NOGOMET

Birsa poziva navijače k potrpežljivi pomoči

Objavljeno 06. oktober 2016 11.45 | Posodobljeno 06. oktober 2016 11.45 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši se zavzeto pripravljajo na sobotno tekmo s Slovaško. Z zmago bi se vrnili v igro za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Valter Birsa, desno, v družbi matica Črnica, selektorja Srečka Katanca in Milivoja Novakovića nasmejan pričakuje obračun s Slovaki. Foto: Blaž Samec

Slovenski nogometni reprezentanti na Brdu pri Kranju prizadevno vadijo pred kvalifikacijskima tekmama za SP proti Slovaški v soboto in Angliji v torek. Po pretresu zaradi odpovedi domnevno preutrujenega Kevina Kampla se igralci zavedajo, da bosta požrtvovalni pristop in dobra igra lahko popravila načeto ozračje v reprezentanci in okrog nje. Seveda v teh dneh nihče ne bo javno govoril o tem, kaj je s svojo potezo sprožil Kampl, kar je povsem razumljivo. Pred igralci sta zahtevni nalogi, v primeru uspeha (vsaj ena zmaga) bi se lahko vrnili v igro za tako želeno drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na mundial v Rusiji. Toda kot je že pred začetkom tokratne akcije napovedal Srečko Nacionale, bodo morali za ta cilj vsi močno trpeti, navijači v Stožicah pa z veliko potrpežljivosti spodbujati slovenske ase.

Po remiju v Litvi (2:2) bodo eden najizkušenejših igralcev Valter Birsa in kolegi morali pokazati precej več. »To bo zelo drugačna tekma. Tista reakcija po 0:2 je bila zelo pozitivna, na tistem je treba graditi. Toda tokrat bo drugače, tako proti Slovakom kot tudi proti Angležem bo težje obdržati žogo v svoji posesti. So stvari, na katerih moramo graditi, so pa stvari, ki ne bodo enake kot proti Litvi. Slabosti tekmecev bomo poskusili izkoristiti in tudi upali, da oni ne bodo imeli najboljšega dneva,« pravi fantasista italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone, ki je za Slovenijo odigral že 81 tekem. »Na vsaki tekmi poskušamo dati maksimum. Včasih gre dobro, včasih ne, ampak zagotovo vsi, ki igramo, pridemo utrujeni z igrišča. Nihče ne pride sem le zaradi druženja. Res je, da tudi nam včasih ne gre. Tukaj potrebujemo pomoč navijačev, mogoče tudi malce potrpežljivosti. Ko nam ne gre, je še najtežje prav nam. Če pa bi se vse skupaj obrnilo v pozitivo, bi mogoče šlo tudi na igrišču. Z malo sreče se vse skupaj lahko hitro obrne,« je prepričan Primorec s številko deset na hrbtu.

Molk ni vedno zlato

Povsem ponesrečena komunikacija med selektorjem Srečkom Katancem in Kevinom Kamplom, ki je odpovedal nastop zaradi domnevne preutrujenosti, je v Nogometni zvezi Slovenije terjala mobilizacijo pri komunikaciji z mediji, da bi bilo ja čim manj dodatnih komunikacijskih šumov. Tako smo po dolgem času pred kamero TV Slovenija lahko videli in slišali vratarskega asa Jana Oblaka, ki na prejšnjih akcijah ni bil na voljo za pogovore z novinarji. Podobno zadržan je v zadnjem obdobju Josip Iličić, ki je v preteklosti že imel javni konflikt s Katancem. Zdaj raje molči in opravlja svoj posel, saj se tudi on zaveda, da je v izbrani vrsti prepotrebna pozitivna energija za uspeh v tekmah s Slovaško in Anglijo.

Katanec je včeraj na Brdu uigraval četverico Birsa, Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič v rombu na sredini igrišča, v napadu pa sta bila Roman Bezjak in Josip Iličić. To še ne pomeni, da bo takšna tudi začetna postavitev na tekmi s Slovaško, saj se Katanec zaveda velikega tveganja. V Litvi je s takšnim načinom igre v prvem polčasu pogorel, gostitelji so po obeh bokih drveli v nasprotne napade kot za šalo. Slovaki in Angleži ob tem spadajo v precej težjo nogometno kategorijo kot Litovci, zato bodo morali vsi fantje še bolj garati pri obrambnih nalogah. Neutrudni tekač Kurtić je zaradi poškodbe izpustil tekmo v Litvi. »Tekmo z Litvo sem gledal po televiziji in lahko rečem, da so fantje pokazali dobro igro. Zgodili sta se dve napaki, ampak danes te lahko v dveh minutah kaznuje vsak nasprotnik. Na zbor sem prišel z željo, da dam vse od sebe in po najboljših močeh pomagam ekipi. Selektor se bo nato odločil, kdo bo igral. Včasih je bolj pomemben tisti igralec, ki vstopi v igro s klopi in odloči tekmo. Vsi moramo biti pripravljeni na kakršno koli vlogo,« sporoča Kurtić.

 

Deli s prijatelji