VEČNI DERBIJ

Bo Mandarić sledil svojim bivšim lisicam?

Objavljeno 04. maj 2016 11.45 | Posodobljeno 04. maj 2016 11.45 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna javnost v pričakovanju sobotnega derbija Olimpija – Maribor.

Rodolfo Vanoli
. Foto: Jože Suhadolnik

Štiri kroge pred koncem državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije imajo nogometaši Olimpije na prvem mestu tri točke prednosti pred branilcem naslova Mariborom. Za obema ekipama je izjemno turbulentno obdobje, pa ne samo zaradi spodrsljajev in izgube številnih točk na igrišču, temveč še bolj zaradi nenadnih menjav trenerjev, škandalov, zakuhanih v pisarnah (v Mariboru komunikacijski šov na relaciji športni direktor Zlatko Zahovič– - Agim Ibraimi, v Ljubljani pa razkritje samosvojega početja zdaj že bivšega športnega direktorja Ranka Stojića) in (pre)-ostrih odzivov navijačev. Tako ni prav nič nenavadno, da tako v vijoličnem kot v zeleno-belem taboru vlada velika negotovost pred sobotnim medsebojnim obračunom v ljubljanskih Stožicah. Kdor meni, da vse našteto pred verjetno odločilno tekmo sezone ne vpliva na ozračje v slačilnicah, se preprosto laže ali pa nima niti najmanjšega pojma o psihologiji športnikov. Vse to breme bodo, hočeš nočeš, eni in drugi v soboto ob 20.15 prinesli na stadion ob severni ljubljanski obvoznici, kjer bi lahko bili priča velikemu spektaklu pred polnimi tribunami.

Na Štajerskem in v Ljubljanski kotlini vlada popolna mobilizacija na vseh klubskih ravneh, če pa že lahko govorimo o rahli prednosti, je morda na strani Olimpije, ki je v minulem krogu zmagala v Kopru, medtem ko je Maribor spet razočaral z igro in osvojil točko v Celju. Eden izmed junakov zmage zmajev na Obali je bil desni bočni branilec Denis Klinar, ki je zabil zmagoviti gol za zmago z 2:1. »Pokazal sem, da lahko pripomorem k uspehom moštva. Verjamem pa, da lahko prikažem še veliko boljšo igro. Drugi polčas v Kopru je najboljši mogoč primer, kako bi morali igrati do konca sezone. Pred nami je tekma vseh tekem, eden ključnih dejavnikov pa bo psihološka priprava. Tisti, ki bo storil manj napak v vseh fazah igre, bo na koncu zmagovalec. Če bo trener Vanoli ocenil, da me potrebuje od uvodnega sodniškega žvižga, bom toliko bolj vesel,« je dejal Klinar. Morda bo trener Rodolfo Vanoli pred derbijem z vijoličnimi v slačilnico povabil tudi predsednika Milana Mandarića, ki bi znal prispevati odličen motivacijski nagovor tudi zato, ker je svetovna športna senzacija postal njegov bivši klub Leicester City z osvojitvijo naslova angleškega prvaka (glej prejšnjo stran, op. p.). Njegove nekdanje lisice so bile spretne, vztrajne in učinkovite v najmočnejši možni konkurenci skozi vso sezono, mogoče bodo podobne vrline pokazali tudi njegovi zmaji. Morda še ena zanimivost: Leicester City in Olimpija imata italijanska trenerja. Vse to lahko jemljete kot primerjanje brez prave podlage ali pa kot simpatično naključje za še eno sočno zgodbo.

Glede pohoda Olimpije proti naslovu državnega prvaka pa bo treba marsikaj vprašati tudi trenerja Maribora Darka Milaniča in njegove varovance. V finišu sezone so jim z obiski na treningih in slačenjem dresov medvedjo uslugo naredili prav njihovi najzvestejši navijači. Če strast uide nadzoru, so tu hitro neprijetne posledice. Vijolični igrajo v krču, do sobote se morajo predvsem psihološko pobrati. »Ta teden je zdaj najpomembnejši za nas, moramo strniti vrste, da se na najboljši način pripravimo na gostovanje v Stožicah. Želja je velika, naslov prvaka je naš glavni cilj, žal pa nam ne gre po načrtih in željah. Želeli smo pobirati točke v prejšnjih dvobojih, da pridemo samozavestni na derbi. Ni se nam izšlo, a boj ni izgubljen. V Stožicah ni več preračunljivosti, tri točke so zdaj nuja,« odločno napoveduje štoper prvaka Denis Šme, ki nestrpno pričakuje svojo premierno udeležbo na velikem derbiju.

Deli s prijatelji