ELITA

Boj velikanov na domačih tleh

Objavljeno 11. avgust 2014 16.06 | Posodobljeno 11. avgust 2014 16.06 | Piše: Rok Tamše

Italijanska serie A s celo vrsto slovenskih igralcev se bo začela šele 30. avgusta.

Začela je tudi nogometna elita. Sezono 2014/15 so med najmočnejšimi petimi ligaškimi tekmovanji prvi začeli Francozi. Prvak Paris Saint-Germain je v premierni tekmi gostoval pri Reimsu in neprijetno presenetil, saj je iztržil le remi 2:2. No, v bistvu ne gre za veliko presenečenje, saj je PSG od leta 2011, ko so klub prevzeli katarski šejki, na vseh otvoritvenih tekmah v ligue 1 izgubljal točke. Ne glede na to dvakratni zaporedni francoski prvak tudi v tej sezoni velja za prvega favorita za vse domače lovorike, superpokalno je osvojil že pred dobrim tednom. Neodločen izid je trener Laurent Blanc opravičil z dejstvom, da so se številni igralci po sodelovanju na svetovnem prvenstvu pozno priključili moštvu in izgubili velik del pripravljalnega obdobja. S švedskim reprezentantom Zlatanom Ibrahimovićem ni tako. Lačen golov in zmag je zabil dva zadetka že za zmago v superpokalu proti Guingampu v Pekingu, proti Reimsu je prav tako zabil oba za Parižane, ob tem pa zadel še okvir vrat in zapravil kazenski strel. Gostitelji so dobili krila in iztržili veliko točko v boju s prvakom. Za PSG še ni nastopil brazilski branilec David Luiz, ki je poleti prestopil iz londonskega Chelseaja za rekordno vsoto, ko gre za branilce – 62 milijonov evrov. Klub iz francoske prestolnice bo z zvezdniško zasedbo napadel tudi vrh lige prvakov.

Na domačih tleh bo tako kot lani njegov največji konkurent Monaco, ki je prodal odličnega vezista Jamesa Rodrigueza Real Madridu, a je za zdaj še zadržal povratnika po poškodbi, napadalca Radamela Falcaa. Moštvo iz kneževine vodi portugalski strateg Leonardo Jardim, ki je nasledil Italijana Claudia Ranierija. Ambiciozni so tudi pri Lillu in Marseillu, ki ga po novem trenira razvpiti argentinski trener Marcelo Bielsa. Tudi Bordeaux, kjer je vratar Ažbe Jug edini slovenski predstavnik v ligue 1, ima novega trenerja. To je nekdanji reprezentančni branilec in član Bayerna Willy Sagnol. Z novim šefom sezono začenjajo tudi igralci Lyona, Remija Garda je zamenjal Hubert Fournier.

V soboto, 16. avgusta, bo kot druga od najmočnejših startala angleška premier league, kjer naslov brani Manchester City. Toda ljubitelji nogometnega dogajanja na Otoku bodo še z večjim zanimanjem spremljali, kaj bo na klopi Manchester Uniteda dosegel nizozemski trener Louis van Gaal. Največji osmoljenec lanske sezone Liverpool je nakupoval kot že dolgo ne, zato je edina ambicija trenerja Brendana Rodgersa in njegovih varovancev naslov prvaka (nazadnje so ga osvojili daljnega leta 1990). Tako razmišljajo tudi pri Chelseaju in Arsenalu, torej lahko pričakujemo kar peteroboj za lovoriko. »Premier league je brez dvoma najmočnejša liga na svetu. Vsaj pet klubov se poteguje za vrh, drugje kvečjemu dva ali trije,« je ob nedavnem gostovanju v Ljubljani dejal trener Chelseaja Jose Mourinho.

V petek, 22. avgusta, se bo s tekmo med branilcem naslova Bayernom iz Münchna in Wolfsburgom začela tudi nova sezona v nemški bundesligi, kjer glavni favorit za vse pokale ostaja prvak iz bavarske prestolnice. V elitni nemški ligi bomo Slovenci spremljali Miša Brečka in Dominica Maroha v Kölnu, ter Tima Matavža, ki je iz nizozemskega PSV prestopil v Nürnberg. V soboto, 23. avgusta, bodo odprli špansko nogometno prvenstvo. Reprezentnačni vratar Jan Oblak bo v dresu Atletico Madrida poskusil ubraniti naslov prvaka iz zadnje sezone, kar bo v konkurenci Real Madrida in Barcelone zelo težko. Član Villarreala, ki goji skromnejše ambicije, ostaja Bojan Jokić. Italijanska serie A s celo vrsto slovenskih igralcev se bo začela šele 30. avgusta.

Deli s prijatelji