ZAPLET

Bo Kamplova pogodba 
veljavna tudi v drugi ligi?

Objavljeno 07. februar 2015 12.35 | Posodobljeno 07. februar 2015 12.36 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Kevin Kampl

Nogometaši Borussie iz Dortmunda še vedno taborijo na dnu nemške prve lige.

Kevin Kampl po porazu s Salzburgom v boju za ligo prvakov hoče zmago z reprezentanco.

V Porurju razpada industrija. Nogometna namreč. Borussia iz Dortmunda je v 19. krogu nemškega prvoligaškega prvenstva doma, že enajstič v tej sezoni, z 0:1 izgubila proti četrtemu Augsburgu, na zelenici Signal Iduna Parka pa se nista srečala slovenska reprezentanta Kevin Kampl in Tim Matavž. Prvi je za rumeno-črne igral do 72. minute, Severnoprimorca ni bilo v moštvu iz Augsburga. Argentinec Raul Bobadilla je gostom prinesel zmago v 50. minuti tekme, njihov Christoph Janker pa je bil štirinajst minut pozneje celo izključen. Borussijevci so s 16 točkami prikovani na zadnje, 18. mesto bundeslige, dve več imajo Freiburg, Stuttgart in Hertha. Dva kluba izpadeta neposredno, tretji igra končnico s tretjim iz druge zvezne lige.

Kampl, 24-letnik, rojen v nemškem Solingenu, je v zimskem prestopnem roku za 12 milijonov evrov v Dortmund prišel iz Salzburga, podpisal je petletno pogodbo, in klubsko vodstvo je verjelo, da bo tudi z njegovim nakupom krenilo v boljše čase, kot je bilo to v jesenskem delu prvenstva, ko Borussia ni krojila vrha, ampak se mučila na dnu razpredelnice. Kampl je imel po neodločenem izidu v Leverkusnu na Signal Iduni svoj premierni nastop pred lastnimi gledalci, 80.000 se jih je zbralo, a trenutna forma osemkratnega nemškega prvaka in zmagovalca lige prvakov iz leta 1997, v sezoni 2012/13 je bil finalist, v letošnji pa se bo v osmini finala srečal z Juventusom, napoveduje, da bo klena dortmundska žogobrcarska industrija končala v prahu druge lige.

BVB je proti Augsburžanom izgubil celo prvič v zgodovini, po tekmi pa so domači navijači, preden so razočarani odšli na obvezno pivo, na svoje obupne ljubljence vsuli kopico žvižgov, žaljivk in kritik. Borussijini žogobrcarji so prestrašeni pogledovali proti besnim privržencem, edino vratar Roman Weidenfeller in kapetanski branilec Mats Hummels sta imel toliko poguma, da sta pristopila k njim in se, povzpeta na ograjo igrišča, tudi opravičila. Dortmundčane naslednja tekma čaka proti prav tako ogroženemu Freiburgu, Borussia pa ni izpadla že vse od leta 1972. V boj proti Freiburžanom pa gre Dortmund brez reprezentanta Kevina Großkreutza, saj se je ta proti Augsburgu poškodoval.

Reus z mislimi
že v Španiji

»V takšnem položaju, kot smo, svojo vlogo nedvomno igrajo tudi živci. Moramo se zbrati, fantje si morajo povrniti samozavest. Za to smo delali že ves čas, a očitno ne dovolj. So pa fantje telesno pripravljeni bolje kot v prvem delu sezone,« se je Borussijin trener Jürgen Klopp po tekmi samokritično polil s hladnim tušem. Njegovi varovanci so v 19 tekmah zabili le 18 golov; niti sledu ni o njihovi razcveteli igri, po kateri so bili znani. Nič čudnega, saj jih je pred sezono zapustil napadalec Robert Lewandowski, ki je odšel na lepše in bogatejše k Bayernu. Klopp ima s klubom pogodbo do junija 2018, a zdaj ima glavo na tnalu. V zadnjih štirih sezonah je moštvo vedno pripeljal med prvi dve na razpredelnici; šampioni so bili v letih 2011 in 2012.

»Težava je tudi v tem, ker v tekmah ne povedemo in nato ne nadzorujemo položaja. V 15 tekmah do konca prvenstva je pričakovati pravi boj za preživetje. Boj je 98 odstotkov vsega. Preostala odstotka sta sproščenost, da pred vrati potegnemo prave poteze,« je bil poklapan Mats Hummels.

Dobro obveščeni in sicer tudi zelo razgledani nemški novinarji pa so k razlogom za Borussijino krizo pridodali še nekaj drugih vzrokov. Nemški reprezentant Marco Reus in Italijan Ciro Immobile sta bila v sredo najslabša igralca pri dortmundskem klubu. Posebno Reusovo žoganje je bilo res kritično; po igrišču je tekal brez volje, ni imel nobene nevarne napadalne akcije. V tej formi ni vodja moštva, ampak le tisti, ki teče z drugimi. Za miselno odsotnost in pomanjkanje truda je krivo dejstvo, da je Marco Reus z mislimi že dolgo pri prestopu v bogati španski nogomet. Immobile, Torino je zanj prejel 18,5 milijona evrov odškodnine, pa se ni vklopil v Kloppov igralni sistem. Razočarani navijači Borussie so zelo dejavni tudi na družabnih omrežjih, in eden je ob zapisu o slovenskem reprezentantu Kevin Kamplu celo pripisal: »Pa bo njegova pogodba veljavna tudi v drugi ligi?«

Zvonec za preplah že zdavnaj zvoni, a zaspani Borussijini žogobrcarji se še niso zbudili v jutro, ko je dejstvo boj za ligaški obstanek. Zdaj jim bo moral nekdo v jutranjo kavo le kapniti grenko pilulo preživetja. Če bo BVB tudi po porurskem derbiju s Schalkejem (28. t. m.) v bundesligaški kleti, bo Jürgen Klopp, kakor radi pravijo, prostovoljno odstopil oziroma ga bodo odslovili. Tako čivkajo že dobro poučeni vrabčki na vejah mestnih parkov v zimsko mrzlem Dortmundu. Je pa bulvarski nemški časnik Bild opravil anketo o tem, ali naj Klopp ostane trener BVB ali naj (mu) pomaha(jo) v slovo. Štiriinpetdeset odstotkov zaskrbljenih za dortmundski žogobrc je odgovorilo, naj še naprej sedi na trenerski klopi, 46, naj stvari pospravi v kovčke in gre. (Pravi) odgovor in razplet pa pozna le čas. 

Deli s prijatelji