KDO BO PRVAK?

Bo spet pijan Vidal ali Messi?

Objavljeno 04. julij 2015 11.43 | Posodobljeno 04. julij 2015 11.42 | Piše: Marko Uršič

Nogometaši Čila in Argentine drevi odločajo o južnoameriškem prvaku.

Lionel Messi se vrača na zelenico.

Ne, ne bo šlo za novi državni udar v Južni Ameriki, a drevi se bodo v spodnjem delu ameriške celine tresla tla. V finalu 44. ameriškega pokala oziroma nogometnega prvenstva Južne Amerike se bosta namreč v Santiagu udarila gostitelj Čile in Argentina. Treslo pa se je že prej; seveda je Juventusov zvezdnik Arturo Vidal izkoristil možnost, da se na domačih čilskih tleh, sredi tekmovanja za Copo Americo (?!), poveseli. Pijan za volanom je na poti iz kazina razbil svoj ferrari in utrpel manjše poškodbe. Žalil je policiste in za štiri mesece so mu odvzeli vozniško dovoljenje. Čilenci pa si vsekakor želijo, da bi drevi rezultatsko razbil Lionela Messija in gavčevsko kompanijo! »S takšno kakovostjo igralcev, ki jo imamo, je zdaj čas, da osvojimo lovoriko. Čutimo pritisk, a po drugi strani smo mirni in nabrušeni za to, da na igrišču pokažemo, da smo močno moštvo,« je že v treznem stanju pripomnil Vidal.

Čilsko nacionalno nogometno moštvo namreč še nikoli ni osvojilo južnoameriške krone, štirikrat so bili podprvaki, nazadnje pa so v finalu žogo brcali daljnega leta 1987. »Že da smo v finalu, je uresničitev sanj. A vemo, da bo proti Argentini vse prej kot lahko,« pravi čilski selektor Jorge Sampaoli, ki je... Argentinec. Svojim varovancem je vcepil napadalni slog igre, na Copi so s 13 zadetki na petih tekmah najučinkovitejša reprezentanca. Težo pa ima tudi to, da so v četrtfinalu izločili branilca naslova Urugvaj.

Neporaženi gavči

No, nogometni gavči pa denimo pomembne lovorike niso osvojili že vse od leta 1993, ko so dobili ravno Copo Americo. Še posebno virtuoz Messi želi zabrisati stran vse reprezentančne frustracije, doslej je z Argentino, bilo je pred desetimi leti, zmagal na svetovnem prvenstvu za nogometaše do 20. leta, je pa tudi olimpijski prvak (nogometaši do 23. leta starosti) iz Pekinga. Še vedno ga seveda boli tudi poraz v finalu lanskega mundiala proti Nemčiji. Tudi Sergio Agüero se zaveda, da jih bo lastna nacija raztrgala, če tokrat ne uženejo Čila. »Če ta rod nogometašev ne bo česa osvojil, bomo to obžalovali do konca svojih dni,« so besede, ki odmevajo vse do Buenos Airesa. Gavči, vodi jih neuspešni Barcelonin trener Gerardo Martino, so po bledem začetku zablesteli v polfinalu proti Paragvaju, k zmagi s 6:1 pa je seveda svoj levji delež prispeval Messi. Argentinci lovijo petnajsti naslov južnoameriškega prvaka, izenačili bi se z najuspešnejšim Urugvajem, statistika pa pravi, da Čile na Copi v 24 poskusih še nikoli ni pokoril tekmecev z druge strani Andov.

A za to bo treba najprej pokoriti Lionela Messija. Naloga, da ga ustavi, je namenjena Interjevemu pitbulu Garyju Medelu. Ta pa je denimo na SP do dvajset let v Kanadi leta 2007 v prepiru s policijo celo dobil elektrošok od organov reda in miru. Elektrošok, seveda pozitiven, pa bo tudi, če bodo Čilenci v 99-letni zgodovini južnoameriškega nogometnega prvenstva prvič postali kralji svoje celine. 

Deli s prijatelji