AFERA FIFA

Blatter, Platini in Valcke suspendirani za 90 dni

Objavljeno 08. oktober 2015 17.13 | Posodobljeno 08. oktober 2015 17.14 | Piše: STA, R. T.

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je postavila na hladno najvidnejše može svetovnega nogometa.

ZÜRICH – Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je za 90 dni iz sveta nogometa izključila predsednika Fife v odstopu Seppa Blatterja kot tudi predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija.

Tako Blatter kot Platini sta se znašla v preiskavi švicarskega tožilstva zaradi sumov o finančnih nepravilnostih. Blatterju očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti. Ta sumljivi posel naj bi se odvil leta 2006. Predsednik Uefe Platini pa se je znašel v preiskovalnem kolesju zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov. Gre za sredstva, ki mu jih je nakazal Blatter. Oba, tako Blatter kot Platini, ostro zanikata kakršne koli nepravilnosti, češ da je šlo za povsem navadno izplačilo, povezano s Platinijevim svetovalnim delom. Za 90 dni je bil suspendiran tudi nekdanji generalni sekretar Fife Jarome Valcke.

Nekdanjemu podpredsedniku Fife Južnemu Korejcu Čung Mong-Junu pa so za šest let prepovedali delovanja v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 100.000 švicarskih frankov (91.500 evrov). Korejec je tako kot Platini in jordanski princ Ali bin Al Hussein kandidat za Blatterjevega naslednika na čelu Fife.

Deli s prijatelji