SELEKTOR

Bo Božiček vendarle
 prinesel Katanca?

Objavljeno 24. december 2012 08.27 | Posodobljeno 24. december 2012 08.27 | Piše: Rok Tamše

Danes bo slovenska nogometna reprezentanca morda dobila selektorja Srečka Katanca.

Bomo Srečka Katanca spet spremljali v selektorski vlogi na tekmah slovenske reprezentance? Foto: Reuters

Nogometna Slovenija zna danes dobiti najlepše mogoče božično darilo, če bo Srečko Katanec na vnovičnem, četrtem sestanku s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Aleksandrom Čeferinom sprejel vodenje članske reprezentance. To bi bilo veliko olajšanje za vodstvo in vse zaposlene v NZS, hkrati pa tudi popolna mobilizacija vseh tistih, ki so tako ali drugače neposredno povezani z delom elitne izbrane vrste. Katanec je namreč na preteklih srečanjih s Čeferinom menda že obdelal vse športne, organizacijske in logistične elemente reprezentančnega delovanja, prvemu človeku NZS pa je gotovo predstavil tudi merila dela na relaciji pisarna NZS–avtobus–letalo–hotel–igrišče–mediji in obratno.

Katančev da bi pomenil veliko spodbudo tudi vsem aktivnim in potencialnim reprezentantom, ki bodo ponudili svoje znanje, veščine in izkušnje prekaljenemu in uspešnemu selektorju, ki v domovini uživa zvezdniški status, in nekdanjemu igralcu, ki je bil prav tako uspešen in je veliko zaslužil v najbolj zahtevnih nogometnih okoljih (jugoslovanskem, nemškem in italijanskem prvenstvu). Zato kajpada nima težav vzpostaviti avtoritete v svojih moštvih. Si najboljši nogometaši Slovenije sploh lahko zaželijo lepšega izziva v reprezentančnem taboru, potem ko je po slabih rezultatih načeta njihova samozavest, hkrati pa je padla tudi njihova priljubljenost pri navijačih? Tudi za te je 49-letni Katanec, ki je konec leta 2011 končal vodenje reprezentance Združenih arabskih emiratov, favorit za selektorja številka 1, saj pooseblja red, delo, disciplino, preprostost, nepopustljivost in popolno neodvisnost od vseh, ki želijo prek reprezentance uveljaviti osebne interese.

Teorija zarote

Brez dvoma bo koprski stadion Bonifika nabito poln na prijateljski tekmi Slovenije in Bosne in Hercegovine v sredo, 6. februarja 2013, če bo na slovenski klopi sedel Srečko Nacionale. Vsaj enak selektorski zagon bi lahko naši izbrani vrsti ta čas ponudila le še dva moža: Zlatko Zahovič in Jose Mourinho. Medtem ko je prvi as slovenske reprezentance vseh časov (80 nastopov in 35 zadetkov) trenutno kot športni direktor Maribora povsem vpet v ustvarjanje izjemno uspešne zgodbe vijoličastih, v prihodnosti pa bo zagotovo vodil nacionalno selekcijo, če bo tako hotel, karizmatični portugalski strokovnjak nastopa le v mokrih sanjah nogometnih fanatikov s sončne strani Alp.

Ker je Zahovič v zadnjem mesecu večkrat javno izrazil polno podporo morebitnemu bodočemu selektorju Katancu in pozval k popolni enotnosti nogometne Slovenije okrog državne reprezentance, ob tem pa (namerno?) izpustil kakršno koli alternativo, je v javnosti še utrdil prepričanje, da je Katanec ta čas z naskokom najboljši mogoči izbor. Navsezadnje se je Zahovič pred enim tednom udeležil tudi tradicionalnega prednovoletnega sprejema NZS na Brdu pri Kranju, kar je bilo prijetno presenečenje, saj se je zadnja leta tovrstnemu druženju izogibal.

Večni dvomljivci in zavzeti opravljivci iz nogometnih krogov v tem vidijo dvojno igro nekdanjega asa Partizana, Porta, Olympiakosa, Valencie in Benfice. Po njihovem mnenju naj bi Zahovič čakal, da Katancu zdrsne v drugi domači reprezentančni zgodbi, potem pa bi z njim dokončno opravil na odprti sceni. Sledil naj bi veliki epilog njunega spora iz leta 2002 na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, ko je moral Zahovič po verbalnem obračunu v slačilnici zapustiti reprezentanco. Po omenjeni teoriji zarote bi moral slovensko reprezentanco v tem primeru predčasno zapustiti Katanec, s tem pa bi menda Mariborčan dokazoval, da so za uspehe na prelomu tisočletja v glavnem zaslužni igralci tako imenovane zlate generacije. Ob uresničitvi takšnega scenarija bi Zahovič na koncu prevzel lidersko vlogo v slovenskem nogometu na vseh ravneh. Tovrstne teze zaenkrat prepustimo domišljiji avtorjev.

Čakalnica upajočih

Če se bo Katanec že danes zahvalil Čeferinu za konstruktivne pogovore in se vljudnostno poslovil z »morda kdaj drugič«, se bo odprla nova fronta s številnimi kandidati, ki imajo bolj ali manj močne lobiste blizu krogov NZS. Po nekaterih govoricah Milan Miklavič v primeru ponudbe ne bi sprejel selektorske vloge, saj naj bi menda veliko raje deloval v ozadju, Tomažu Kavčiču je še naprej namenjeno vodenje mlade reprezentance, Marijan Pušnik si je našel delo na Japonskem, kamor odpotuje takoj po novem letu, na vrnitev Matjaža Keka bo treba počakati še lep čas, Edoardo Reja je resno v igri, če tik pred zdajci ne dobi kluba v Italiji, medtem ko Srb Goran Stevanović in hrvaški trenerji Miroslav Ćiro Blažević (pred kratkim je zapustil hrvaškega prvoligaša Zagreb), Josip Kuže in Josip Skoblar z velikim pričakovanjem čakajo na klic iz NZS in vprašanje: »Ste pripravljeni na nov izziv s Slovenijo?« A vseeno bi bilo veliko lepše, če bi Katanec to isto vprašanje postavil svojima domnevnima pomočnikoma: Alešu Čehu in Željku Milinoviču.

Deli s prijatelji