AMERIŠKI POSLOVNEŽ

Bo Milan Mandarić potopil Luko Koper?

Objavljeno 08. januar 2014 08.54 | Posodobljeno 08. januar 2014 08.58 | Piše: Rok Tamše

Ameriški poslovnež srbskega rodu je sprožil postopek izvršbe na računu nogometašev.

Milan Mandarić (na fotografiji) in Ante Guberac očitno še nista do konca razčistila ustnega sporazuma iz lanskega poletja. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Nogometna idila na Obali ni trajala dolgo. Potem ko je pomlajeno in zelo všečno moštvo Luke Koper po jesenskem delu državnega prvenstva v Prvi ligi Telemach Slovenije na drugem mestu in se je klub stabiliziral tako v športnem kot organizacijskem in poslovnem smislu, je včeraj spet počilo. »Milan Mandarić, največji upnik kluba, se je odločil za postopek izvršbe. Poleti sem se z njim dogovoril, kako bomo odplačevali 700.000 evrov dolga. Dejal mi je, da vsega tega ne potrebujemo na papirju, saj mu več velja beseda. Zdaj pa smo izvedeli, da se je odločil za izvršbo. Tako imamo blokiran račun in klub ne more več delovati. Kako naj damo petnajstega plače igralcem in preostalim? Kako naj prihodnji teden začnemo priprave?« je žalostno in jezno hkrati pojasnjeval predsednik Luke Koper Ante Guberac.

Na nedavno skupščino, kjer je bil Guberac soglasno izvoljen na čelo kluba, so iz kluba povabili tudi Mandarića, da bi se med drugim prepričal, kako so zastavili delo in kako nameravajo poplačati dolg do njega oziroma njegovega podjetja. Ameriški poslovnež jugoslovanskega rodu, ki je lastnik in predsednik angleškega drugoligaša Sheffield Wednesdaya, takrat ni utegnil obiskati rumeno-modrih, je pa menda obljubil, da se bo pozneje oglasil pri njih. To se ni zgodilo, je pa kot strela z jasnega neba udarila izvršba prek njegovega odvetnika Francija Matoza. »Lahko samo zapremo vrata kluba in začnemo na novo v peti ligi,« je v obupu dejal Guberac, sicer lastnik in direktor gradbenega podjetja Grafist.

Manjka še zadnji sporazum

Včeraj smo poskušali priklicati Mandarića, a je bil do zaključka redakcije nedosegljiv. Iz krogov blizu Mandarića smo dobili namig, da vse le ni tako črno za koprskega prvoligaša, kot to vidi Guberac na prvo žogo, če si pomagamo z nogometnim žargonom. Menda ne gre za to, da bi Mandarić zahteval takojšnje oziroma kar čimprejšnje poplačilo omenjenega dolga. Od vodstva kanarčkov z Bonifike pričakuje, da bodo na mesec plačevali določeno vsoto (menda okrog 3000 evrov). Tako bi Mandarićevo podjetje pokrilo davek na dobiček, ki ga terja sklenjena posojilna pogodba z FC Luko Koper izpred nekaj let, s katero je primorski klub prejel 1,4 milijona evrov. Kot smo poročali že poleti, se je Mandarić odpovedal 600.000 evrom, avgusta mu je Guberac zagotovil 100.000 evrov, in tako je za poplačilo preostalo še 700.000 evrov. To naj bi po ustnem dogovoru med Gubercem in Mandarićem rešili s postopnim odplačevanjem; polovica zneska od vsake prodaje igralca Luke Koper bi sedla na račun Mandarićevega podjetja. Očitno manjka še zadnji sporazum in tokrat zares tudi podpis pogodbe. Besede pa naj prva moža FC Luka Koper in Sheffielda Wednesdaya prihranita za prijeten klepet o tem in onem, kar pač še pritiče resnim poslovnežem v prostem času.

Deli s prijatelji