k Manchester Unitedu, ki je lani zanj Torinčanom plačal 105 milijonov odškodnine.

Osmešil Juventus

Neymar noče več biti pomočnik Lionela Messija v Barceloni, temveč hoče postati dirigent orkestra v Parizu.

Da bo mera ugibanja, nestrpnega pričakovanja, vrtoglavih številk, razočaranja na eni in občudovanja na drugi strani polna, je poskrbel kar Neymar sam s svojimi potezami na prijateljski tekmi z Juventusom v East Rutherfordu. Odigral je prvi polčas, dosegel dva zadetka, v akciji za drugi gol pa je z neverjetnim preigravanjem v kazenskem prostoru dodobra osmešil obrambo evropskega podprvaka z vratarjem Gianluigijem Buffonom na čelu. Novi trener Barçe Ernesto Valverde se še prilagaja na delo z megazvezdniki v enem največjih klubov na svetu, saga o prestopu Neymarja pa mu še dodatno krati spanec. »Razumemo nastali položaj. Toda trenutno je Neymar z nami, je eden od nas. On je igralec, ki ga imamo radi in ki ga želimo zadržati. Ni samo nogometno moder na igrišču, pomemben je tudi v naši slačilnici. Ni potrebe, da bi bili v skrbeh za nekaj, kar se bo morda zgodilo ali pa ne. Videli bomo, kaj se bo zgodilo,« besede v celofan zavija Valverde.

Previdne izjave

Neymar bi bil zanimiv dodatek projektu PSG,« meni kapetan pariškega kluba Thiago Silva.

Medtem v Parizu že na glas govorijo, kako bo Neymar v novem klubu imel letno plačo 30 milijonov evrov po plačilu davkov. Na Iberskem polotoku se njegova plača suče okrog 13 milijonov evrov na leto. Nekateri asi PSG, kot so vratar Kevin Trapp, napadalec Angel di Maria in vezist Marco Veratti, že pošiljajo neke vrste dobrodošlice novemu soigralcu po twitterju, kjer ima Neymar 30,5 milijona sledilcev. Novinarji so za rokav pocukali tudi njegovega reprezentančnega kolega in kapetana PSG Thiaga Silvo. »Ne vem. Vse, kar vem, sem slišal od novinarjev. Igralec, kot je Neymar, bi bil zanimiv dodatek projektu PSG. V tem trenutku je najbolje, da se dobro pripravimo na sezono. Če bo Neymar prišel, bo to dobra stvar za moštvo,« je dejal Thiago Silva, ki je s soigralci prav tako na pripravah v ZDA, in sicer na Floridi. Če ne drugega, bo imel Neymar blizu do novega tabora v primeru, da se bo selil že ta teden. Najskrbnejši spremljevalci dogajanja so medtem že opazili, da je prvi zvezdnik katalonskega ponosa Lionel Messi s svojega profila na instagramu zbrisal vse skupne fotografije z Neymarjem, ki je na 123 tekmah za Barcelono dosegel 68 zadetkov. Ta pač noče več biti samo druga violina, temveč si želi biti vodja novega orkestra, ki bi podprt z milijoni katarskih šejkov končno zasedel evropski prestol.

Deli s prijatelji