SP V NOGOMETU

Blatter in Putin sta optimista

Objavljeno 30. oktober 2014 15.48 | Posodobljeno 30. oktober 2014 15.51 | Piše: R. T.
Ključne besede: svetovno prvenstvo

Rusi so v vesolju predstavili uradni znak SP v nogometu, ki ga bodo gostili leta 2018.

Uradni znak SP v nogometu leta 2018, ki ga bo gostila Rusija, so prikazali tudi na steni Bolšoj teatra v Moskvi. Foto: Reuters

Rusi so že storili prvi velik promocijski korak pred 21. svetovnim prvenstvom nogometašev, ki ga bodo gostili leta 2018. Uradni znak mundiala so predstavili na nevsakdanjem kraju, v vesolju. Trije astronavti mednarodne vesoljske postaje ISS so predstavili znak približno 400 kilometrov od zemlje v televizijskem prenosu, v katerem je sodeloval – sicer na zemlji, v Moskvi – tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Joseph Blatter. Znak je oblikovala portugalska agencija, prikazuje pa stilsko oblikovan pokal, ki je prežet s simboli potovanja v vesolje in ikonografijo. »Znak prikazuje rusko srce in dušo,« je zadovoljno dejal prvi Blatter. Hkrati s televizijsko predstavitvijo znaka so ruski prireditelji povečano podobo pokala predvajali tudi na steni slovitega Bolšoj teatra v Moskvi.

Ob tem dogodku se je Blatter dotaknil tudi zahtev posameznih držav, da bi svetovno prvenstvo v Rusiji bojkotirali, saj je država vpletena v vojno z Ukrajino. »Bojkot ne bo nikoli prinesel pozitivnega učinka. Podoben položaj je bil pred olimpijskimi igrami v Sočiju, toda niti med igrami niti po njih nismo slišali nobene pritožbe. Zaupamo tej deželi in njeni vladi. Fifa brezpogojno podpira organizacijo svetovnega prvenstva v Rusiji. Ko smo iz Severne Amerike prejeli pisma, v katerih so pozivali k bojkotu SP v Rusiji, smo jim odgovorili, da je to nogomet. Ta ne samo da lahko poenoti Rusijo, ampak pokaže vsemu svetu, da je močnejši od vseh protestnih gibanj,« je vzneseno govoril 78-letni Švicar in pohvalil gostitelje pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina in ministra za šport Vitalija Mutka, ki da zelo vestno izpolnjujejo vse načrtovane naloge. »Prepričan sem, da bo tukajšnje svetovno prvenstvo uspešno,« je podelil bombončke, potem ko si je skupaj s posebno komisijo Fife, ki nadzira potek gradenj stadionov, ogledal prenovo stadiona Lužniki v Moskvi: »Lahko rečem, da je Rusija v primerjavi z Brazilijo v veliki prednosti, pred sabo pa ima še štiri leta.« Ugledne goste je nagovoril tudi Putin in jim zagotovil: »Sploh ne dvomimo, da bomo vsa dela končali po načrtovanem urniku. In seveda bo vse na najvišji kakovostni ravni.«

Prvenstvo najboljših nogometnih reprezentanc bo v Rusiji na sporedu med 8. junijem in 8. julijem 2018, turnir bo gostilo enajst ruskih mest (Moskva, Sankt Peterburg, Kazan, Nižni Novgorod, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Jekaterinburg, Samara, Soči in Rostov na Donu). Največja država na svetu še nikoli ni gostila evropskega ali svetovnega prvenstva v nogometu.


Klubski predlog: SP 2022 aprila in maja

Predsednik Evropskega združenja nogometnih klubov (ECA) Karl-Heinz Rummenigge je za britanski časnik izjavil, da je želja klubov, da bi svetovno prvenstvo leta 2022 priredili aprila. Potem ko so že pred časom spoznali, da poleti ni mogoče organizirati turnirja, saj temperature junija in julija v Katarju segajo prek 40 stopinj Celzija, so pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) predlagali novembrski termin, pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) pa se zavzemajo, da bi bil mundial januarja. »Opravili smo raziskavo. Ta je pokazala, da je najboljša opcija začetek prvenstva aprila in konec maja. Tudi takrat bo vroče, okrog 35 stopinj Celzija, toda tekme bi igrali ob sedmih in pol desetih zvečer, kar je sprejemljivo tudi za Evropo. Ta predlog bomo 3. novembra posredovali Fifini delovni skupini. Novembrski ali januarski termin bi prizadejal škodo klubskim poslom, tako dragega računa pa nismo pripravljeni plačati,« je sporočil Rummenigge.

 

Deli s prijatelji