1. SNL

Bo vijolični Novagol presenetil bivšega šefa?

Objavljeno 14. julij 2016 10.58 | Posodobljeno 14. julij 2016 11.00 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

Maribor in Domžale danes igrata v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo.

Trener Domžal Luka Elsner. Foto Aleš Černivec

V Ljudskem vrtu komaj čakajo na začetek tekmovalne sezone, tudi zato, ker so veliki dolžniki iz prejšnje. Naslov slovenskega prvaka se je namreč preselil v Ljubljano, na evropski sceni so klonili že pri prvi oviri iz Kazahstana (Astana). Danes ob 20. uri Maribor čaka prva tekma v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti podprvaku Bolgarije Levskemu iz Sofije. Trener Darko Milanič sporoča: »Zelo pomembna bo energija Ljudskega vrta. Na igrišču moramo kot moštvo dati prave signale publiki. Na tekmi v soboto (prijateljska tekma s Celticom – 0:0; op. p.) je občinstvo razbralo, da smo borbeni, da smo se pošteno lotili dela. Borili se bomo, delali bomo, garali bomo, da bo v nekem trenutku prišla naša kakovost do izraza. S tem bomo pokazali navijačem, da smo na pravi poti, in bo vse prišlo za nami. Ne bomo čakali, da nas navijači spravijo v igro, ampak bomo to poskušali storiti sami od prve sekunde naprej. Mogoče nam bodo kakšno tehnično napako, ki se dogajajo ali se bodo dogajale, oprostili.«

Kdo bo zabil?

Maribor ima osveženo moštvo, iz lanske sezone manjkata le Agim Ibraimi in Željko Filipović. Staroselcem so se pridružili vezisti Blaž Vrhovec, Aleks Pihler in Dino Hotić, napadalec Sunny Omoregie in branilec Robert Pušaver. Milanič ima v glavnem sladke skrbi glede sestave udarne enajsterice. »Zelo pomembno je, da ohranimo mrežo nedotaknjeno. Biti pa moramo tudi učinkoviti, da strelci pridejo do izraza. Kar smo delali na pripravljalnih tekmah, je bilo kolektivno, osredotočeno, želimo nastopati na tak način,« je o podobi svoje ekipe še dejal Milanič. Na sedmih pripravljalnih tekmah so vijolični zabili devet golov, dva samo Marcos Tavares. »Ekipa je močna, trenirali smo več kot en mesec in mislim, da smo na visoki ravni, pripravljeni za to tekmo. Mislim, da ima Maribor doma z navijači prednost, dosti energije, želimo zmago. Mladinci so prinesli energijo in željo. Mi jim bomo poskusili dati vso podporo, z njihovo željo in energijo smo naredili dobro kombinacijo,« meni vijolični kapetan Tavares. Njegov kolega v napadu Milivoje Novaković na pripravah ni dosegel zadetka. »Novaković med pripravami res še ni zabil. Ampak sem ga zdaj dobro spoznal. Ni isto oddelati priprave z nekom, ki ima pred sabo še vse, kot s tistim, ki je nekaj v življenju že naredil. On je v življenju že nekaj pretrpel. Priprave so bile naporne. Zdaj je sproščen, že sprinta, v soboto je bil zelo dober, z njim sem bil zelo zadovoljen. Vsi igralci se zavedajo, kakšno nalogo imajo, in ne skrbi me, če med pripravami še ni dal gola. Mi smo v pripravah igrali proti tekmecem, ki so zelo zahtevni, in nismo izbirali tekmecev iz nižjih lig, proti katerim bi polnili mreže,« je Milanič stopil v bran Novagolu.

Nekaj pa bo treba vprašati tudi bolgarske nogometaše, ki jih vodi ugledni srbski strokovnjak Ljupko Petrović. »Pričakujem, da se Levski na prvi tekmi ne bo preveč odpiral, ker bo igral na karto domače povratne tekme in polnega stadiona. Tak občutek imam, ker so na zadnji pripravljalni tekmi igrali podobno. Njihov kader je napadalen, ofenziven, branijo se zelo visoko, a ne pričakujem, da bo v Mariboru tako. Verjetno je možen tudi njihov drugačni način igre, a smo se na to tudi pripravljali, da nas ne bi presenetili,« je poudaril Milanič. Novaković je v sezoni 2005/06 blestel v dresu Litexa iz Loveča v bolgarskem prvenstvu, in to prav pod Petrovićevo komando. »Z Novakovićem nismo kaj dosti govorili o trenerju in bolgarski ligi. Igralci vidijo drugače kot trener, tudi drugače kot novinarji. Kakšno besedo že rečeš, vendar kaj ključnega ne,« je še pripomnil strateg Maribora. Verjetna postava Maribora (4-4-1-1): Handanović; Hodžić, Šuler, Šme, Janža; Hotić, Kabha, Vrhovec, Bohar; Tavares; Novaković.

Tudi Domžale na zmago

Domžalčani pa so včeraj odpotovali v Belorusijo, kjer jih danes ob 19.30 na isti tekmovalni ravni kot Maribor čaka obračun s Šahtorjem iz Soligorska, potem ko so bili v prvem krogu EL boljši od Lusitanosa iz Andore. »Že na prvi tekmi imamo visoke ambicije in zagotovo je naš edini cilj, da se prebijemo naprej. Kot trenerja pa me veliko bolj zanima tisto, kar bomo prikazali na igrišču. V primerjavi s tekmama proti Lusitanosu imamo še veliko rezerv. Če nam bo uspelo dvigniti raven igre in popraviti vsebino na igrišču, bo tudi rezultat primeren. Čaka nas izjemno zahtevna preizkušnja v dokaj neznanem kraju. Glede na stanje ekipe, kakovost, ki jo posedujemo, in ambicioznost v garderobi imam popolno zaupanje v fante, da bodo že v Soligorsku naredili pomemben korak proti napredovanju,« je prepričan trener Domžal Luka Elsner. Verjetna postava Domžal (4-2-3-1): Golubović; Širok, Horić, Dobrovoljc, Trajkovski; Vetrih, Žinko; Majer, Lucas Horvat, Črnic; Mance.
 

Bratanović okrepil napad Domžal

V nogometnem prvoligašu Domžale so dolgo iskali novega napadalca, našli pa so ga v Elvisu Bratanoviću. Triindvajsetletnik je člansko kariero začel v velenjskem Rudarju, zadnji dve sezoni in pol pa je igral za češkega prvoligaša Teplice, zdaj bo vsaj pol sezone ob Kamniški Bistrici kot posojeni igralec. »Po dveh letih in pol v tujini se je lepo vrniti domov. Vesel sem, da sem prišel v Domžale, ki so organiziran in ambiciozen klub. Pomembno je, da so že dolgo iskali napadalca in da so izrazili zanimanje zame. Ponudbo sem sprejel in prepričan sem, da sem se pravilno odločil,« je dejal Bratanović. Medtem pa so iz domžalske mladinske šole dobro unovčili prestop še enega upa. Šestnajstletni Maj Rorič je namreč podpisal dolgoročno pogodbo z italijanskim velikanom Interjem iz Milana. 

Krst za Marijana Pušnika


Danes ob 20. uri bo slovenski trener Marijan Pušnik na klopi hrvaškega prvoligaša Hajduka iz Splita doživel še tekmovalni krst. Dalmatinski klub bo odigral prvo tekmo v 2. krogu kvalifikacij, gostoval bo pri romunskem prvoligašu CSMS Iasi. Rijeka, ki je v zadnjem hrvaškem prvenstvu zasedla drugo mesto za zagrebškim Dinamom, vodi pa jo nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, bo evropsko tekmovanje začela v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo.

Deli s prijatelji