EVROPSKO PRVENSTVO

Bitko za Britanijo spet dobili Angleži

Objavljeno 17. junij 2016 19.45 | Posodobljeno 17. junij 2016 19.45 | Piše: R. T.

Na evropskem prvenstvu nogometašev preobrat Anglije proti Walesu.

Strelec zmagovitega zadetka za Anglijo Daniel Sturridge v objemu soigralcev. Foto: AP

Boj za Britanijo v 102. medsebojnem obračunu reprezentanc Anglije in Walesa se je končal s srečno in spretno zmago treh levov. Sicer jih Valižani niso premagali že od leta 1984, tokrat pa so do sodnikovega podaljška bili v igri vsaj za veliko in pomembno točko. Wales je v prvem polčasu povedel, potem ko je v 42. minuti izjemen gol s prostega strela zabil Gareth Bale, z nerodnim posredovanjem pa mu je pri tem pomagal tudi angleški čuvaj mreže Joe Hart. Angleški selektor Roy Hodgson je ob odmoru moral spremeniti napadalni dvojec, na klop sta odšla Raheem Sterling in Harry Kane, v igro pa Jamie Vardy in Daniel Sturridge. Vse to se je Angležem še kako obrestovalo. Vardy je izenačil že v 56. minuti, ko je izkoristil darilo valižanske obrambe, posel pa je proti sila nespretni obrambi

Walesa v svojem kazenskem prostoru dokončal Sturridge v drugi minuti sodnikovega podaljška.

Danes na euru

Italija, Hrvaška in Španija si lahko, če danes zmagajo, že zagotovijo igranje v osmini finala, saj so zmagale že v 1. krogu. Ob 15. uri se bo Italija v Toulousu pomerila s Švedsko v skupini E, ob 18. uri je v Saint-Etiennu na sporedu obračun med Češko in Hrvaško, ob 21. uri pa se bosta v Nici udarili Španija in Turčija (vsi skupina D).

Stanje na lestvici skupine B je zdaj tesno kot v polni škatlici vžigalic. Anglija ima štiri točke, Slovaška in Wales po tri, Rusija pa eno. V ponedeljek bo torej dan D, kar se tiče napredovanja v osmino finala iz te skupine. Preostali sta namreč tekmi Rusija – Wales v Toulousu in Anglija – Slovaška v Saint-Etiennu, v igri za napredovanje pa so še vse štiri reprezentance. Torej se bo še kako iskrilo v obeh mestih, predvsem bo moralo biti na vrhuncu varovanje v Toulousu, kamor prihajajo še nearetirani in neizgnani ruski huligani. Slovaki so že dan prej zelo dobro opravili svojo nalogo, ko so premagali Rusijo z 2:1. Za tekmeca Slovenije v bližnjih kvalifikacijah za SP 2018 sta zadela Marek Hamšik in Vladimir Weiss, poraz Rusov je omilil rezervist Denis Glušakov.

Francija že naprej

Nogometaši Francije so si v skupni A že zagotovili nastop v osmini finala evropskega prvenstva, potem ko so dosegli drugo zmago proti Albaniji z 2:0 šele v sodnikovem podaljšku (strelca Antoine Griezmann v 90. in Dimitri Payet v 96. minuti). Gostitelji eura so v 1. krogu premagali Romunijo z 1:0 (strelec Dimitri Payet), zbrali so šest točk, štiri točke pa je zbrala izbrana vrsta Švice, ki je v 2. krogu remizirala z Romunijo 1:1 (strelca Bogdan Stancu in Admir Mehmedi). Tekmi 3. kroga v tej skupini bosta v nedeljo, 19. junija, obe bosta ob 21. uri. V Lyonu se bosta pomerili Romunija in Albanija, v Lillu pa Švica in Francija. Ker imajo Romuni eno točko, še imajo možnosti za uvrstitev v osmino finala, za kar bi morali premagati Albanijo, Švica pa bi morala izgubiti proti Franciji. 

 

Deli s prijatelji