ŠKANDAL

Blatter: V Fifi ni korupcije

Objavljeno 26. avgust 2015 13.55 | Posodobljeno 26. avgust 2015 13.57 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Sepp Blatter

Predsednik krovne nogometne organizacije v odstopu še naprej goni svoje.

Sepp Blatter je podprl idejo sklada.

Medtem ko svetovna nogometna javnost pričakuje februarske volitve za predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), kjer bo prvi favorit za zmago nedvomno zdajšnji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), Francoz Michel Platini, poskuša razvpiti aktualni šef krovne organizacije, Švicar Sepp Blatter, zlikati svojo javno podobo. V zadnjem intervjuju britanski medijski hiši BBC je znova samovšečno zatrjeval, kako pomembno in pozitivno vlogo ima v Fifi ne glede na najhujši škandal v 111-letni zgodovini te organizacije. Spomnimo, da je Blatter na začetku junija napovedal odstop s položaja, potem ko je nekaj dni prej na volitvah dobil še peti predsedniški mandat, a je bila korupcijska afera premočna, da bi ga tudi preživel. Tik pred kongresom v Zürichu je namreč na podlagi obtožnic iz ZDA policija aretirala sedem ljudi, udeležencev Fifinega zbora, priprla pa je še sedem drugih bivših in zdajšnjih funkcionarjev Fife ter partnerjev iz marketinških podjetij. Vsi so obtoženi korupcije, pranja denarja, izsiljevanja in drugih finančnih goljufij, s čimer so na območju ZDA obrnili 150 milijonov dolarjev. Blatterju ni preostalo drugega, kot da odstopi.

Potem ko se je spomladi spretno izognil sicer običajno obveznemu obisku dveh nogometnih svetovnih prvenstev na Novi Zelandiji in v Kanadi, saj se je bal aretacije, je 79-letni Blatter v nedavnem intervjuju angleškim kolegom vnovič vehementno poveličeval lastne zasluge v nogometu. »Pojdite v svet, pojdite v Azijo, pojdite v Afriko... vprašajte jih, kaj si mislijo o Fifi in Blatterju. To je nekaj povsem drugega. Vsaj spoštovan sem, ker sem veliko naredil. Ne samo jaz, Fifa je naredila veliko, jaz pa sem ji služil. Prepričan sem, da bo vse to prepoznano, ves velik posel, ki sva ga opravila Fifa in jaz v več kot 40 letih. Ljudje, ki ne marajo te organizacije ali mene osebno, bodo uvideli, da se motijo. Vem, kaj delam, vem, kaj sem naredil, in tudi vem, česa nisem. Imam svojo čast in sem čist,« je samozavestno pleteničil z vsemi žavbami namazani Blatter v prostorih Fife v Švici.

Ob zgroženih razpravah o korupciji v njegovi organizaciji pravi: »Organizacija ni koruptivna, v nogometu ni korupcije. Je pa pri posameznikih, ki delujejo v nogometu. A to so človeški dejavniki. Ne gre za sistematično dogajanje. Tudi sami smo začeli preiskavo že leta 2011. Ne razumem medijev, ki vztrajajo pri tem.« Ti so že dolgo tega zahtevali, da odstopi, a sam se za to ni odločil, ker bi se bal sodnega postopka proti sebi: »Ne bojim se. Jaz se lahko branim, odhajam v dobro nogometa.«

Blatter, ki je na čelu Fife od leta 1998, si hitro opere roke ne glede na dejstvo, da so med grešniki tudi njegovi najožji sodelavci iz izvršnega odbora Fife. »Izvršni odbor ni izvoljen po enakih pravilih kot predsednik. Odločajo celinske zveze, in ko dobiš ekipo, to ni tvoja ekipa. Ne morem biti odgovoren za dejanja vseh teh ljudi,« je potarnal in poudaril, da je težko imeti nadzor nad vsem tako kot na igrišču: »Na terenu je vse jasno. Imate uro, sodnike, pravila... A kdo lahko nadzoruje, kam gre neposredno 300 milijonov, posredno pa 1,6 milijarde? Nemogoče.« No, potemtakem je resnično čas, da vajeti nadzora prepusti drugim.

Deli s prijatelji