LIGA PRVAKOV

Bo Oblak vladar Madrida?

Objavljeno 14. april 2015 15.36 | Posodobljeno 14. april 2015 15.36 | Piše: R. T.

Drevi ob 20.45 prvi četrtfinalni tekmi v nogometni ligi prvakov.

Oblak bo danes zadnja ovira za napadalce Real Madrida. Foto: Reuters

Spet so na vrsti boji nogometnih velikanov na stari celini. Najboljših osem evropskih klubov v tej sezoni začenja četrtfinalne tekme lige prvakov, danes sta na sporedu obračuna Atletico Madrid - Real Madrid in Juventus - Monaco, jutri pa Porto - Bayern in PSG - Barcelona. Za lahkomiselne je vse jasno; po njihovem bodo napredovali Real, Juventus, Bayern in Barcelona. Toda realnost ponuja vse mogoče scenarije, saj preostala četverica prav tako premore kakovost in ambicioznost. Z vsem spoštovanjem do drugih, toda v središču pozornosti bo bitka za Madrid med Atleticom, katerega mrežo čuva slovenski reprezentant Jan Oblak, in evropskim prvakom Realom. V lanskem finalu LP med tema dvema ekipama v Lizboni je bil po podaljških boljši Real, v novi sezoni pa je Atletico strašljivo prepričljivejši. V dvoboju s kraljevim baletom je dobil španski superpokal (1:1, 1:0), obe prvenstveni tekmi (2:1, 4:0) in še kraljevi pokal (2:0, 2:2). Kdo bi torej stavil na Real?

Jasno, da vsi tisti, ki vidijo, da so galaktiki v zadnjem obdobju le nekoliko popravili formo, da Portugalec Cristiano Ronaldo zadeva kot nor (nedavno pet zadetkov na eni tekmi), da moštvu po poškodbi spet prefinjeno dirigira hrvaški as Luka Modrić in da se je po poškodbi vrnil Kolumbijec James Rodriguez. »Zdaj igramo hitreje, to Ronaldu omogoča več prostora pred nasprotnikovimi vrati. Ta intenzivnost bo ključna v obračunu z Atleticom,« je prepričan trener Reala Carlo Ancelotti, ki se zaveda, kaj mu znova pripravlja kolega Diego Simeone s klopi mestnih tekmecev – fanatično bojevitost na robu incidenta. Bo beli balet, ki je v la ligi prepustil vodstvo Barceloni, v dveh tekmah LP zdržal zastrašujoči plaz energije rdeče-belih? »Nimamo opcij, kot jih imajo Real, Barcelona, Bayern ali Chelsea. Ne moremo si privoščiti, da bi zapravljali priložnosti in jih potem pozneje nadoknadili. Mi smo moštvo, ki vselej igra na meji svojih zmožnosti,« je potrdil napadalec Fernando Torres, po vrnitvi v matični klub vse močnejši adut Atletica. Takšen je tudi slovenski vratar Jan Oblak, ki je s svojo hladnokrvnostjo že zledenil kri v žilah mnogih napadalcev, da o obrambah 22-letnika iz Škofje Loke niti ne pišemo.

V drugem dvoboju večera je izraziti favorit vladar italijanskega nogometa Juventus. Trener stare dame Massimiliano Allegri ima pred tekmo z Monacom zgolj eno dilemo – uvrstiti v prvo postavo 35-letnega genialca Andrea Pirla, ki se je po sedmih tednih zdravljenja gležnja vrnil na igrišče, ali ne. Klub iz žepne kneževine se je dobesedno pririnil do četrtfinala, potem ko je dosegel zgolj sedem golov na osmih tekmah, s tem da je Arsenalu v četrtfinalu zabil kar tri. Četa trenerja Leonarda Jardima pa ima zato granitno obrambo, ki je klonila le štirikrat. Kako se bo obnesla proti takšnim asom, kot so Paul Pogba, Carlos Tevez in Alvaro Morata, je aktualno vprašanje.

Deli s prijatelji