NOGOMET

Bo Slovenec Tavares po Katančevem okusu?

Objavljeno 10. januar 2013 12.05 | Posodobljeno 10. januar 2013 12.06 | Piše: Marko Pigac

Slovenski nogometni prvak Maribor je začel priprave za drugi del sezone z 32 igralci.

Novi vijoličasti bojevniki, z leve: Nusmir Fajić, Matija Smrekar in Nejc Mevlja. Foto: Marko Pigac

Mariborski nogometaši so včeraj tudi uradno začeli priprave za nadaljevanje sezone 2012/13, v kateri imajo pred najbližjim zasledovalcem, večnim tekmecem Olimpijo, s tekmo manj kar devet točk prednosti. Proti zmajem bodo uspehov željne vijolice 9. marca v Stožicah tudi pokazale realno sliko, koliko v tem trenutku veljajo. »Biti moramo še bolj uspešni kot v lanski sezoni. Osvojiti moramo vse, kar se osvojiti da, torej imeti še višjo prednost pred drugouvrščenim in osvojiti dvojno krono,« je jasen najboljši makedonski nogometaš lanskega leta Agim Ibraimi. To je tudi mnenje celotne ekipe desetkratnih državnih prvakov, ki je letos v ligi Evropa osvojila štiri točke, na evropskem prizorišču pa še zdaleč ni rekla zadnje.

Brazilija ni več njegov dom

Prerojeni kapetan Marcos Tavares nima več težav z odvečnimi kilogrami, napolnjen je s pozitivnimi občutki in energijo, saj se mu kmalu obeta novo poglavje v življenju. Pred kratkim se je preselil na mejni prehod v Šentilj, po petih letih aktivnega bivanja pri nas pa bo v prihodnjih tednih prejel tudi slovenski potni list, s čimer bo postal kandidat za igranje v slovenski reprezentanci: »Brazilija, po treh letih sem bil znova tam, ni več moj dom. Kvečjemu dopustniška destinacija, kjer obiščemo tudi družino. Moj pravi dom sta danes Maribor in Slovenija. Veselim se slovenskega državljanstva.« Že lani je slovenski državljan postal njegov soigralec, sicer Hrvat Dejan Mezga. Bolj na levi nogi smo ujeli največjo okrepitev, napadalca Nusmirja Fajića. »Takih priprav v življenju še nisem imel. Maribor je res velik klub. Želim si, da osvojimo vse, kar smo si zadali,« je nekoliko plaho odgovarjal visokorasli 25-letni Bosanec, ki je na 23 tekmah v dresu Mure 05 v tej sezoni zabil sedem zadetkov. Enega celo Mariboru. »Igrati proti nekdanjim kolegom je vedno velik motiv. Še posebno ker se na takih tekmah zbere veliko ljudi,« je skromen in priznava, da je murašem odpisal zadnjih šest plač.

Dvotedenske priprave v Turčiji

»To, da so se fantje z odmora vrnili zdravi, je več kot odlično,« na pomožnem igrišču v Ljudskem vrtu trener Darko Milanič ni skrival zadovoljstva in pojasnil, da je ena skupina nogometašev začela priprave že teden dni prej, da ujamejo ritem. »Tu ostanemo dva tedna in pol, potem imamo planiran kratek obisk Moravskih Toplic, kjer so odlične razmere za delo, nato sledijo dvotedenske priprave v Turčiji.« Vijoličasti so trenirali v razširjeni sestavi, bilo jih je kar 32, med njimi tudi nekaj mladincev in trije novinci, poleg Fajića še Nejc Mevlja in Matija Smrekar. Že nekaj časa je slišati govorice, da bosta do preteka prestopnega roka, torej do konca januarja, Mladinsko 29 zapustila Nejc Potokar in Robert Berić.

Deli s prijatelji